YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’de Dalış Turizmine “Basınç Odası” Desteği

Çanakkale’de sualtı dalış turizmine de büyük katkı sağlayacak olan Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sualtı ve Hiperbarik Hekimliği bünyesindeki “Basınç Odası” 2 yıllık bir aradan sonra yeniden faaliyete geçti.

06 Mayıs 2016 tarihinde eklendi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi bünyesinde bulunan ancak 2014 Mayıs ayından bu yana çalıştıracak öğretim üyesi ve doktor olmadığından dolayı kullanılamayan “Basınç Odası”nın yeniden faaliyete geçtiğini belirten üniversite yetkilileri, “Gölcük’teki Askeri Hastane’den emekli Doç. Dr. Kadir Dündar’ın ÇOMÜ Tıp Fakültesi bünyesine dahil olmasıyla Basın Odası yeniden Çanakkale’lilere hizmet vermeye başladı” dediler.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan ÇOMÜ Deniz ve Su Hastalıkları ve Hiperbarik Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kadir Dündar “ 2014 Mayıs ayından beri cihaz burada. Çalıştıracak bir uzman doktor ve öğretim üyesi olmadığından dolayı böyle duruyor. Gölcük’teki Askeri Hastane’de doktordum ve oradan emekli oldum. Buradan arkadaşlar bize teklif ettiler. Biz de uygun gördük ve geldik. Deniz ve Su Hastalıkları ve Hiperbarik Tıp Anabilim Dalı var. Geçen hafta itibariyle oranın ana bilim dalı başkanlığına atandım. Bu cihazı çalıştıracağız. Buraya asistan alacağız. İnsanları yetiştireceğiz” dedi.

“CİHAZ BİRÇOK HASTALIĞIN TEDAVİSİNDE DE KULLANILIYOR”

Çanakkale’nin dalış bölgesi olduğuna dikkat çeken Dündar “Bu cihaz neden önemli. Çanakkale ve etrafı dalış bölgesi. Öncelikle bu cihaz dalış hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor. Her türlü dalış hastalığını burada tedavi etme imkanımız olmuş oluyor. Bu cihazın ismi çok kişilik basınç odası. Bunların tek kişilik olanları da var. Bu cihazla yapılan işe de hiperbarik oksijen tedavisi deniyor. Cihazı yüksek basınç altına getiriyoruz. 11 ile 22 metre arasında. Her hastalıkta bu değişir. Hastalara maskeler aracılığıyla %100 oksijen solutuyoruz. Tedavi bu. Solutma işlemi ve zamanı hastalığa göre değişir.” şeklinde konuştu.

Cihazın dalış hastalıklarının yanında farklı hastalıkların tedavisinde de kullanıldığını belirten Dündar, “Dalış hastalıklarının haricinde bu cihazın kullanıldığı en büyük hasta popülasyonu yara tedavisi. Yaraların içerisinde de şeker hastalıklarının geçmeyen diyabetik yaraları. Burada yapılacak tedavilerle diyabetik yaralarda %80-90’a varan bir iyileşme başarısı var. Cihaz başta Ankara, İstanbul, İzmir olmak üzere üniversite olarak İstanbul Tıp Fakültesi’nde, GATA’da var. Üçüncü olarak, üniversitemiz bünyesinde bizim burada da var. Diğer cihazların çoğu özel merkezlerde ve Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerinde. Uzman doktor sıkıntısı olduğu için çalıştırılamıyor. Uzman yetiştiren yer Çapa Tıp Fakültesi ve GATA ve biz yetiştireceğiz. Yara tedavisinin yanında en büyük işlerden bir tanesi de karbon monoksit zehirlenmesi. Bölge itibariyle çok rüzgârlı bir yer Çanakkale. Bacalardan ve kombilerden oluşacak geri vermelerde meydana gelebilecek karbon monoksit zehirlenmelerinde de hayat kurtarıcı bir tedavi yöntemi. Kemik iltihapları, ani görme ve işitme kayıpları, damar tıkanıklığına bağlı yaralar bu hastalıkların tamamı burada tedavi edilecek” dedi.

“BASINÇ ODASI DALIŞ TURİZMİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Öte yandan Çanakkale ve yöresinin özellikle dalış turizmi açısından önemli bir yer olduğunu belirten turizmciler de Basınç Odası’nın faaliyete geçmesinin önemine değinerek, “Özellikle yurt dışından dalış için Çanakkale ve yöresini seçecek olan turistler bu bölgede güvenlikleri açısından basınç odasının bulunup bulunmadığını araştırıp öyle geliyorlar. Dalış sırasında çeşitli sebeplerle vurgun yiyenlerin kısa sürede Basınç Odası’na girmeleri gerekiyor. Bununda en yakın yerde bulunması şart. Şimdi üniversitemizde böyle bir yerin kurulması yöremizin güvenli hale gelmesi sebebiyle dalış durumu için gelecek turist sayısının da artmasına sebep olabilecek. Bu da Çanakkale için çok önemli" diye konuştular.

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.552 kez okundu