Çanakkale Sanayici İşadamları Derneği (ÇASİAD) tarafından düzenlenen "Kentimizde Turizm Vizyonu" konulu yüksek danışma meclisi toplantısında ilin turizm sorunları masaya yatırıldı. Çanak Otel'de düzenlenen toplantının açış konuşmasını yapan ÇASİAD Meclis Başkanı Nevzat Üzen, Türkiye'ye gelen turistlerin yüzde 33'ünün Antalya'ya, yüzde 23'ünün İstanbul'a, yüzde 19'unun da Muğla, İzmir ve Aydın illerine, geri kalan kısmın da ülkemizin diğer kentlerine gittiğini belirterek, "Maalesef Çanakkale turizmden isteği payı alamamaktadır. Turizmcilerimiz KDV oranlarının, ÖTV'nin, istihdamda vergilerin yüksekliğinden sıkıntı yaşıyorlar. Ayrıca turizmde haksız ve bilinçsiz bir rekabet söz konusu.Tanıtım noksanlığı nedeniyle de maalesef turizmden istenilen pay alınamıyor. Bu panelde de Çanakkale'nin turizmde yaşadığı sıkıntılar ve bunların çözüm yollarını ele alacağız" dedi. Meclis toplantısını yöneten ÇASİAD Bakanı Hakan Vural, amaçlarının Çanakkale'de turizm sektörünün sinerjisini sağlamak olduğunu belirterek, "'Turizm sayesinde Çanakkale ekonomisi nasıl daha iyi yerlere gelebilir?' bunu tartışmamız lazım. Çanakkale'ye gelmeyen turistleri buraya nasıl getiririz? Havaalanından, Kepez limanından, nasıl fazla turist gelebilir bunları düşünmemiz lazım. Ayrıca il sınırımıza giren yerli ve yabancı turistlerden hediyelik eşya satıcılarımız, peynircimiz, helvacımız ve diğer esnaflarımız nasıl kazanç elde edebilir bunlara bakmamız lazım. 18 Mart törenleri sırasında Çevre ve Orman Bakanımız ilimize gelen turist sayısının 3 milyon 500 bin olduğunu söylemiş ve 2010 yılında ise bu rakamın 5 milyona ulaşacağını belirtmişti. Biz bu turist sayısından ekonomik açıdan Çanakkale olarak nasıl faydalanabiliriz, bunları ele almamız lazım" ifadelerini kullandı.
"TURİZM SADECE DIŞARIDAN TUR DÜZENLEYEN OPERATÖRLERİN ELİNE BIRAKILMAMALI"
Toplantıda ilk söz alan Çanakkale Belediye başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale'nin ilin özellikle kültür turizmine yönelik bir yerinin olduğunu belirterek, "Öncelikle dünyanın tanıdığı bir Troya bölgesi var. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkının yanı sına Troya Milli Parkı ile sınırında yeralan bir de Kazdağı Milli Parkı'na sahip olan Çanakkale, dünyada böyle bir coğrafyaya sahip olmayan enden kentlerden birisi. Bütün bu kültürel varlıklarımız da bu yöreyi cazip hale getiriyor. Biz elimizdeki bu olanaklara, varlıklara rağmen Çanakkale'nin turizmden yeterli payı alamadığını görüyoruz. Bunun başlıca etkisi ulaşım. Bu konuda el ele verip havayolu ulaşımını sağladık. Karayolu konusunda ise yeterli değiliz. Bunun dışında yapmamız gerekenler var. Kentle ilgili çaba içerisine girmemiz lazım. Aynalı çarşıyı tamamlama aşamasındayız. Binalarda cephe iyileştirme çalışması yapıyoruz. Kentin kültürel değerlerini ortaya koyuyoruz. Kent müzesi yapılmasına devam ediyoruz. Kordonu yenilemeye çalışıyoruz. Yat limanının kapasitesini arttırıyoruz. Bu yazın da yat limanının kapasitesini arttıracağız. Turizmde tanıtım çok önemli. Bunu ilin hatırlatılması anlamında söylüyorum. Sadece dışarıdan tur düzenleyen operatörlerin eline bırakılmamalı. Bizlerin de burada çaba göstermesi lazım. Gelen turistleri burada nasıl barındırabiliriz? Bunların planlanması lazım. Anzak günlerine gelen Avustralya ve Yeni Zelandalılar daha önce burada konaklıyorlardı. Şimdi. İstanbul da konaklıyorlar. Çanakkale'de ise günübirlik kalıyorlar. Bizler bir başkasının ortaya çıkardığı müşteriden medet ummayacağız. Kendi üzerimize düşenleri birlik ve beraberlik içinde yapacağız" açıklamasında bulundu.
