YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’nin Yerel Kültür Değerleri Günyüzüne Çıkıyor

11 Ocak 2010 tarihinde eklendi

Çanakkale’de yerel kültür değerlerini ortaya çıkarmaya yönelik “Çanakkale 2010” etkinlikleri başladı. ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Deneme Sahnesi olarak kullanılan eski Ermeni Kilisesi’de gerçekleştirilen toplantıda bir konuşma yapan Çanakkale 2010 Kültür Girişimi Koordinatörü Mimar İsmail Erten,3 yıl süren çalışmanın ardından ortaya çıkan etkinliğin önemine değinerek, “Çanakkale’de yerel kültür değerlerini araştırıp ortaya çıkartmayı hedefleyen etkinliklerde bu amaca ulaşmak için, kültürün toplumsallaşmasının en önemli aracı olan sanatı yaygın kesimlerle buluşturmayı hedefliyoruz. Yine kültürün yaygınlaştırılması hedefleri içinde en önemli araç olarak kullanılan bilgilendirici etkinlikler, konferans, panel, seminer türü eylemleri katılıma açık olarak düzenlenmeyi önemsiyoruz” dedi. Çanakkale 2010 Girişiminin Çanakkale’de kültür üzerine yoğunluklu çalışmalar yürüten sivil bir oluşum olduğunu da belirten Mimar İsmail Erken, “Bu projenin ulusal ortağı Anadolu Kültür’dür. Yerel ortakları ve destekleyenler ise Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Kent Müzesi başta olmak üzere kültür alanındaki kurum kuruluş ve sivil örgütlerdir. Projenin doğası gereği bu ortaklık ve destekler 2010 yılı içinde geliştirilecek projelerle artacaktır" dedi. 2010 yılı boyunca yapılacak kültür eylemlerini 3 aks üzerine oluşturduklarını da ifade eden Erten, "Bunlardan birinci aks 12 ay 12 tema başlığıyla yürütülecek her ay bir yerel kültür değerini kentli ile birlikte irdeleyeceğimiz çalışmaları kapsamaktadır. Bu çerçevede Ocak 2010 teması olarak “Devinim” belirlenmiştir. Devinim temasının çerçeve metni hazırlanmış, topluma paylaşıma sunulmuş ve tartışmaya açılmıştır. Her ayın sonunda yerel değer olan tema konusunda bir manifesto yayınlamayı hedefliyoruz. İkinci aks ise sanat eylem ve etkinlikleridir. Belirlenen temaya uygun sanat etkinlikleri yapılabileceği gibi, özel sanat etkinlikleri ile kentin buluşması hedeflenmektedir. Üçüncü ve son aks ise şenliklerdir. Haziran 2010’da “Yerel Kültür Politikaları”, Eylül 2010’da ise “Barış konferansları” adlı uluslararası etkinlikleri, şenlik havasında yapmayı planlıyoruz” dedi.
“PANAYIRIN ÇAĞDAŞ BİR KENT ŞENLİĞİ HALİNDE YENİDEN BAŞLATILMASINI SAĞLAMAK İSTİYORUZ”
Çanakkale’de yıllardır yapılmayan panayırın yeniden şenlik havası altında yapılmasının gerektiğini de belirten Mimar İsmail Erten, “Maalesef bu konuda Belediye başkanımız ile ortak bir karara varamadık. Ancak bizler kentte bu panayır etkinliğinin çağdaş bir kent şenliği altında yapılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Geleneklerin yaşatılması lazım. Bunlarda bizim geleneklerimiz. Belediye başkanımızın da bu konuda destek vereceğine inancımız sürüyor” dedi.
“KENTİN YEREL DİNAMİKLERİNİN YANINDA SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN DE KÜLTÜR VE SANAT KONUSUNDA ÇALIŞMASI ÇOK ÖNEMLİ”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da yaptığı konuşmada sivil toplum kuruluşlarının yaptıkları çalışmaları önemsediklerini belirterek, “Sadece yerel kuruluşlarının kentin kültür sanat konularında çalışma yapması yeterli değil. Bu konularda sivil toplum kuruluşların da çalışma yapması ve bunlara halkın katılımı önemli. Ancak şu da bir gerçek. Burada yapılan konuşmaların burada kalmaması lazım. Bu etkinlikleri halkımızın da iştirak etmese gerekir. Bu sağlanırsa etkinlikler amacına ulaşır. Çanakkale 2010 etkinlikleri bir başlangıç. Bundan sonraki yıllarda da bu sürecek” dedi.
“PANAYIRIN CUMA PAZARI ALANINDA ŞENLİK HALİNE ÇEVRİLEREK YAPILMASI KONUSUNDAKİ GÖRÜŞE SICAK BAKIYORUM”
Konuşmasında yıllardır yapılmayan panayırın yeniden yapılması önerisi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Gökhan, “Panayır bir gelenek, bu doğru. Ancak ilimizdeki panayırlar zamanla eski benliği yitirip panayır olmaktan çıkmıştı. Panayırlar yöre halkının bir araya geldiği, mal takasının yapıldığı etkinlik alanlarıydı. Ancak Çanakkale’de bu zamanla özelliğini kaybedip başka illerden satış yapmaya gelen kişilerin bulunduğu, ilimize hiçbir maddi katkı sağlamayan yerler haline geldiğinden bizlerde bunu kaldırmıştık. Şimdi bu konuda bize böyle bir teklifle gelindi. Bizlerde geleneklerimizin yaşatılmasından yanayız. Cuma pazarının bulunduğu yerde şenlik havasında gerçekleştirilecek ve sadece yöre insanımızın bulunacağı, çadır tiyatrolarının da yer alabileceği panayır konusu olabilir. Bu konuya sıcak bakabiliriz” dedi. Toplantıda ayrıca Vali Yardımcısı Ali Partal, ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Demircan, Anadolu Kültürü Yerel Kültür Politikaları Proje Koordinatörü Zümray Kutlu da birer konuşma yaparak etkiliklerin önemine değindiler. Etkinlik daha sonra Çanakkale 2010 Kültür Girişimi Koordinatörü Mimar İsmail Erten’in başkanlığında gerçekleştirilen “Kentte Sanat Üretimini Tetikleyecek Dinamikler” konulu söyleşi ile devam etti.Etkinliğe konukların ve konuşmacıların yanısıra Defterdar Sacide Şakar da katıldı. 

2.123 kez okundu