Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İletişim Fakültesi ve Basın Yayın Enformasyon İl Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Yeni Medya- Yeni Yaklaşımlar konulu konferans Troia Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Konferansın açılışına Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metehan Uzun, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nden Musa Özdemir, Çanakkale BYEM İl Müdürü Murat Dereli, üniversite yöneticileri, öğrenciler ve yurt içi ve dışından gelen akademisyenler katıldı.
Konferansın açılış konuşmasında iletişimin önemine değinen İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan: “Gerek kişisel gelişimde, gerekse toplumsal gelişimde iletişim ve iletişim yolları önemli rol oynar. Huzurlu ve sağlıklı bir toplum hatta ülkenin ve dünyanın mümkün olması her şeyden önce kendini tanımakla olur. Kendini tanıdıktan sonra başkalarını tanıyan insan daha huzurlu daha bilinçli ve daha verimli olur. Bu bağlamda genç bireylerin bilinçlenmesinde; gerek iletişim olanaklarının gerekse medya organlarının ayrı bir yeri olduğunu bilmek, iletişim ve medya dilini kullanırken daha dikkatli olmak gerekir. Bu konferansta tüm bu yaklaşımlar birbirinden kıymetli uzmanlar tarafından ele alınacak. Uzun süredir bu çalışmaya emek veren herkese ve üniversite yönetimimize teşekkür ediyorum” dedi.
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nden Musa Özdemir ise medya kavramına değindiği konuşmasında şunları aktardı: "Genel müdürlüğümüzün desteklediği ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı Yeni Medya Savaş ve Barış Dili ana başlıklı konferansta uluslararası yeni medya ve yeni yaklaşım başlığı adı altında yapılan bu toplantıyı son derece önemli buluyoruz. Bu yıl Çanakkale savaşlarının 100. Yıl anısına düzenlenen konferansın temel konuları yeni medyada yeni savaşlar, savaş söylemi ve etik, savaş ve çocuk, savaş ve kadın gibi başlıklar oluşturacak. Ülkemiz ve dünya tarihindeki önemli bir dönüm noktalarından biri olan Çanakkale savaşının barış hedefinin dünyanın dört bir yanında savaşların çatışmaların olduğu şu günlerde yolumuzu aydınlatacak olması bu umutlarda değerli akademisyen ve öğrenci arkadaşlarımızın yeni medyada savaş ve barış dilini masaya yatırarak alana katkı sunacağına inanıyoruz. Bu vesileyle konferansa iştirak eden herkese katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Sunumların yeni ve öncü çalışmalara vesile olacağına inanıyorum."
Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. Yılında Yeni Medyada Barış ve Savaş Dili temasıyla belirlenen konferansta konuşan Rektör Prof. Dr. Yücel Acer medyanın sihirli bir kavram olduğunu ve medyanın dilini iyi çözmek, medyayı iyi okumak gerektiğini vurguladı.
Medyadaki hızlı gelişmelere dikkat çeken ve günümüzde her kişinin birer gazete, birer haberci olma potansiyeli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Acer medyada tarafsızlık konularına da değinerek alanlarında uzman kişiler tarafından düzenlenen ve yurtdışı katılımlı gerçekleşen konferansta yer almaktan ve ev sahibi olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.
Konferans'a Londra'dan katılan Akademisyen İan Christie’nin savaş tarihi ve savaşın medyaya yansımalarına değindiği açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi ve konuşmacılara günün anısına plaket verildi.