"GELİBOLU YARIMADASINDA PLANLI ZİYARET ŞART"
Çanakkale Rehberler Derneği (ÇARED) Başkanı Sevil Demir ise Çanakkale'ye gelen yerli turist sayısının yabancı turiste göre çok fazla olduğunu belirterek, "Yabancılar ise yurtdışı bağlantılı geliyorlar. Önce İstanbul'a gelip, oradan Çanakkale'ye geliyorlar ve ilimizde fazla konaklamadan gidiyorlar. İlimizde konaklayan yabancı sayısı her geçen yıl azalıyor. Yabancılarda direk olarak rehberi ile birlikte ilimize geldikleri için bizler sıkıntı yaşıyoruz. Bizim en büyük sıkıntımız Eylül ile Kasım aylarına kadar neler yapabiliriz bunu düşünmemiz lazım" dedi. Alan Kılavuzları Kooperatifi Başkanı Ahmet Kaşıkçı ise Çanakkale'nin turizm vizyonunun belli olmasına rağmen tanıtım eksikliğinin olduğunu belirterek, özellikle Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkına yapılan ziyaretlerde günde 300-400 otobüsün aynı anda bölgeye geldiğini, bunun da bölgede sıkıntıya sebep olduğunu ifade ederek, "Bu bölgede iyi bir planlamanın yapılması şart" dedi.
"GELİBOLU YARIMADASI'NI YILDA 3 MİLYON KİŞİNİN GEZMESİ MÜMKÜN DEĞİL"
Turizm acente yetkilisi olarak söz alan Hanifi Araz ise Çanakkale'nin turizminden yeterli payı alamadığını söyleyerek, "Burada gerçekten bilimsel tespitler yapmamız lazım. Çanakkale turizmden istediği payı maalesef alamıyor. Ama yetkili Bakanımız Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkını yılda 3 milyon kişinin gezdiğini söylüyor. Demek ki burada bir yanlışlık var. İlk önce gerçek istatistikleri yapmamız lazım. Çanakkale'ye gerçekten kaç kişi geliyor bunun gerçek olarak belirlenmesi lazım. Bi hesaba göre günde 8 bin 119 kişi gelmiş olması lazım. Böyle bir şey mümkün değil. Bunu düzeltmemiz lazım. Mutlaka Gelibolu Yarımadasında rezervasyon sitemine geçilmesi lazım. Maalesef Çanakkale ili Teşviklerden hiç yararlanamadı. Mutla Çanakkale Bozcaada ve Gökçeada örneğinde olduğu gibi teşvik kapsamına alınmalıdır" yorumunda bulundu.Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürü İsmail İşeri ise müzelere gelen ziyaretçilerin istatistiki bilgilerin bulunduğunu kaydederek, bölgede araçları ile gezen kişilerin sayılmasının mümkün olmadığını söyledi. İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Özcan Alaaslan ise yaptığı konuşmada 2006 yılında ilimize gelerek Troia antik kentini ziyaret eden turist sayısında bir önceki yıla göre azalma olduğunu ifade etti.
"GÜZELYALI'DA TURİZM GELİŞTİRİLMELİ"
Çanakkale Tiriztik Otelciler dernek başkanı (ÇATOD) Ali Akol, Çanakkale'de otelcilerin mutlu olmadığını bildirerek, "Otelciler olarak Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat ayları bizim için çok sıkıntılı oluyor. Bizim dernek olarak yaptığımız tespitlerimiz var. Çanakkale'de 4 ayrı dalda turizm çeşitlendirmesi var. Birincisi Troya ören yeri, ikincisi Anzak turizmi, üçüncüsü Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkız ve dördüncüsü de Güzelyalı bölgesi. Özellikle Güzelyalı'da emekli büyüklerimizin dededen kalma yazlıkları var. Bu bölge gelişemiyor. Bu bölgenin turizm açısından gelişmenden yanayız. Çanakkale'de ayrıca plaj sorunu var. Buradaki plaj doğal olarak bildiğimizi belediye plajı değil. İlimizde Beac adı verilen turistlerin ilgi göstereceği yerlerin olması lazım. Troya müzesi projesinin en kısa sürede hayata geçirilmesi şart. Korfman kütüphanesinin de iyi tanıtımının yapılması gerekiyor İlimizin turizmi ile ilgili bir detaylı web sitesinin yapılıp tanıtımının buradan en iyi şekilde yapılması da ayrıca gerekiyor" dedi.
