YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

ÇATOD Çanakkale Turizmi İçin Çalışıyor

Çanakkale Turistik Otelciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, yut içi ve yurt dışındaki çok sayıda fuara katılarak Çanakkale turizminin tanıtımına katkı sağlamak için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini söyledi.

05 Şubat 2020 tarihinde eklendi

ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, dernek binasında basın mensupları ile bir araya gelerek gündem ile ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Armağan Aydeğer, Turizmin Çanakkale için en önemli sektörlerinden birisi olduğunu belirterek, “Çanakkale ili ekonomimizde Turizm, Tarım ve Üniversiteye bağlı gelişen ticari hayat çok önemli bir yer tutmaktadır. Turizm dediğimizde 54 yan sektöre doğrudan veya dolaylı can veren, tüm hizmet sektörleri ile istihdamın %15’ine yakınını sağlayan bir sektörden bahsediyoruz. 2018 yılında 46 milyon turist 29,5 Milyar USD döviz geliri sağlamıştır.Diğer taraftan dikkatinizi çekmek istediğimiz bir husus 2019’un ilk 9 ayındaki verilere göre bu gelirin yalnız %10,66’sını Konaklama sektörü almakta olup, %19 yeme içme, %13,5 ulaşım, %19’a yakını kişisel harcamalar, %26 sı paket tur harcamalarıdır” dedi.

“ÇATOD OLARAK ÇANAKKALE’MİZİ YURTİÇİ VE YURTDIŞINDA TANITMAK İÇİN BÜYÜK BİR MÜCADELE VERİYORUZ”

ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, dernek olarak Çanakkale’nin tanıtımı için birçok fuara katıldıklarını belirterek, “Selanik Turizm Fuarı, Butur Bursa Turizm Fuarı, Travel Turkey Turizm Fuarı, Emitt Turizm Fuarı, Sofya Turizm Fuarı, Bükreş Turizm Fuarı, ITB Berlin Turizm Fuarı bunlar arazında yer alıyor. ÇATOD olarak ilimizin yurtiçi ve yurtdışı tanıtımında soluksuz çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda Kasım ayında itibaren Selanik Turizm Fuarı, Bursa Turizm Fuarı, Travel Turkey İzmir fuarı ve Emitt İstanbul fuarında ilimizin tanıtımı için tüm üyelerimizle birlikte ilimizin turistik ve kültürel değerlerini tanıtmak için yoğun bir mesai gerçekleştirdik. Bu kapsamda çok sayıda toplantı ve işbirliği çalışması gerçekleştirdik. En son Emitt turizm fuarında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığımızın çatısı altında başarıyla bir fuarı daha tamamladık. Tarihi Alan Başkanlığımıza bu kapsamdaki önderliği ve desteği için özel teşekkür ederiz. Emitt İstanbul fuarında Alan Başkanlığımızın çatısı altında yer alan ÇATOD deskimizde yer alan tüm üyelerimiz fuarda bir yandan ilimizin değerlerini tanıtırken çok sayıda verimli görüşmeler gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra, Bozcaada ilçemiz ve 5 üye işletmemiz özel stantları ile de ilimizi başarı ile temsil etti” dedi,

ETSTUR ODAMAX İLE İŞBİRLİĞİ

Ekim ayında Bursa Turizm Fuarında ETSTUR Odamax ile Çanakkale ilin ulusal tanıtımı için ETSTur Odamax üst yönetimi ile çok önemli bir işbirliği protokolü yaptıklarını da belirten ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, “Bu kapsamda ETSTur Odamax Türkiye genelinde Çanakkale’yi başta dijital ve sosyal medya mecralarında kendi ürettikleri özel içerikler ile yoğun bir şekilde tanıtmaya 2020 yılı boyunca devam edecek. Şubat ayı içinde 4 sosyal medya fenomenini ÇATOD ev sahipliğinde Odamax organizasyonunda ağırlayacağız ve ilimizin değerlerini gezdireceğiz. ETS Odamax önümüzdeki süreçte yer alan Sofya ve Romanya fuarlarında da yer alarak bölgemizin tanıtımına ve güçlü pazarlamasına destek olacak. Çanakkale turizmimizin gelişimi için ETS Odamax ile birçok yenilikçi çalışmalar üretmeye devam edeceğiz. İlimizi göstermiş oldukları ilgi ve ÇATOD ile işbirlikleri için kendilerine minnettarız” şeklinde konuştu.

