YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’nin Gururu "KALE GRUBU"

Çanakkale’nin köklü kuruluşlarından Kale Grubu Türkiye’nin ilk jet motorunu ve ilk milli piyade tüfeğini üretmenin gururunu yaşıyor.

20 Mart 2016 tarihinde eklendi

Türkiye’yi gezerek gençlere uygulamalı İnovasyon ve Girişimcilik eğitimi veren InnoCampus’un Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Troia Kültür Merkezi önündeki açılışında bir konuşma yapan Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay bu proje güvendiklerini belirterek, “Aranızda olmaktan çok memnunum çünkü bu projeye ben gerçekten çok inanıyorum. Ben fırsatların zamanında değerlendirilmesi ve aynı zamanda tesadüflerinde bazı şeyleri yönlendirdiğine de inanıyorum. Kale Grubu olarak biz bu topraklardan doğduk. Buralıyız, inşallah ömrümüzün sonuna kadar da, son nefesimizi de burada vereceğiz. O yüzden Çanakkale bizim için önemli. Bu ülkenin büyük kuruluşlarından biri olarak her yere hizmet etmek mümkün onu da yapıyoruz. Ama her zaman bizim için öncelik Çanakkale oldu. O yüzden ne kadar imkân veya fırsat varsa onları Çanakkale’ye biz yapıyoruz veya bir takım dostlarımızı ve imkânları yönlendirerek burada gerçekleşmesini arzu ediyoruz. Çünkü İbrahim Bey, kendi de buradan bir köyden yetişmiş genç olarak böyle bir imkânı meydana getirdi. Ama hep şuna inandı, “herkes önce kendi kapısının önünü temizlemeli” dolayısıyla biz buralı olduğumuz için bizim öncelikli sorumluluğumuz buraya karşı diye düşünüyoruz” dedi.

“TÜRKİYE’NİN İLK JET MOTORUNU, İLK MİLLİ PİYADE TÜFEĞİNİ BİZ ÜRETİYORUZ”

Kale Grubu olarak Çanakkale’de topraklardan ve bu toprağı işleyerek bir yere geldiklerini belirten Zeynep Bodur Okyay, “Tabi ki dünya değişiyor, imkânlar değişiyor biz de havacılık ve savunma sanayine girdik. İnovatif projelerle de ilerlemeye çalışıyoruz. Bugün Türkiye’de gerçek anlamda inovasyon yapılıyorsa aslında bizim kurumlarımızda yapılıyor diye düşünüyorum. 1980’den sonra savunma sektörüne girdik ve orada birçok milli projelere imza attık. Şu an Türkiye’nin ilk jet motorunu biz dizayn ettik, biz üretiyoruz. İlk kendi milli piyade tüfeğini biz ürettik, şimdi 5.56’yı üretmekle ilgili çalışıyoruz. Dolayısıyla Türkiye’nin aslında lisanslı veya bir başka teknolojiyi çoklayarak yaptığı şeyi kendi imkânlarımızla kendi mühendislerimizle yeni baştan dizayn ederek yapıyoruz. Bu konuda Türkiye’de şartlar çok zor. Bir şeyi meydana getirmek çok zor. Hele bir fikri ticarileştirmek en zor şey. Türkiye’de iklim buna müsait değil. İnsanlar buna yeni alışıyor. Prosedürler ve bürokrasi de buna çok hazır değil. O nedenle kafamızı, gözümüzü yara yara ilerliyoruz ama hiçbir şekilde bu yoldan da geri durmuyoruz. Çünkü ülkenin geleceğinin burada olduğunu düşüyoruz. Ama daha katma değerli üretimlere geçmek durumundayız. Bir yandan da yeni düzende kendi teknolojimizi kendimizin üretip bağımsız olma yolu önemli. Artık ekonomik bağımsızlık olmazsa yapılacak hiçbir şey yok. O nedenle burada yavaş yavaş taş üstüne taş koyarak gitmemiz lazım, bizim gibi firmalarında aynı şekilde düşünüp toplanması lazım ancak bu şekilde dönüşüm olur” şeklinde konuştu.

