Çanakkale Belediyesi’nin doğal hayatın devamlılığı ve çevre bilincinden hareketle yerli tohumların korunup temin edilebileceği ve gelecek nesillere aktarılabileceği “Tohum Sandığı Projesi"ne yönelik çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
“Atalık tohum”da denilen yerli tohumların önemi günümüz dünyasında fazlasıyla artmış bulunuyor. Geleneksel atalık tohumdan her yıl üretilen ürünlerden tohumluk ayrılması mümkünken, yabancı tohumlar ancak bir kez kullanılabiliyor ve çiftçiler her yıl yeniden tohum için borçlanmak durumunda kalabiliyor. Tarım sektörü başta olmak üzere doğayı ve insanları yakından ilgilendiren bu konunun öneminin bilinciyle hareket eden Çanakkale Belediyesi, tarihi Emile Vitalis binasının restorasyon çalışmalarını tamamlayarak yaklaşık 3.800 m2 alan üzerindeki Tohum Sandığı Projesini hayata geçiriyor. Proje alanındaki binada toplantı ve teşhir salonu, bahçede tohum takas şenliği yapılabilecek alanlar, 1.400 m2 peyzaj düzenlemesi ve 1.300 m2 tohum yetiştirme ve kurutma alanı bulunuyor.
Öte yandan proje ile birlikte yerli tohum temini üzerine çalışmalar da başlatıldı. Bugüne kadar, yerli börülce, kabak, bamya, mısır, domates, biber, karpuz, bakla, karakılçık gibi pek çok tohum temin edilirken, Tohum Sandığı hayata geçtiğinde bu yörede kullanılan yerli tohumlarımız yaşayacak, genlerin korunması için bir adım atılacak, kentlilerimizin de bu tohumlara olan ihtiyacı giderilmeye çalışılacak. Ayrıca Proje ile birlikte yöremizin doğal güzelliklerinden ve dünyanın sayılı oksijen merkezlerinden biri olan Kazdağlarına da dikkat çekmek amacıyla “Kaz Dağları Çevre Koruma Koordinasyon Merkezi” adıyla çevre konularına ilişkin bilgilendirme faaliyetlerinde bulunulması da amaçlanıyor.
Tohum Sandığı Projesinin teknik çalışmaları kapsamında ise, binanın bahçe alanında sert zemin, sulama tesisatı, aydınlatma çalışmaları bitirilirken, peyzaj ve üretim alanı çalışmalarında ise sona yaklaşıldı.
(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)