YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’de Bulunan Bu Volkanik Taşlar Tam 3 bin 600 Yıl Öncesine Ait

Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Yeniköy sahilinde bulunan yaklaşık 3 bin 500 ile 3 bin 600 yıl öncesine ait Pomza adı verilen taşlar binlerce yıl öncesinin izlerini taşıyor.

20 Haziran 2022 tarihinde eklendi

Konu ile ilgili olarak sosyal paylaşım sitesinden açıklamalarda bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Jeoloji Mühendisliği’nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, Ezine ilçesine bağlı Yeniköy sahilinde eski plaj kumlarının içinde bulduğu binlerce yıl öncesine ait Pomza taşları ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Dün bu taşları Yeniköy’ün kuzeyinde Ege Denizi sahilinde bir metre yükseklikteki eski plaj kumları içinden topladım. Doğadan elinize aldığınız bir taş yada bitkinin nasıl bir sır sakladığını bilemezsiniz. Bu fotoğraftaki taşlar da (Pomza) tahmin edilmez sırlar taşıyor. Nasıl mı? Günümüzden 3 bin 500 ile 3 bin 600 yıl önce Yunanistan’ın Santorini Adası dolayında çok büyük bir volkanik patlama oluyor. Bu patlama Tunç Çağı’nda Yunanistan'a bağlı olan, Ege Denizi içindeki Girit Adası'nda, MÖ yaklaşık 3.500’lerde doğan Mioan Medeniyetinin sonunu getiriyor. Volkanik patlama sonrası oluşan tsunami dalgaları tüm  Ege Denizi’ni ve kıyılarını etkiliyor. Tsunami dalgaları Mısır’ın İskenderiye sahillerinde ve Akdeniz kıyılarındaki bir çok kentte yıkıma  neden oluyor. Volkandan çıkan  küller Ege Bölgesi’ndeki kentlerin üstüne yağıyor. Volkan patlaması sonucu Ege Denizi’ne saçılan bu Pomza taşları su üstünde yüzerek Kuzey Ege ve Mısır kıyılarına kadar ulaşıyor. Yukarıdaki fotoğrafta bu Pomza taşları görülüyor. Bu taşlar hafif oldukları için su üstünde yüzebiliyorlar.”

Öte yandan aynı tür taşların yıllardır Yeniköy sahili dışında Ege sahili boyunca birçok yerde de görüldüğü öğrenildi.

MİNOS PATLAMASI (SANTORONİ PATLAMASI) HAKKINDA BİLGİ:

Minos patlaması aynı zamanda Thera Santorini (M.Ö. 1600) patlaması olarak da bilinmektedir. Tarihte bilinen en geniş patlamalardan biridir. Patlama Thera Adası ve Minion yerleşiminde meydana gelmiştir. Girit kıyısındaki ada ve tarım alanlarını da kapsamaktadır. Patlama konusunda kesin bilgiler yoktur ama Yunan mitolojisinde geçtiği söylenmektedir. Mısır’daki gürültünün de bundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Patlamanın eski kayıtları net olmamasına rağmen Mısır’daki Tempest Stele’sinde tarif edilen büyük fırtınanın bu olabileceği düşünülüyor. Çin Bambu yıllıklarında da volkanik kış ve belirtilen soğuk dalga ile bulgular çakışmaktadır. Platon'un Atlantis'inin de temel konularının da bu patlamadan oluştuğu iddia edilir.

(Kaynak:) 

(https://tr.wikipedia.org/wiki/Minos_Patlaması)

POMZA TAŞI HAKKINDA BİLGİ VE KULLANIM YERLERİ

Pomza volkanik kökenli silikat esaslı camsı bir özelliğe ve gözenekli bir yapıya sahip olan hafif yapı elemandır. Genelde açık renkli olup beyazdan, kreme, mavi, griye kadar değişen renklerde olur, ancak yeşil, kahverengi ve siyah da olabilir. Suyu emen bir özelliği olan pomza taşı, oldukça hafiftir. Yeryüzünde en yaygın olarak bulunan ve kullanılan türü asidik pomzadır. Bu tür beyaz, kirli renkte olanıdır. Oluşum esnasında ani soğuma ve gazların bünyeyi ani olarak terketmesi sonucu oldukça gözenekli bir yapı kazanmıştır. Gözenekler birbirleri ile bağlantılı değildir.