ALMAN TUR OPERATÖRLERİ İLE İŞBİRLİĞİ

Konuşmasında Alman tur operatörleri ile işbirliği konusuna da değinen ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, “Eylül ayında ilk toplantısı Çanakkale’de başlayan Alman Tur operatörlerinin ağırlanması ve bölgemizin Avrupa kültür turizminde önemli bir uğrak noktası olması ile ilgili çalışmalara ÇATOD olarak destek vermeye devam ediyoruz. Konu ÇATOD Başkan yardımcımız Mehmet Satar koordinasyonunda ve Tarihi Alan Başkanlığı’mızın destekleri ile devam etmektedir” dedi.

“AVUSTRALYA VE YENİ ZELANDA PAZARLARINI TEKRAR AYAĞA KALDIRMAK İSTİYORUZ”

Çanakkale turizminin önemli pazarları arasında yer alan Avustralya ve Yeni Zelanda pazarlarının 2015 ve öncesi dönemlerindeki verimli günlerine dönmesi için çalışmalar yaptıklarını da belirten ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, “Bildiğiniz üzere özellikle 1990 yılından beri bu pazar Çanakkale turizmi için büyük önem arz ediyordu. 2016 yılında yaşanan elim hadiseler ve sonrasında yaşanan çok zorlu süreç, 100. Yıl sonrasında 1. Dünya savaşının yıl dönümünün farklı coğrafyalarda devam etmesine bağlı ilginin dağılması gibi nedenler sonrasında Avustralya ve Yeni Zelanda pazarlarımız ciddi kan kaybetti. Bu pazarların tekrar ayağa kalkması, eski ilgilinin tekrar uyanması için çok sayıda ilgili muhataplarımız ve tur operatörleri ile görüşmeler yürütüyoruz.  Bu yıl sonuna doğru hedeflerimizden biri başta TÜRSAB olmak üzere diğer turizm paydaşlarımız, Tarihi Alan Başkanlığımız, Büyükelçiliklerimiz ile birlikte Avustralya ve Yeni Zelanda’daki muhataplarımıza giderek, burada bulunan büyük şehirlerde ‘Road Show’ adı verilen seri toplantı ve tanıtım çalışmaları yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

RUS TURİZM BASIN MENSUPLARININ AĞIRLANMASINA DESTEK VERDİK”

Çanakkale’nin tanıtımında Rus Turizm mensuplarının ağırlanmasına ÇATOD olarak destek verdiklerini de belirten ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, ”İstanbul’dan özel bir firmasının organize ettiği, ÇARO, GESTAŞ, İÇDAŞ’ın desteklediği Rus Basın mensuplarının Çanakkale’deki programına ÇATOD ve TÜRSAB Çanakkale Balıkesir Bölge ile birlikte katkıda bulunduk. Bu ağırlama kapsamında Gelibolu İlçemiz, Çanakkale Merkez, Parion ve Troya Antik kentleri ve Troya Müzesi ziyaret edildi, Çanakkale’mizin turizm potansiyeli anlatıldı. Çalışma sonrasında Rus turizm medyasında önemli olumlu bir geri dönüş oldu. Yakın süreç içinde Rus seyahat acentelerini de ağırlayacağız. Amacımız bölgemizin kültür turizm zenginliğinin Rus pazarında da keşfedilmesi ve bu 9azardan pay alabilmektir” dedi.