“BURAYI BİRÇOK GİRİŞİMCİNİN YETİŞECEĞİ KULUÇKA HALİNE GETİRELİM”

ÇOMÜ’de babası İbrahim Bodur adına bir girişimcilik enstitüsünün olduğunu da belirten Zeynep Bodur Okyay, “Ben onun içinin onun ruhuyla doldurması gerektiğini düşünüyorum. O nedenle de Sayın Rektörüm eksik olmasın benimle bu vizyonu paylaştı. Bugün buraya kurduğumuz InnoCampüs burada yerleşik olarak devam edecek. Merkezdeki binayı alıp restore edeceğiz. Hem buranın kendi mimarisine ait bir binayı yenilemiş olacağız. Dolayısıyla onun yok olup gitmesine engel olacağız” dedi.

“ÇANAKKALE’NİN BİZİM İÇİN AYRI BİR YERİ VAR”

InnoCampus Müdürü Memet Ünsal ise konuşmasında şunları söyledi: “InnoCampus takımı olarak tüm Türkiye’yi gezen bir projeyiz. Adana’da başladık, İzmir’e gittik. Şimdi Çanakkale’deyiz. Doğuya doğru devam edeceğiz ama Çanakkale’nin bizim için ayrı bir yeri var. Özellikle de böyle önemli bir haftada açılışını yapıyor olmak çok anlamlı bizim için. Daha sonrada burada kalıcı bir yer içinde çalışacağımız için bu yapacağımız işlerin prototipi oluyor. Pırıl pırıl gençlerimiz var ancak cesaretleri çok kırılmış. Kendilerine güvenmiyorlar. Biraz merak duyguları törpülenmiş. Bizim amacımız onlara biraz ivme vermek. Onlara yardım edecek insanlarla ve kurumlarla buluşturmak ve burada çok kritik bir göreviz olduğunu düşünüyoruz ve daha şimdiden ufak ufak başarılarını görmek bizi çok mutlu ediyor. Çok kısa sürede yurt dışına gidenler oldu. 4 takımımız projelerini Berlin’de sundu. Boston’a gidecekler Adana’da ve İzmir’de bizim şuan yaptığımızı yapıyorlar. Liselere eğitim vermeye başladılar. Bu çok kısa bir sürede olduğu için bizde bundan çok mutlu oluyoruz. Şimdi bunun çok daha fazlasını burada yapmayı planlıyoruz. Ben özellikle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne çok teşekkür ediyorum. Bize bu fırsatı verdikleri için. Kale Grubu’na ve Zeynep hanıma da desteği için çok teşekkür diyorum”.

“KALE GRUBU ÇOK BÜYÜK İŞLER YAPAN FİRMA HALİNE GELDİ”

Kale Grubu’nun Çanakkale Çan’dan doğmuş Türkiye’nin en büyük firmalarından bir tanesi olduğunu belirten ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ise Kale Grubunun sadece seramik üretmediğini, birçok alanda faaliyet gösterdiğini, savunma sanayinin de bunlardan biri olduğunu ifade etti. Rektör Acer sözlerine şöyle devam etti: “Kale Grubu çok büyük işler yapan firma haline geldi. Hepimiz yakından takip ediyoruz. Bu aynı zamanda Çanakkale’nin de gururu. Sayın İbrahim Bodur Bey bugün burada değil ama Zeynep Hanım şirketin en üst düzey yöneticisi olarak aramızda. Tıpkı bizler gibi Çanakkale’ye hizmet etmeye çalışıyorlar. Üniversite bu bağlamda çok doğru bir adres. Yapılması gereken katkıların en önemlileri ÇOMÜ’ye yapılmalı ve yapılıyor. Burası Çanakkale’nin ve Türkiye’nin gururu olabilecek bir eğitim öğretim ve araştırma yuvası. InnoCampus bu anlamda geldiğimiz noktayı öğrencilerimize gösterebileceğimiz bir mekan. Buranın oluşumunda Zeynep Hanım’ın şahsi katkıları çok büyük oldu. Sağ olsun kendisi yönlendirdi, biz de elimizden gelen katkıyı gösterdik. İnşallah Kale Grubu’nun ve Zeynep Hanım’ın katkısıyla kalıcı bir İnovasyon Merkezi kurabilirsek herhalde Üniversite’ye en büyük katkıyı sağlamış oluruz. Kendisine üniversitemiz adına teşekkür ediyorum” dedi.

02 Mayıs tarihine kadar ÇOMÜ’de kalacak olan InnoCampus’ün açılışına ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, InnoCampus Yöneticisi Dr. Memet Ünsal, Defterdar Mustafa Işık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Erdem, Prof. Dr. Metehan Uzun ve Prof. Dr. Mirza Tokpunar ile ÇOMÜ’lü idareciler ve öğrenciler katıldılar.

HABER VİDEO
3.088 kez okundu