YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale'nin Sabit Bir Fuar Alanına İhtiyacı Var

Çanakkale’de Ticaret ve Sanayi Odası “ÇTSO Bölgenin İş ve Yatırım Ortamını Geliştiriyor” projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların sonuçlarını paylaşmak ve elde edilen verilerle ildeki fuar alanı ihtiyacının tespit edilmesi amacıyla “Çanakkale 2023 Fuar Vizyon Çalıştayı” başlığı altında kurumlar arası ortak akıl toplantısı düzenlendi.

21 Ekim 2015 tarihinde eklendi

ÇTSO Kongre Fuar Merkezi Bozcaada toplantı salonunda gerçekleştirilen Çalıştay’a Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Levent Genç ile 30 civarında  kamu kuruluşu ve sivil toplum örgütlerinin temsilcisi katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mustafa Kansu konuşmasında, ÇTSO olarak bölgeyi ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda bir adım daha ileriye götürmek için sürekli araştırmalar yaparak bu araştırmalar sonucunda ortaya çıkan tespitler doğrultusunda yeni projeler ürettiklerini belirterek; “Bölgemizin öncelikli sektörlerinde yaşanan gelişimi desteklemek ve bölgemize yeni bir ekonomik güç kazandırmak adına ‘Çanakkale 2023 Fuar Vizyon’ çalıştayını sizlerin de değerli katılımlarınızla gerçekleştireceğimize inanıyoruz. İlimizde son dönemlerde markalaşma ve rekabet edebilirlik bilincinin gelişmesiyle birlikte yöresel diye adlandırdığımız birçok ürün artık ulusal ve uluslararası pazarlarda ilgi görmeye, fark yaratmaya ve rekabet edebilme seviyesine ulaşmaya başlamıştır. Projemizde hedefimiz, ulaşılan bu seviyeyi bir adım daha ileri götürmek üzere ilimizde düzenlenen fuarları, ulusal ve uluslararası seviye ulaştırmak ve böylece TOBB Yurt İçi Fuar Yönetmeliği standartlarına uygun bir fuar alanında gerçekleştirilmesini sağlamaktır” dedi. Mustafa Kansu konuşmasına şöyle devam etti: “Fuar alanı olmasının yanında yapımı gerçekleştirilmesi planlanan yapının fonksiyonel olarak kullanılması ve ilimizde birden fazla ihtiyaca cevap vermesi adına bu alanın çok amaçlı salon olarak da kullanılabilecek şekilde tasarlanmasını istedik. Böylece başlarda yılda belki bir veya iki kez düzenlenecek olan fuar organizasyonları haricinde yapımı planlanan fuar alanının atıl bir yapı olarak kalmaması amacıyla konser, spor ve etkinlik salonu olarak kullanılmasının bölgemiz için daha faydalı olacağını düşündük. Siz değerli katılımcıların görüş ve önerilerini alacağız ve Çalıştay sonucunda hazırlanacak sonuç raporu kamuoyuyla paylaşılacaktır. Biz Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Çanakkale’nin bir fuar alanına ihtiyacı olduğu ve yapılması gerektiği düşüncelerimiz ile ilk tuğlayı koyuyor ve sonrasında da üzerimize düşeni hatta daha fazlasını da yapmak için kararlı olduğumuzu sizlerin huzurunda beyan ediyoruz.”

Çalıştayda ÇTSO tarafından proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların gösterildiği sunumun ardından sektörle ilgili birikimlerini paylaşan Erexpo Fuarcılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Usta konuşmasında şunları söyledi: “Yaklaşık 3-4 ay önce ÇTSO Yönetim Kurulu ile en iyi sonucu nasıl elde ederiz diye fikir alışverişinde bulunduk. Bu kapsamda Çanakkale’ye büyük bir heyecan duyarak geldik. Karşımızda kendimizden daha heyecanlı yöneticiler görmekten mutluluk duyduk. Fikren şehrin veya bölgenin fuar merkezine hazır olup olmadığının tespit edilmesi gerekiyor. Bunun ardından da kurumlar arası ortak akıl ile yeri ve büyüklüğü gibi konuların tartışılması gerekiyor” dedi.

“ÇANAKKALE’DE YILDA 7-8 FUAR DÜZENLEYEBİLİRİZ”
Çanakkale’de fuar merkezi yapıldığı takdirde firma olarak Çanakkale’de yılda 7-8 adet fuar düzenlenebileceğine inanan bir şirket olduklarını da ifade eden Usta, Türkiye genelinde yapılan fuar merkezlerinin %90’nın dan fazlasının bölgenin Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından başlatılan çalışmalar sonucunda meydana geldiğini, Türkiye’de her yerde fuar yapılamayacağını düşündüklerini, karakteri olan fuarcılığa yatkın ve turizm konusunda tecrübesi olan şehirlerde ciddi fuarların yapılabileceğini söyledi. Almanya Hannover Fuarcılık sistemini örnek olarak veren Usta, Hannover’in Almanya’nın en büyük ve en kapasiteli şehri olmadığını, ancak gerçekleştirdikleri fuar alanı yatırımlarıyla birlikte yaklaşık 300.000 nüfuslu küçük bir şehrin dünya fuarcılık sektöründe söz sahibi olduğunu, düzenledikleri her fuarı yaklaşık 3 milyon ziyaretçinin katıldığını ifade etti. Usta Çanakkale’de düzenlenebilecek fuarlara örnek olarak, Tarım, Lojistik ve Denizcilik, Balık ve Su Ürünleri, Domates, İnşaat ve Emlak, Yunanistan ile Balkan Ülkelerine yönelik ortak bir çalışma, Zeytin ve Zeytinyağı ile Süt ve Süt Ürünleri fuarları yapılabileceğini söyledi. 