SOFYA – BÜKREŞ VE BERLİN TURİZM FUARLARI

Konuşmasında ÇATOD olarak 12 seneyi aşkın bir süredir aktif olarak Balkan fuarlarına katılım sağladıklarını belirten ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, “Şubat ayının 13-14 ve 15’inde Sofya Turizm fuarında Çanakkale Truva Assos Altyapı Hizmet Birliği’mizin katkıları ile Çanakkale standımızı açıyoruz. 14 Şubat tarihinde Bulgaristan’ın önemli Seyahat Acenteleri ve Tur Operatörlerine özel Çanakkale sunumu yapacağız ve sonrasında katılım sağlayan tur operatörü ve acenteler ile B2B iş görüşmeleri yapacağız. 20-23 Şubat Tarihlerinde TÜRSAB’ın katkıları ile açılacak stantta ÇATOD üyelerimiz ile birlikte Çanakkale’mizi tanıtmaya devam edeceğiz. Balkan pazarları ilimiz turizmi için büyük önem arz etmektedir. Son 3 yıldır Yılbaşı döneminde 2500 civarı Bulgar turist 3 gece 4 günlük Çanakkale programlarını tercih etmektedir.  Özellikle yaz aylarında ilimiz çok sayıda Bulgar ve Romen turist ağırlamaktadır. Bu hareketin temel kaynağı yaklaşık 15 sene öncesinde başlayan yoğun katılımlı tanıtım çalışmalarımızdır. 4-8 Mart tarihlerinde ise dünyanın en büyük turizm buluşması ITB Berlin’de yine ÇATOD üyelerimiz ilimizin tanıtımı için Berlin’de olacaktır. Burada özellikle Avrupa kültür turizminin bölgemize çekilmesi ile ilgili Tarihi Alan Başkanlığımız koordinasyonunda çalışmalar yürütülecektir.

“TROYA YILI ÇANAKKALE TURİZM İÇİN SONSUZA GİDEN BİR VİZYON KAZANDIRMIŞTIR”

2018 Troya Yılının Çanakkale turizmine büyük katkı sağladığını da belirten ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, “ÇTSO çatısı altında ortaya koyduğumuz 2018 Troya Yılı vizyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığımız himayelerinde, Çanakkale Valiliğimiz önderliğinde Çanakkale’mizin tüm paydaşları ile Türkiye’ye örnek çok güçlü bir destinasyon turizm pazarlaması modeli olmuştur. Bu model Turizm Bakanlığımız önderliğinde ilimizin dünya genelindeki tanıtımına eşsiz bir katkı sağlamış, Çanakkale Valiliğimizin koordinasyonunda çok sayıda turizmi destekleyen alt ve üst yapı projesi hayata geçmiştir.  Şüphesiz en kıymetlisi Troya Müzesidir. Bunlardan sadece bazıları Troya Kültür Rotası, Yeniköy Plajı ve çevre düzenlemeleri, Arkeoköy Tevfikiye, Etno Köy Çıplak, Karanlık liman Troya, Troya Yeniköy başta olmak üzere milli park içinde çok sayıda yol çalışmaları, Bisiklet ve Yürüyüş Rotaları, Milli Park içinde yer alan çok sayıda alt ve üst yapı çalışması, Kumkale Şehitliği, Cezayirli Hasan Paşa Köşkü ihyası gibi projelerdi. ÇATOD olarak bu sürecin yönetimdeki liderliği ve Çanakkale Turizmine sınıf atlatan belki de önündeki onlarca yıl meyvesini yiyeceği yatırımlara vesile olduğu için tüm koordinasyonun başında Çanakkale Valiliğimize ve bu yatırımların gerçekleşmesindeki önderliği için Çanakkale Milletvekilimiz Sayın Bülent Turan’a özel teşekkür ederiz. İlk kıvılcımı ÇTSO çatısı altında atılan 2018 Troya yılı bugün 2019 Göbeklitepe yılının, 2020 Patara Yılının tek ve gerçek ilham kaynağı, Türkiye Turizminin çok büyük başarılara vesile olmuş bir destinasyon pazarlama modelidir.

“ÇANAKKALE DESTİNASYON YÖNETİMİYLE MARKALAŞIYOR PROJESİ ÖNEMLİ”

Çanakkale Valiliği koordinasyonunda yürütülen bir GMKA projesi olan ‘Çanakkale Destinasyon Yönetimiyle Markalaşıyor’ projesinin önemine de değinen ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, “Bu kapsamda ÇATOD olarak bizlerinde büyük destek verdiği TROYA YILI vizyonunu sürdürülebilir bir modele dönüştürecek bir çalışma tüm hızıyla sürmektedir. Dünyanın tüm gelişmiş turizm destinasyonları bu modeli uygulayarak sürdürülebilir bir gelişimi başardılar. İlimizin tüm ana dinamiklerinin katkıları ile Çanakkale’de eminiz ki bu süreci başarı ile gerçekleştirecektir.Çanakkale’mizin sürdürülebilir büyümesi için birlikte hareket kültürü tercih değil zorunluluktur, 2018 troya yılı bunun en güzel örneğidir” dedi.

