Barışın Kenti sloganıyla özdeşleşen Çanakkale, son günlerde anlamlı etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Bir yanda ‘barış’ temasıyla 9 farklı ülkeden gelen gençler kentte çeşitli faaliyetler yürütürken, diğer bir yandan da Çanakkale Korolar Festivali, evrensel dillerden biri olan müzikle barışa katkı sağlıyor. Bu kapsamda Çanakkale Belediyesi’nin de desteklediği, Çanakkale Koza Gençlik Derneği tarafından Avrupa Birliği Erasmus Programı kapsamında düzenlenen Peace 2015 Projesi kapsamında Romanya, Makedonya, Macaristan, Ermenistan, Bulgaristan, İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan gelen gençler, barış temalı projeleri kapsamında kentte atölye ve kampanya çalışmaları gerçekleştiriyor. Aynı zamanda kenti gezerek farklı kültürler tanıma imkanı da bulan gençler Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a da bir ziyaret gerçekleştirdi. Başkan Gökhan, farklı milletlerden gençlerin barış temalı bir projede Çanakkale’de buluşmalarından dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Kentin, barışla anılmasını istediklerini ve bunun için çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Gökhan “Çanakkale’nin barış kenti olmasının başlangıcı Mustafa Kemal Atatürk’e dayanır. Tüm dünyada bilinen “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” felsefesinin sahibi Atatürk’ün aynı zamanda savaşta Çanakkale’de yaşamlarını yitiren Anzak askerlerinin annelerine yazmış olduğu mektup barış konusunda bağlayıcıdır. Bu anlayıştan geri dönmemiz söz konusu değildir. Dünyanın birçok yerinde halen savaşların sürdüğünü görmekteyiz. Bu da gençlere kötü örnek oluyor. Oysa ki, insancıl olan savaşmak değil, barış içerisinde olmaktır. Tüm dünya insanlarının kardeşçe, barış içinde yaşamasını istiyoruz. Savaş, kapitalizmin bir oyunudur. Bu aldatmacadan kendimizi uzak tutmamız gerekir. Barışa odaklanmamız şarttır. Gençlerden beklentimiz, bilime ağırlık vermeleri, insanlık için bilim üretmeleri, barış içerisinde bir arada dostluklarını pekiştirmeleridir. Sizlere baktığımda karşımda herhangi bir ülke vatandaşı görmüyorum, karşımda insan görüyorum. Siz de birbirinize farklı nitelikte, farklı cinsiyetten, dinden değil, insan olarak bakın. Bütün sıfatlarımız geçici, bir tek insan sıfatımız kalıcıdır” diye konuştu. Başkan Gökhan, projeye katkı verenlere teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı. Bir süre karşılıklı sohbet ile devam eden ziyaret, karşılıklı hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
Gençler Kültür Gecesinde Buluştu
Öte yandan Peace 2015 Projesi kapsamında Yalı Hanı’nda düzenlenen Kültür Gecesi’ne de Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar katıldı. Gençler, kendi ülkelerinin kültürlerini tanıtmak adına hazırladıkları yemeklerin ve farklı tatların sunumunu gerçekleştirirken, Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar da tüm stantları gezerek, 9 ülkeden gelen gençlerle sohbet etti. Ülkelerin tanıtım filmlerinin gösteriminin yapıldığı etkinlikte bir konuşma yapan Başkan Yardımcısı Ünüvar, gençlerin Barışın Kenti Çanakkale’de bir araya gelmesinden dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti. İletişimin önemine değinen Ünüvar, değişik kültürlerin bir araya gelerek ortak dilin yaratıldığını kaydetti.
Sınırlar Müzikle Ortadan Kalkıyor
Bu yıl 3.’sü düzenlenen Çanakkale Korolar Festivali’nin konuklarından biri olan “Kıbrıs’ta Barış İçin İki Toplumlu Koro”nun üyeleri de Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı ziyaret etti. Kuzey ve Güney Kıbrıs’ın vatandaşlarından oluşan koroyla birlikte ziyarete katılan Çanakkale Korolar Festivali Genel Direktörü Koro Şefi Mete Gökçe, barış temasıyla gerçekleşen festivale katılan tüm koroların repertuarında barışa çağrı yapan şarkıların bulunduğunu belirterek, Kıbrıs’ta Barış İçin İki Toplumlu Koro’nun da kentte bulunmasının çok anlamlı olduğunu kaydetti. Ziyaretten büyük mutluluk duyduğunu belirterek sözlerine başlayan Başkan Gökhan ise, Çanakkale’nin ‘barışın kenti’ olarak anıldığını hatırlattı. Koro üyelerinin ziyaretinden hemen önce Peace 2015 Projesi kapsamında 9 farklı ülkeden gençleri ağırladıklarını belirten Başkan Gökhan, barışın konuşulduğu ve barış temalı projelerin ortaya konulduğu bu etkinliklerden büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Başkan Gökhan’ın, Koronun da barışa katkı sağlama yolundaki önemine dikkat çektikten sonraki, “Eğer koroda iki toplum barış için toplanabiliyorsa, Kıbrıs’ın tamamında barış için iki toplum bir araya gelebilir. Yapılması gereken, bütün Kıbrıs’ı koro haline getirmek” sözleri büyük alkış aldı. Gökhan, “Toplumların geçmişleri önemli. Ancak sürekli geçmişle yaşanmaz, hayat ileriye doğru akar. İlerisini planlamamız lazım. Barışı, birlikte yaşamayı planlamamız lazım” diye konuştu. Samimi bir sohbet ortamında gerçekleşen ziyaretin ardından konuklarla karşılıklı hediye takdimi gerçekleşirken, toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile birlikte ziyaret son buldu.