“İLİMİZE KAZANDIRILACAK FUAR MERKEZİ TURİZME BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”
Düzenlenen Çalıştay’da Çanakkale Belediyesinin konuyla ilgili düşüncelerini ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar da konuşmasında, “Çanakkale Belediyesi’nin şehrin stratejik planında kültür, turizm ve üniversite şehri olması yönünde bir vizyonları olduğunu gerçekleştirilen çalışmanın bu vizyona uygun ve markalaşma sürecinde çok anlamlı bularak çalışmayı desteklediklerini” ifade etti.
Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ ise yaptığı konuşmasında, şehre yapılacak fuar merkezinin turizme büyük katkı sağlayacağını belirterek; “Öncelikle şehrin gelecek vizyonunun oluşturulmasında ön ayak oldukları için Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasına teşekkür ediyorum. Böyle bir merkeze ihtiyaç var mı? Kesinlikle var. Çanakkale’ye her türlü etkinlik yakışıyor. Bizden fuarcılık sektöründe önde rakiplerimizin önüne geçebilir miyiz? Evet bir gladyatör edasıyla gelebiliriz. İlimize kazandırılacak fuar merkezi turizm açısından da büyük katkı sağlayacak ve turizm sezonunda dezavantaj gibi görünen mevsimsel kısalık bu tarz organizasyonlarla pozitife dönebilecek. Bu kapsamda düzenlenecek fuarların ekonomiye olumlu katkı sağlayacak. Fuarlara katılan ziyaretçiler adına düşündüğümüzde fuar ziyareti için gidilen bu zamanlarda şehirlerin sunduğu imkanlardan yararlanılıyor. Bunu mukayese ettiğimiz zaman Çanakkale’nin İstanbul’dan çok bir farkı olduğuna inanmıyorum” dedi.

“FUAR ALANI ÇANAKKALE İÇİN BİR İHTİYAÇ”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi adına çalıştaya katılan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın güzel projeler ürettiği için teşekkür ettiklerini, Çanakkale’ye kazandırılacak fuar alanının gerçekten önemli bir ihtiyaç olduğunu, kendilerinin bu projede paydaş olarak değil yönetim ve organizasyon anlamında da katılmak istediklerini ifade etti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi adına çalıştaya katılan diğer konuşmacı olan Rektör Danışmanı Prof. Dr. Levent Genç “ÇTSO’ dan davet yazısını aldıklarında çok heyecanlandıklarını hemen hızlı bir şekilde konuyla ilgili bir çalışma kadrosu kurduklarını ve neler yapabiliriz diye çalıştıklarını hatta binanın tasarımına kadar geldiklerini” ifade etti. Prof. Dr. Genç “ Fuarların son dönemlerde yüksek teknolojiyle kurulduğunu bu sebeple ÇOMÜ Teknopark ile kurulması planlanan fuar merkeziyle entegre edilebileceğini ve üniversitenin mutlaka fuar merkezinin tasarımından organizasyonuna hatta yönetiminde olmasının büyük avantajlar sağlayacağını”  sözlerine ekledi.

ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal da bu çalıştayı çok önemsediklerini ifade ederek “Katılımcıların fikirleri bizim için çok önemli. Mesela içinde bulunduğumuz 5.500 m2 bina başlangıçta tamamen hizmet binası olarak projelendirilmişti. Proje, bir konferans salonu haricinde makam ve dinlenme odalarından ibaretti. İsraf olarak değerlendirilip süratle Kongre Merkezine dönüştürülürken böyle bir çalıştay organize etmeyi o gün için düşünemedik. Karşı çıkanlar oldu, orada toplantı eğitim kongre mi yapılır mı diyenler oldu. Ama şu an için bazen ihtiyaca cevap veremeyecek kadar talep alıyoruz. Bu yüzden yapılacak bir Fuar Alanı ile ilgili vizyon belirlerken bunu sizlerle birlikte konuşmak, tartışmak istedik. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak buranın da daha verimli kullanılacağı ve burası ile entegre bir Fuar Alanını Çanakkale’ye kazandırmak istiyoruz” dedi.  

Çalıştay sonunda katılımcılar tarafından üzerinde fikir sağlanan konu ise yapılması planlanan fuar merkezinin, şehre yakın ancak şehrin merkezinde olmayan, otopark sorunu yaşanmayan, büyük tonajlı araçların rahatlıkla girip çıkabileceği, toplantı ve konferansların fuar ile aynı anda firmaların ve katılımcıların hizmetine sunulabileceği ÇTSO Kongre Fuar Merkezi ile entegre olabilecek Çanakkale Organize Sanayi Bölgesinde uygun bir alanda kurulacak “Fuar Ticaret Merkezi”nin ihtiyaca rahatlıkla cevap verebileceği görüşü tüm katılımcılar tarafından olumlu olarak değerlendirildi.

1.719 kez okundu