“TROYA MÜZESİ EMYA ÖDÜLÜNE LAYIK”

2018 TROYA Yılının en önemli meyvesi Troya Müzesi’nin 2020 Mayıs ayında sonuçları açıklanacak olan EMYA Avrupa Yılın Müzesi Finalistlerinden biri olduğunu belirten ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, “Britanya’nın Cardiff şehrinde gerçekleştirilecek final gününe kadar bizler ÇATOD olarak Çanakkale Valiliğimiz koordinasyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığımız himayelerindeki tanıtım ve iletişim çalışmalarına aktif olarak destek vermeye devam ediyoruz. Şüphesiz Troya Müzesi hikayesi ile EMYA’dan çok daha büyük bir değerdir fakat, EMYA Avrupa Yılın Müzesi Ödülünün kazanılması uluslararası olağanüstü bir prestij kaynağı olacaktır” şeklinde konuştu.

GELİBOLU TARİHİ ALAN BAŞKANLIĞI ÇANAKKALE TURİZMİNİN VİZYONUN TARTIŞMASIZ ÇOK BÜYÜK DEĞER KATIYOR”

Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın Çanakkale turizmine çok büyük değer kattığını da belirten ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, "Aşağıda maddeler halinde belirteceğim çalışmaların her biri Çanakkale turizminin kalkınması için çok büyük potansiyeli barındırmaktadır. Çanakkale turizmciler olarak bu çalışmaları için Tarihi Alan Başkanlığına müteşekkiriz.

1. Batık Turizmi Çanakkale için artık hayal olmaktan çıkıyor. Gelibolu Tarihi Sualtı parkı Haziran 2020’den itibaren dalışa hazır hale gelerek, dalış turizmi ile ilgili acentelerin ürün geliştirmesine hazır olacak

2. Gelibolu Yarımadasındaki kale yapıları müzeye dönüştürülmeye devam ediyor. Kilitbahir, Seddülbahir ve Bigali kaleleri restorasyonu tamamlandı. Kilitbahir Kalesi ziyarete açıldı, 2021 ve 2022’de diğer 2 kalemizde ziyarete açılacaktır.

3. Arıburnu tematik yürüyüş parkuru tamamlandı. 6.5 km boyunca tünellerin içinden geçilerek siper alanlarında yürüyüş yapılabilecek.

4.Ağadere Şehitliği 18 Mart’tan sonra ziyarete açılacak” dedi.

“1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜNÜN TURİZME KATKISI ÖNEMLİ”

1915 Çanakkale Köprüsü ve çevre yolu bağlantıları ile Çanakkale İstanbul arasının 2,5 saate düşeceğini ifade eden ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, “ Bu yakınlaşma dünyanın en önemli kültür başkenti İstanbul’un turizm potansiyelinin Çanakkale ile birleşmesinin en büyük itme gücü olacaktır. Bu durum diğer birçok sektörle birlikte Çanakkale Turizmi içinde bir kırılma noktası olacağını düşünüyoruz” dedi.

KAMU KURUMLARI İLE REKABET ETMEK İSTEMİYORUZ”

Konuşmasında turizmciler olarak kamu kurum ve kuruluşları ile rekabet etmek istemediklerini de belirten ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, “Kamu kurumlarının özel misafirhanesi veya özel amaçlar ile kurulan ve konaklama hizmeti veren kamu tesislerinin gerek konaklamada, gerek yeme içme alanında özel sektör ile eşit olmayan şartlarda rekabet etmesini istemiyoruz. Bu kurumların bazıları amaçları dışında özel sektörün rekabet ettiği genel misafir kitlelerine ağırlama yaparak,  özel sektörle eşit olmayan şartlarda haksız rekabet üretmektedir.  Bu durum vergisini eksiksiz ödeyen, istihdam üreten, ilin turizmine değer üretmek için sayısız yatırım yapan işletmelerimizde gelir kaybına neden olmaktadır” dedi.