Asidik ve bazik karakterli volkanik faaliyetler sonucu oluşan; gözenekli bünyesinde kristal suyu olmayan, genellikle riyolit kompozisyonu içeren kayaç olan Pomza taşları başta Almanya, İtalya, İsveç, ABD, Japonya gibi ülkeler olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde, daha çok ses ve ısı izolasyonu sağlamak amacıyla kullanılır. Pomzanın fazla gözenekliliği, ısı ve ses geçirgenliğini düşürür ve bu özelliği inşaat sektöründe kullanımını sağlar. Türkiye’de üretilen pomzanın yüzde 90 kadarı inşaat sektöründe tüketilir. Pomzanın ikinci büyük kullanım alanı abrazif (aşındırıcı) sanayiidir. Oldukça hafif aşındırıcı olarak sınıflandırılan pomza gerek doğal, gerek yapay madeni eşyaları ve yumuşak metalleri (gümüş gibi) cilalamakta kullanılır. Tekstil sanayiinde kullanılan pomzanın kimyevi ve fiziki özellikleri büyük önem taşır ve bu özellikler ancak derinlik pomzalarında bulunur.

TIP ALANI

Pomza 2000 yılı aşkın süredir tıbbı endüstride de kullanılmaktadır. Eski Çin tıbbı, öğütülmüş pomza taşını kullanmıştır. Batı tıbbı, 18. yüzyılından başlayarak, pomza tozunu diğer maddeler ile karıştırarak deri tedavisinde kullanmışlar. Yaklaşık 1680’de bir İngiliz doğa bilimcisi pomza tozunu kullanıldığını belirtmiştir.

KİŞİSEL BAKIM

Pomza, binlerce yıldır kişisel bakımda bir malzeme olarak da kullanılmaktadır. Cilt temizliğinde de kullanılır. Antik Roma’da dişleri beyazlatmak için toz halinde pomza kullanılmıştır. Antik Çin’de tırnak bakımı için kullanılmış. Günümüzde pomza taşları pedikür işlemi sırasında güzellik salonlarında, ayağın altındaki kuru cildi çıkarmakta sıkça kullanılır. İnce öğütülmüş Pomza taşı bazı diş macunlarında dişin beyaz görünüm kazanması için kullanılır. Bahçelik bitkilerin kökleri, karbondioksit ve oksijenin yüzeye sürekli taşınmasını gerektirir. Pomza, gözenekli özellikleri nedeniyle toprak kalitesini artırır, su ve gazlar gözeneklerden kolayca taşınabilir ve besinler deliliklerde saklanabilir. Pomza Kaya parçaları inorganiktir, bu nedenle ayrışma meydana gelmez. Bu inorganik kayaların bir başka avantajı, mantarları ve böcekleri çekmemesi ve barındırmamasıdır. Bahçecilikte drenaj çok önemlidir, pomza toprak işleminde önemlidir. Pomza kullanımı aynı zamanda kaktüsler ve sulu meyveler gibi bitkilerin yetiştirilmesi için ideal koşullar yaratır, çünkü kumlu topraklarda su tutulmasını arttırır, gazların ve suyun daha fazla taşınmasını sağlamak için killi toprakların yoğunluğunu azaltır. 2011 yılında, ABD’de pomzanın %16’sı bahçecilik amaçlı kullanılmıştır.

İNŞAAT

Pomza beton yapımında da yaygın olarak kullanılır. Pozzolan adlı pomzanın ince taneli bir versiyonu çimento ile karıştırılarak kullanılır. Pürüzsüz bir beton oluşturmak için kireç ile karıştırılır. Bu beton fomu Roma zamanlarına kadar kullanılmıştır. Pomza, betonda çimentolu bir malzeme olabilir. Araştırmacılar %50’ye kadar pomza tozu ile yapılan betonun dayanıklığı önemli ölçüde artırabileceğini, ancak sera gazı emisyonlarını ve fosil yakıt tüketimini azaltabileceğini göstermiştir. (Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Ponza_taşı)

(HABER: Ayhan ÖNCÜ / ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

27.516 kez okundu