YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’de “Piri Reis Müzesi “ Kuruldu

20 Aralık 2014 tarihinde eklendi

Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliği ile ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde hayata geçirilen Piri Reis Müzesi açıldı. Gelibolulu büyük denizci Piri Reis’in 500 yıl önce miras bıraktığı değerleri sonsuza kadar yaşatmak için, Çanakkale Savaşları'nın 100. Yılı kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılarak Çanakkale Valiliğine devredilen Piri Reis ve Haritaları Sergisi malzemelerinden oluşan interaktif müzenin açılışını Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Celal Karakaş, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Enver Aydın, Biga Kaymakamı Fatih Genel. Emniyet Müdürü Yılmaz Özden, ÇTSO Başkanı Bülend Engin, ÇTSO Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan, Mert Mildon ve Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Yürükçü ile Hikmet Sezen gerçekleştirdi. Açılışa kurumların il müdürleri, bürokratlar, ilköğretim ve lise öğrencileri de katıldılar. Kurdele kesilerek açılışın yapılmasının ardından, müzenin yaratıcısı Sinan Ceco, Vali Ahmet Çınar ve diğer konuklara müzeyi gezdirerek, bilgi verdi. Vali Çınar ve beraberindekiler, önce Piri Reis’in yaşamını konu alan 15 dakikalık film gösterimini izlediler. Daha sonra, Pîrî Reis’in yaşlılık ve gençlik dönemlerini temsil eden heykelleri, Piri Reis'in ünlü Dünya Haritası üzerinde masalsı yolculuğun yapıldığı interaktif uygulamayı, Piri Reis’in haritası ile modern dünya haritasını kıyaslamak için yapılan harita dolabını, bir yüzünde Piri Reis’in çizimleri, diğer yüzünde ise o alanın aynı açıyla bugünkü uydu görüntüsünün yer aldığı harita ormanını, dokunmatik bir masada yer alan Piri Reis haritasını inceleyerek, bilgi aldılar.
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, yaptığı açıklamada, Çanakkaleli olan ünlü Türk Denizcisi Piri Reis'in hala dünya üzerinde bu kadar net bir haritayı nasıl çizdiğinin tartışıldığını belirterek, şöyle konuştu: "Kültür ve Turizm Bakanlığımız ünlü denizcimizin doğumunun 500. yılı dolayısıyla bütün yıl çeşitli etkinlikler yapmıştı. Hepimizin bildiği gibi Piri Reis Gelibolulu olarak tanınır. Ve 40 yaşlarında Çimenlik Kalesi'nde haritasını tamamladığı söylenir. Dolayısıyla kendisi için Çanakkaleli ve hemşerimiz de diyebiliriz. Bu anlamda bakanlığımız Piri Reis'in hem hayatını, hem denizciliğini, hem de kaptanlığını tanıtmak, insanlarımızın, öğrencilerimizin, gençlerimizin bilgisine ve bilincine işlemek maksadıyla güzel bir tanıtım projesi ortaya çıkardı. Bizde bu konuda bakanlığımıza müzenin Çanakkale'de açılmasını teklif ettik. Bakanlığımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz" diye konuştu. Vali Çınar, Piri Reis Müzesi için, salon tahsis eden ve müzenin yapımını üslenerek destek veren Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’na ve Başkanı Bülend Engin’e de teşekkür etti. Vali Ahmet Çınar ayrıca, okullara yazı yazarak, ilçe ve köyler dahil Çanakkale’deki tüm öğrencilerin Piri Reis Müzesi’ni ziyaret etmelerinin sağlanacağını belirterek, “Böylece tarihi ile barışık, tarihini bilen, tarihi ile övünen bir nesil geleceğe de daha özgüvenli bakar ve daha büyük millet olduğunun farkına varır” dedi.
ÇTSO Başkanı Bülend Engin de konuşmasında, Piri Reis’in haritasının, dünya ticaret yollarının, ticarette uzakları yakın etmenin haritası olduğunu belirterek, “Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri olarak bu değerli mirasa  sahip çıkmak onuru hepimizindir” dedi.
ÇTSO Başkanı Bülend Engin şöyle konuştu: “Çanakkale toprakları tarihin kahramanlıklarına tanıklık etti. Bu tanıklık bize, Çanakkale ruhunu ve  yurtseverlik ülküsünü miras bıraktı. Çanakkale topraklarının tarihinden bize kalan çok önemli bir miras daha var:  Muhiddin Piri’nin mirası. Gelibolu’da doğan, dünyanın  bilinmeyenlerini 500 yıl önce Kilitbahir kalesinde bir yağ kandili ışığında ceylan derisi üzerine işleyen Gelibolulu Piri Reis’in mirası. Akdeniz’i Türk gölü yapan, ufkunu dünyanın uçsuz bucaksız denizlerine açan o büyük denizcilerin mirası. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılarak Çanakkale Valiliğine devredilen Piri Reis ve Haritaları Sergisi malzemelerinden oluşan interaktif müze;  Piri Reis’in 500 yıl önce bize miras bıraktığı değerlerini sonsuza kadar yaşatmak için Sayın Valimizin takdirleri ile artık ÇTSO Kongre Fuar Merkezimizde. Devrinin en büyük denizcisi artık bizimle nefes alacak. Bizler de ticaret ve sanayimizin ufkunu, Gelibolulu Piri Reis’in dünya ticaretine açılan yollarından yürüyerek genişleteceğiz. 500 yıl önce çizilen sadece bir dünya haritası değildir. Çizilen dünya ticaret yollarının, ticarette uzakları yakın etmenin haritasıdır. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri olarak bu değerli mirasa  sahip çıkmak onuru hepimizindir.” Müzede, Piri Reis’i ünlü haritasını 500 yıl önce Kilitbahir kalesinde yağ kandili ışığında ceylan derisi üzerine işlerken betimleyen bir canlandırma heykelin yanısıra, "harita ormanı" adı verilen bölümde Piri Reis’in meşhur kitabı Kitab-ı Bahriye’de yer alan haritalar tabloların bir bölümünde, söz konusu bölgenin aynı açıyla bugünkü uydu görüntüsü de diğer bölümünde yer alıyor. Raylı harita dolabı da Riri Reis’in dikkat çeken bir başka bölümü. Bu dolapta Piri Reis’in dünya haritası şeffaf cam üzerine basılı halde yer alıyor. Modern dünya haritasıyla Piri Reis’in haritasını kıyaslamak için yapılan bu raylı dolaplar sayesinde iki haritayı kolayca kıyaslanabiliyor. İnteraktif bölümde ise Piri Reis’in Dünya Haritası, masalsı bir yolculuk temasıyla zeminde anime edilmiş. Ziyaretçilerle etkileşimli bir şekilde çalışan sistemde altmış saniyede bir birbirini kovalayan iki farklı tema var. Okyanus ve Piri Reis’in dünya haritasında gezme imkanı sunan bu bölümde ayrıca bir de seyir terası bulunuyor. Gemi küpeştesi olarak inşa edilen bu terasta, ziyaretçiler kendilerini denizin ortasında seyahat ediyor gibi hissetmeleri sağlanıyor.

2.392 kez okundu