“TÜRKİYE TURİZM TANITIM ve GELİŞTİME AJANSINDA (TTGA) TEMSİLİN TABANA YAYILMASINI İSTİYORUZ”

ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinasyonunda kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının önemine de değinerek, “Bizlerinde desteklediği bu ajansın tanıtımın daha nitelikli ve profesyonel olarak yapılmasına imkan sağlayacak bir model olarak görüyoruz. Fakat temsil noktasında sektörden seçilen yönetim kurulu üyelerinin Türkiye Turizminin bütünü temsil etmesi ve buna bağlı tüm destinasyonların ihtiyaçlarını ortaya koymada eksik kalacağını düşünüyoruz. Bu TTGA’nın kurgusunda ülke genelinde alt destinasyonları temsil eden komisyonların kurulması ve yerel aktörlerin bu komisyonlara dahil edilmesinin, çok farklı turizm türleri ile beslenen ülkemizin daha somut, sürdürülebilir, yaratıcı ve adil tanıtım planlaması ve uygulaması yapmasına imkan sağlayacaktır" dedi.

“CORANA VİRÜSÜ VE TURİZME ETKİLERİNİ YAKINDAN TAKİP EDİYORİZ”

Son günlerde bütün dünyayı kasıp kavuran Corana Virüsünün turizme etkisi konusunda da açıklamalarda bulunan ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, “CORANA virüsü son dönemde dünya gündemindeki en hassas konuların başında yer almakta. Ülkeye yapılan tarifeli uçuşlar tamamen durdurulmuş durumda. Virüse karşı somut bir tedavi yöntemi geliştirilememiş olması, hızla artan ve yayılan vaka sayısı, kamuoyunu tedirgin ediyor. Ama hepsinden daha kötüsü başta sosyal medya ve dijital teknolojiler ile yayılan gerçek dışı haberler uluslararası toplum üzerinde ciddi bir panik havası üretiyor. Bu panik havasının yarattığı tehlike zaman zaman virüsün önüne geçiyor.  Her Çinliyi hatta daha ileri gidersek her çekik gözlü kişiyi potansiyel virüs taşıyıcı olarak görerek davranır, toplumdan ve dünyadan tecrit etmeye çalışırsak en büyük insanlık suçunun ortağı oluruz. Çin’den ülkemize yaklaşık 500 bin Çinli turist gelmektedir. Çin’li turistler kültür turizminin öncelikli olduğu İstanbul, Çanakkale, Ayvalık, Kuşadası, Kapadokya bölgelerini tercih etmektedirler, dolayısıyla mevcut rezervasyon ağırlıkları bu noktalardadır. Çinli gruplar ağırlıklı sonbahar, kış ve bahar aylarında seyahat etmeyi tercih ediyorlar. Kültür turizmi  ağırlıklı destinasyonlardaki 4 yıldız ve 5 yıldız tesislerin bu dönemlerde %20-30 arası rezervasyon portföyünü Çin pazarı oluşturmaktadır. Bu oranda bir düşüş Şubat ve Mart için kesinleşmiş durumda. Şu an hiçbir operatör Nisan öncesini konuşmuyor. Ama çok muhtemeldir ki ileri aylarda da bu süreç uzayacaktır, öngörümüz 2020 sonbahara kadar Çin pazarının toparlanmasını kolay görmüyoruz. Umudumuz en azından diğer ülkelere yayılımının sınırlı kalmasıdır. Bu yıl beklenen 500 bin sayısının tarihinin en düşük seviyesine inebilir. Bu açığın kapatılması için alternatif pazarlar ve mevcut pazarların güçlendirilmesine yönelik çalışılıyoruz. Ülkemizde çok şükür bu virüs ile ilgili herhangi bir vaka bulunmamaktadır. Ama maalesef global panik havası ve sosyal medyada yayılan kaynaksız asparagas haberler başta kamuoyunun mental sağlığına, turizm işletmelerine, bu işletmelerde evine ekmek getirmek için gece gündüz çalışan on binlerce turizm emekçisine zarar vermektedir. Yetkililerimiz Corona virüsü ile ilgili özellikle sınır giriş noktalarında çok ciddi tedbirler almaktadır. Virüsün yayılımı tüm dünyanın dikkatle takip ettiği süreç, umut ediyoruz ki Bahar ayı ile birlikte virüsün yayılımının hızlı bir şekilde geri gitmesidir” dedi.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

3.705 kez okundu