Çanakkale’de Eceabat hattında sefer yapan arabalı vapur kuru yük gemisi ile çarpıştı.
Edinilen bilgiye göre saat 24:00’de Eceabat’tan Çanakkale'ye gitmek üzere yola çıkan GESTAŞ A.Ş’ye ait “Ezine” isimli arabalı vapur yaklaşık 20 dakika sonra boğaz ortasında “Esperansa” isimli kuru yük gemisi ile çarpıştı. Çarpışmanın etkisi ile gemide bulunan yolcular paniğe kapılırken, arabalı vapurun yan kısmında büyük bir yarık oluştu. Gemi içindeki bazı araçlar da hasar gördü. Kaza ile birlikte geminin batma ihtimaline karşı yolcular can yeleklerini giyerlerken bölgeye de römorkörler gönderildi. Büyük paniğin yaşandığı olayda güçlükle Çanakkale iskelesine yanaşan gemide bulunan yolcularla araçlar kısa sürede tahliye edildi. Yaralının olmadığı deniz kazasında her iki gemide ve gemi içindeki bazı araçlarda maddi hasar meydana geldi. Bu arada kazada hasar gören “Esperansa” isimli kuru yük gemisi de römorkörler eşliğinde Kilye Koyu açıklarına çekilerek demirletildi.
50 YIL ÖNCEKİ DERİNCE VAPURUNDAKİ FACİA GİBİ OLACAKTI
Öte yandan 50 yıl önce Çanakkale Boğazı’nda gece 21:00 sıralarında yaşanan deniz kazasında “Derince” isimli arabalı vapur bir gemi ile çarpışmış ve bu kazada arabalı vapur batarken 2 kişi hayatını kaybetmiş, 7 kişi kaybolmuş ,101 kişi de kurtarılmıştı. Bu gece yaşanan arabalı vapur kazası da 50 yıl önce yaşanan bu deniz faciasını bizlere anımsattı. Geçtiğimiz yıl web sitemizdeki röportajında Gazeteci Sefer Filiz 1966 yılında yaşadığı o anları bizlere şu şekilde anlatmıştı: “Çanakkale Boğazı’nda 2 Kasım 1966 yılında batan “Derince” isimli arabalı vapurunun batışını ve onun ardından yaşadıklarımızı unutmam mümkün değil. O gece çok şiddetli poyraz fırtınası vardı. Sisli ve puslu bir havaydı. O saatte yani gece 21.00 sıralarında çalıştığım “İleri Gazetesi”nin bürosunda oturuyordum. Bir toplantı vardı. Arkadaşlarla oradan dönmüştük ve haberini yazıyorduk. Arabalı vapurunun Rus şilebi ile çarpışıp battığı haberi geldi. İnanamadık. Turhan Narler de yanımdaydı. Hemen beraber iskeleye gittik. Fakat o kadar fırtına vardı ve hava pusluydu ki, hiç birşey görülmüyordu. Tekne tutup o bölgeye gitmek mümkün değildi. Bizlerde sahilde kurtarılıp kıyıya getirilenleri beklemeye başladık. Sonra öğrendik ki 4727 grostonluk Rus şilebi 20-21 mil hızla Marmara’dan Ege’ye giderken saat 21.15 sıralarında Çamburnu önlerinde Denizcilik Bankası’nın “Derince” isimli arabalı vapuru ile çarpmış ve kazada 2 kişi ölürken, 7 kişi de kaybolmuştu. 101 kişi de yapılan çalışma ile kurtarılmıştı. Arabalı vapurun kaptanı da Haydar Adıvar’dı. 20 dakika içinde denize gömülen “Derince” isimli arabalı vapurda yaşananları hemen haber haline getirip merkeze bildirdik. Hürriyet hemen bize İzmir bürosundan fotoğrafları anında merkeze geçebilmemiz için bir telefoto gönderdi. Telefoto ile fotoğraf göndermeyi bırakın bizi, postanedeki arkadaşlar dahi bilmiyordu. Bizden arabalı vapurun ve kaptanın önceden çekilen bir fotoğrafını istediler. Fakat bir türlü batan vapurun ve kaptanın fotoğrafını bulamadık. İzmir ile telefonla irtibat kurarak elimizdeki mevcut fotoğrafları güçlükle merkeze geçtik. O günden sonra arşiv olayının ne kadar önemli olduğunun farkına vardım. Bu sebeple de o yıldan sonra arşiv konusuna önem verdim.”
Bu gece yaşanan deniz kazası da yine akıllara yine 50 yıl önceki bu kazayı anımsattı. Neyseki bu kazada arabalı vapur batmadı ve gemideki yolcular yara almadan kıyıya sağ salim çıkabildiler.
“EZİNE” VAPURU 35 YIL ÖNCE YAPILDI
Çanakkale Boğazı’nda sefer yapan “Ezine” isimli arabalı vapur 1981 yılında yapıldı. Uzun süre İstanbul’da da sefer yapan “Ezine” vapuru daha sonra Çanakkale hattında sefer yapmaya başladı. 2006 yılında deniz ulaşımının Çanakkale İl Özel İdaresi’ne devredilmesinin ardından “Ezine” isimli arabalı vapur da GESTAŞ’ın malı oldu. GESTAŞ A.Ş. ileriki yıllarda eski olan bu vapurları bakıma aldı. Nihayet 2010 yılı Şubat ayında “Ezine” isimli arabalı vapurun makinelerinin tamamı yenisi ile değiştirildi ve gemi bakıma alındı. Arabalı vapur 1981 yılından buyana seferlerine devam diyor.
(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)