Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve savunma sanayi kuruluşu HAVELSAN arasında Askeri Tarih Çalışmaları konusunda işbirliği protokolü imzalandı.
ÇOMÜ Rektörlük Senato Salonunda gerçekleşen imza törenine, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, Genel Müdür Yardımcısı Savaş Yanık, AÇASAM Müdürü Doç. Dr. Özkan Keskin, Çanakkale Savaşları Enstitü Başkanı Doç. Dr. Murat Karataş, Askeri Tarih Anabilim Dalı Başkanı Dr. Barış Borlat ve Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şerif Korkmaz katıldı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bünyesindeki bir üniversiteye ilk defa Askeri Tarih alanında disiplinlerarası lisansüstü program açma yetkisi verilmiş ve ÇOMÜ’de Askeri Tarih Araştırmaları Anabilim Dalı’na bağlı Askeri Tarih Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans Programı açılmıştı.
Rektör Prof. Dr. Yücel Acer ile HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay tarafından imzalanan protokol çerçevesinde Askeri Tarih Araştırmaları Yüksek Lisans Programı ile teknolojiyi birleştirmek için AÇASAM organizasyonu ve HAVELSAN yazılım programları kullanılarak Çanakkale Savaşlarının; sanal gerçeklik, yapay zeka ve askeri stratejik oyun programlarına aktarılması hedefleniyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve HAVELSAN, imzalanan 5 yıllık çatı protokolü ile askeri tarih programlarıyla ilgilenen; Milli Savunma Bakanlığı, Genel Kurmay Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Milli Savunma Üniversitesi gibi güçlü paydaşların proje liderliğini yapacaklar.
Konuyla ilgili Askeri Tarih Anabilim Dalı Başkanı Dr. Barış Borlat şunları aktardı: “YÖK bünyesinde Türkiye’deki ilk askeri tarih çalışması üniversitemiz bünyesinde başlamıştır. Bu bağlamda üniversitemiz yaklaşık 6 aydan beri birçok kurumla temaslarda bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de HAVELSAN olmuştur. HAVELSAN Türkiye’nin en büyük yerli ve milli yazılım şirketidir. Bu bağlamda bizler de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak tarih, askeri tarih, eğitim ve teknolojiyi buluşturmak amacıyla ortak bir payda için yaklaşık 4 aydan beri yoğun bir görüşme süreci gerçekleştirdik. Bu çalışmalar sonucunda bugün HAVELSAN ile işbirliği protokolü imzalandı. Bundan sonraki süreçte karşılıklı işbirliği içerisinde ortak projeler ile birlikte özellikle Çanakkale Savaşları noktasından başlamak üzere tarihi teknolojiye nasıl uyarlayabiliriz, eğitim noktasında nasıl kullanabiliriz, askeri tarihi nasıl birleştirebiliriz gibi birçok çalışmayı her iki kurum birlikte yürütecektir. Bu noktada biz ÇOMÜ olarak Türkiye’deki öncü bir yapıyı ortaya çıkartma konusunda iddialı olarak çalışmaya başladık. Bundan sonraki süreçte her iki taraf için ve ülkemiz için önemli sonuçlara ulaşılacağını düşünüyoruz.”
(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)