"TURİZMDE KALİTENİN ARTMASI İÇİN İŞLETMELERİN ALTYAPILARINI STANDARTIN ÜSTÜNE ÇIKARMALARI ŞART"
Çanakkale Ticaret Borsası başkanı Kaya Üzen ile yaptığı konuşmada Çanakkale olarak ilin ziyaretçi sayısı bakımından probleminin olmadığını belirterek," Zaten Çanakkale'ye yeterince ziyaretçi geliyor. İş dünyası olarak bu kişilere burada ne kadar harcama yaptırtabiliyoruz buna bakmamız lazım. Buna yapamadığımız bir gerçek. Burada sorunu kendimizde aramamız lazım. İşletmeler mutlaka altyapısını gözden geçirip kendilerini standartların üst seviyelerine getirmeleri gerekir. Özellikle hediyelik eşya vb. sektörler biraz daha bu seviyeye gelmeli. Bunlar olursa turizmde kalite artacak" şeklinde konuştu.
ÇASİAD üyesi Hüseyin Orkun, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkına gelen ziyaretçi sayısının her geçen yıl arttığını belirerek, "Milli Eğitim Bakanlığı özellikle her yıl yarımadaya geziler düzenliyor. Geçen yıl 8 bin öğrenci ilimize geldi. Buraya gelen öğrencilerin taşıma işini ihalesi sırasında ihale maddesinin sonuna bölgeye gezen ziyaretçi öğrencilerin bir gece burada konaklamaları ile ilgili bir madde konulabilir. Böylece ilimizdeki otellerin konaklara sorunlarını ortadan kalkmış olur" dedi.
"TURİZM UZUN SOLUKLU MESAFE VE ZAMAN İSTER"
Ak Parti Çanakkale Milletvekili İbrahim Köşdere, Çanakkale'nin kültür ve tarih kenti olduğunu vurgulayarak,"Yıllardır Çanakkale turizmi Troya'ya bağlı olarak turizmi yönlendirmiş. Yatırımcılarda yatırımların buna göre yapmışlar. Şimdi ise Troya'nın yanında Gelibolu Yarımadasında turizm gelişiyor. 40 yıldır ihmale uğrayan programı biz siyasi irade ile yaparak Gelibolu Yarımadasını hayata geçirdik. Bizlerde Milli Eğitim Bakanlığının bu bölgeye yaptığı öğrenci gezilerinde öğrencilerin bir gece burada konaklamalarından yanayız. Turizm uzun soluklu mesafe ve zaman ister. Uzun sürede bu sorunlar aşılır ve Çanakkale turizmden gerçekten istediği payı alır. Bu konuda bizler elimizden gelen çabayı göstermeye hazırız" açıklamasında bulundu.
"TURİZMDE PLANLAMA YAPMADAN BAŞARI SAĞLANAMAZ"
CHP Çanakkale Milletvekili İsmail Özay ise yaptığı konuşmada Devletin turizmin bir yere oturtamadığını iddia ederek, "Turizm kültürle mi, çevre ile mi bağlantılı belli değil. Turizm bence Türkiye'nin tek başına ele alınması gereken bir unsurudur. Turizmde planlama yapmadan başarı sağlanamaz. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli parkında baçı planlamalar var. Bu konu yasada da var.Burada yaşamların sürdüren vatandaşlarımızın bazı konularda desteklenmesi lazım. Örneğin hediyelik eşya satacak kişilerin bu bölgede olan kişilerden olması bu bölgedeki insanları korumak açısından önemli" dedi.
"ÇANAKKALE'NİN MASTER PLANININ YAPILMASI ŞART"
AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, Çanakkale'nin turizm potansiyelinin çok büyük olduğunu belirterek, "Çanakkale turizmde önemli bir yere sahip olmasına rağmen neden istediği payı alamıyor? Bunun iki sebebi var. Bunlardan birincisi dış sebepler. Türkiye'ye yılda 24 milyon turist geliyor. Bunun yüzde 70'i ise deniz, kum ve güneş için geliyor. Bizim talip olduğumuz turizm ise kültür, tarih ve kültür turizmi. İşte bunun birinci sebebi bu. İkinci sebebi ise iç etkenler.Çanakkale'nin bir Master planı yok. En azından bir yol haritası ve bunun altında konsensüs sağlanacağı yolun olması lazım. Bu olmadığı için de sorun yaşanıyor" ifadelerini kullandı.