Çanakkale’de 1800’lü yılların sonunda konak şeklinde yapılan ve uzun yıllar ev olarak kullanıldıktan sonra yıllarca kordon boyunda Sahil Sıhhiye binası olarak hizmet veren tarihi bina Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katıldığı tören ile “Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi ve Kütüphanesi” olarak hizmet vermeye başladı.
Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında açılışı gerçekleştirilen ve içinde birçok belge, kitap ve arşiv Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi Çanakkale Savaşları’nı araştırmak isteyen araştırmacılar için eşsiz bir nokta haline gelen Çanakkale Savaşları ile ilgili 16 farklı ülkeden belgeyi bir çatı altında toplayan dünyadaki tek araştırma merkezi olan Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi özelliğini taşıyor.
Açılışı tören ile yapılan Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi, Çanakkale Muharebeleri başta olmak üzere, savaşların tarihsel arka planını ve toplumlar üzerindeki etkilerine yönelik belgeleri toplamayı, saklamayı ve günümüz izleyicilerine mümkün olan en güçlü şekilde sunmayı hedefliyor. Bu planlamanın gereği olarak merkez, zengin ulusal ve uluslararası kaynaklardan oluşan bir dijital veri tabanı oluşturmak için ilgili arşivlerden ve özel koleksiyonerlerden bu veri tabanını geliştirecek her türlü belge ve dokümanı bünyesinde toplamaya başladı. Çanakkale Muharebeleri üzerine çalışan araştırmacılar bu kapsamda elektronik ortamda da arşivden faydalanabilecekler.
"ARAŞTIRMA MERKEZİNDE YÜZLERCE BELGE VAR"
Araştırma merkezinde ayrıca ABD, Danimarka, İsveç, Belçika, İsviçre, Hollanda gibi Çanakkale Savaşı’na katılmamış ülkelerde yayınlanan kitaplardan, savaşın tarafı olmuş Newfoundland (Kanada), Malta, Hindistan, Cezayir gibi ülkelerden 1915 tarihinden itibaren 16 farklı dilde yayınlanmış 4541 kitap, 1000 aşkın süreli yayın bulunuyor,ABD, Danimarka, İsveç, Belçika, İsviçre, Hollanda gibi Çanakkale Savaşı’na katılmamış ülkelerde yayınlanan kitaplardan, savaşın tarafı olmuş Newfoundland (Kanada), Malta, Hindistan, Cezayir gibi ülkelerden 1915 tarihinden itibaren 16 farklı dilde yayınlanmış 4541 kitap, 1000 aşkın süreli yayın buluyor. Araştırma merkezinde Osmanlıca eser, belge, harita, fotoğraf, fotoğraf albümü, kartpostal, foto-kartpostal, kartvizit ve pul gibi yazılı ve basılı kaynaklarla birlikte Çanakkale Savaşı’na katılan askerlerin hayatta iken yayınladıkları ithaflı hatırat kitaplar, orijinal yazılı ve imzalı fotoğraflar en nadide parçalar da yer alıyor.
KÜTÜPHANE OTOMASYON SİSTEMİ ÜZERİNDEN KULLANICILARIN HİZMETİNE SUNULUYOR
Araştırma Merkezi, Çanakkale Muharebeleri esnasında başta Mustafa Kemal Atatürk tarafından yazılan ve imzalanan emirler, muharebelerin seyrini değiştiren subaylardan 27. Alay Komutanı Mehmet Şefik Aker ile Halis Ataksor’un imzalı raporları ve savaşa dair günlükleri, muharebelere bizzat katılan Türk asker ve subaylarının yazdığı mektuplar, hatıratlar, muharebe alanına dair çizimler ve krokiler, muharebe alanından alınmış fotoğraflar ve albümler, kartpostallar, belgeler, kartvizitler, savaşa katılan askerlerin ve subayların fotoğrafları ile coğrafi bilgi sistemi üzerinde koordinatlandırılmış 353 harita da dahil olmak üzere tarihsel değeri olan 4,634 adet arşiv materyali arşiv ve kütüphane otomasyon sistemi üzerinden kullanıcıların hizmetine sunulmuş durumda.
Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’nin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, bürokratlar, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)