Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı adıyla dalış turizmine açılacak olan Çanakkale Savaşı’ndan kalma 106 yıllık batık gemiler ile ilgili çalışmalar ünlü Amerikan Gazetesi The New York Times’a haber oldu.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nca yürütülen Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’nda çalışmalar hakkında geniş bir haberin yayınlandığı ünlü Amerikan Gazetesi The New York Times’da bu konudaki bilgiler yer aldı.
Buna göre Seddülbahir Kalesi açıklarında batırılan İngiliz zırhlısı “HMS Majestic’in de içinde olduğu 14 farklı dalış noktasının, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı koordinasyonunda Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK ve farklı kamu kurum kuruluşlarının katkılarıyla dalış turizmine açılması planlanıyor.
Yapılan çalışma ile Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı dalış noktaları; “Ertuğrul Koyu Massena ve Saghalien gemi kalıntıları”, ”Helles Barçları”, “Tekke Koyu (W Beach) Batıkları”, “Arıburnu Barç”, “Küçükkemikli Barçları”, “Arıburnu Layter”, “HMS Trıumph, “Lundy”, “HMS Louıs”, “S.S. Milo”, “Tuzla”, “Denizaltı Mania Ağı”, “Bebek Kayalıkları” ve “HMS Majestic”ten oluşacak. Seddülbahir ve kemikli burnu arasındaki 150 kilometrelik alan ile Çanakkale Boğazı'ndaki batık savaş gemilerinin envanterinin çıkarılması ise devam ediyor.
2023’TE ÇANAKKALE’DE SUALTI VE DALIŞ FUARI GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Çanakkale Valiliği ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın desteklediği Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı projesi kapsamında Ocak ayı içerisinde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi arasında protokol imzalanmıştı.
TÜBİTAK’a ait araştırma gemisi, Çanakkale Savaşlarında, Çanakkale Boğazı ve Ege Denizi açıklarında batan savaş gemilerini ve su altındaki bütün envanteri ortaya çıkarma çalışmasını yapmıştı. Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı projesi hedefiyle çıkılan yolda Çanakkale’nin ulusal ve uluslararası tanıtımına katkı sağlayacak H.M.S. Majestic Gemisi batığının dalış turizmine kazandırılmasının yanı sıra sualtı dalış turizminin geliştirilmesi kapsamında batık alanlarında yapılacak bilimsel araştırma çalışmalarının ardından sportif amaçlı dalışa uygun hale getirilmesi, Çanakkale’nin sualtında yatan tarihi ve kültürel kalıntıları, batıkları, renkli sualtı habitatının dünyaya açılması, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı 2023’de, Çanakkale’de Uluslararası Sualtı ve Dalış Fuarı gerçekleştirilmesi, projenin aşamaları olarak planlanıyor.
(HABER : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)
(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)