Opet tarafından Arkeo-Köy’e dönüştürülen Troya Antik kenti girişindeki Tevfikiye Köyü’nün ardından aynı bölgede bulunan Çıplak Köyü de Etno-Köy oluyor.
Troya’nın Unesco Dünya Kültür Mirası Listesine kabulünün 20. Yıl dönümü ve Avrupa’da Kültür Yılı ilan edilmesi nedeniyle 2018 Troya yılı boyunca uluslararası işbirlikleri ve kültür, sanat, bilim ve spor etkinlikleri ile dünyanın buluştuğu bir merkez olmaya başlamasının ardından Opet tarafından Arkeo-Köy’e dönüştürülen Tevfikiye’den sonra bugün de Troya bölgesinin bir başka önemli noktası olan Çıplak Köyü’nün yeni konsepti için lansman gerçekleştirildi.
Açılış konuşmalarının ardından Opet A.Ş. Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk projenin tanıtımını gerçekleştirdi. Seyhan Boztepe ve Deniz Erbaş’ın ETNOKÖY sunumu sonrası Çanakkale Vali Yardımcısı Hasan Ongu bir konuşma yaptı. Ongu konuşmasında şunları söyledi; “Troya Antik Kenti, insanlık tarihinin en değerli miraslarından biridir. Troya demek, binlerce yıllık tarih demektir. Troya; Homeros’un, İlyada ve Odysseia Destanlarına konu olmuş; İskender’den Sezar’a, Fatih Sultan Mehmet’ten Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e kadar, tarihin seyrini değiştiren herkese ilham olmuş bir destandır. Çanakkale ise Troya’nın izlerini hala içerisinde barındıran önemli bir şehirdir. Çanakkale’mizin ve yöre halkının; tarih, kültür, turizm, kalkınma ve ekonomik olarak gelişiminin her öğesini içerisinde barındıran Troya Antik Kenti’nin değerlendirilmesi için tüm kurum ve kuruluşlarımızla çalışmaktayız. Troya ve çevre köylerinde uygulanacak rehabilitasyon çalışmalarıyla ilgili desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Opet; 2018 Troya yılında tarihi, mitolojik, kültürel ve doğal güzellikleri ile öne çıkan Tevfikiye Köyü’ndeki fiziksel ve sosyal değişimi içeren çalışmalarıyla ilimize önemli katkılar sundu. 2020 yılında da Opet tarafından Çıplak Köyünde Osmanlı Dönemi mimarisi temalı yapılacak olan çalışmalar kapsamında köy halkına farklı alanlarda eğitimler verilecektir. Opet tarafından Troya Milli Parkında 6 köyde yapılan rehabilitasyon çalışmaları; bölgenin var olan turizm potansiyelinin daha da belirginleşmesini sağlamış, yerel ekonomik kalkınmayı, yöresel ürün pazarını canlandırarak, istihdam yaratarak vatandaşlarımın yaşan kalitesini daha da arttırmıştır. Yapılan çalışmalarda desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Opet petrolcülük A.Ş. Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk’e bir milletin uyanışına tanıklık eden bu aziz topraklara, Çanakkale’mize verdikleri değer için bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Yapılacak çalışmaların bölge halkı ve Çanakkale’mize hayırlı olmasını temenni ediyorum”
Programın ardından Etnoköy boyama etkinliği gerçekleşti.
(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)
(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)