(ÖZEL HABER / RÖPORTAJ) - Çanakkale’de şehrin sembolü Aynalı Çarşının yan kapı girişinde küçük bir yer. Kapı önünde çok sayıda sulu boya ile yapılmış resimler. Hepsi de buradan gelen geçen herkesin dikkatini çekiyor. Merak ediyoruz ve işyerine giriyoruz. Elinde fırçasıyla sulu boya resim yapan 40 yaşlarında bir ressam karşımızda. “Hoş geldiniz” deyip bizi içeriye davet ediyor. Buradan her geçtiğimde içeriye girip bu kişi ile muhabbet etmek gelmiştir içimden. Fırsat bu fırsattır deyip başlıyoruz konuşmaya. Adının Ahmet Sayar olduğunu söylüyor. 40 yaşında bir ressam. Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Akköy doğumlu olduğunu söylüyor. Akköy’lü olduğunu özellikle üstüne basa bana ifade ediyor. “Benim için köyüm çok değerlidir” diyor. Kısa konuşmanın ardından resim konusuna geliyoruz. Resim merakı küçük yaşlarda mı başladı?” diye soruyorum kendisine. Aslında küçüklükten pekte merakı yokmuş Ahmet Sayar’ın resme. Ortaokul ve lise yıllarında okulda resim yaparken öğretmenlerinin dikkatini çekmiş ve kendisine “yeteneğin var. Bu yeteneğini geliştirebilirsin” demişler. Sonunda lise bitmiş ve üniversite macerası başlamış Ahmet Sayar’ın. Resim yapmayı çok iyi bildiğini düşünerek Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar Fakültesi’nin resim bölümü sınavına girmiş. Kendine çok güvenmiş fakat o yıl kazanamamış sınavı. Kendisi de buna hayret etmiş. “Çalışmadan bu iş olmuyor” diyerek azmetmiş ve “Bir dahaki yıl yeniden sınava girer kazanırım” demiş. Sonunda dediğini de yapmış. Bu sınav için çok çalışmış ve 1996 yılında yine aynı yerde sınava girerek başarı ile sınavı kazanmış. Okuldan da 2002 yılında Resim Öğretmeni olarak mezun olmuş.
OKULU BİTİRDİKTEN SONRA 4 YIL RESİM ÖĞRETMENLİĞİ YAPTI
Okuldan mezun olduktan sonra 2003 yılından itibaren Yenice Pazarköy ve Ezine’de 4 yıl ücretli Resim Öğretmenliği yapan Ahmet Sayar, buradaki görevinden 2007 yılında ayrılarak İstanbul’a gitmiş. İstanbul’da 7 yıl boyunca Özel Akademi’de hocalık yapmış. Sonunda memleket hasreti ağır basmış ve 2015 yılında Çanakkale’ye geri dönmüş. Çanakkale’ye geldiğinde mesleği ile ilgili burada neler yapabileceğini düşünmüş. “Yaptığım resimleri satabilirim” diye düşünerek şehrin en önemli mekanlarından birisi olan Aynalı Çarşı’nın yan giriş kapısının dibinde bir işyeri açmış.
YAPTIĞI RESİMLER BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR
Aynalı Çarşı’da 2015 yılında bu işyerini açtığında kimse onun bu işte başarılı olabileceğine inanmamış. “Resim satarak bu işi yapamazsın. Bunun yanında hediyelik eşya falan da sat. Para kazan” demişler. O inat etmiş ve “Kendi yaptığım eserler dışında hiçbir eseri satmam. İşyerime de satılacak başka bir şey koymam” demiş. Zamanla yaptığı eserler büyük ilgi görmeye başlamış. Herkes şaşkınlıkla onun bu işi nasıl başardığını çözmeye çalışmış. Aynalı Çarşı’yı gezenler mutlaka onun işyerine gelip birkaç resim alıp gitmişler. Zamanla ünü o kadar artmış ki, Almanya’daki bazı otellerden siparişler bile almaya başlamış.Tabii en çok da Anzaklar onun eserlerini almışlar. Çarşıyı gezen yabancı turistlerin ilgi ile onun resim yapmasını izlerken eserlerinden de satın almışlar.
KÜÇÜK BİR RESMİ 10 DAKİKADA YAPIYOR
Yaptığı resimler içinde en fazla ilgiyi ise sulu boya resimler çekmiş Ahmet Sayar’ın. Sulu boya resmin daha fazla dikkat çektiğini belirten Ressam Ahmet Sayar’ın 10-15 dakikada yaptığı küçük resimler kısa sürede satılmış. Yağlı boya resme göre sulu boya resmin daha kolay olduğunu belirten Ahmet Sayar’ın eserlerini burayı gezmeye gelenler satın almışlar. İsteyene 10-15 dakikada istedikleri resmi sulu boya ile yapan ressam bunları ise 10-15 TL’den satmış. Halende Aynalı Çarşı’yı gezmeye gelenlerin isteklerini geri çevirmiyor. İsteyenlerin istedikleri resmi küçük boyutta sulu boya ile 10-15 dakikada yapıp kendilerine teslim ediyor.
“7’DEN 70’E HERKES RESİM YAPABİLİR
Resim yapma konusuna farkı yaklaşıyor Ahmet Sayar. 7’den 70’e herkesin resim yapabileceğini söylüyor. ”Herkes yaratıcıdır ve yapabilir” diyor. “Yeter ki bana gelen kişi ‘ben resim yapmayı ve öğrenmeyi istiyorum” desin. Bu yeterli” diyor. “Yabancı dil gibi resim öğrenmenin de kuralları var. Bu kuralları uygulayan herkes resim yapabilir” şeklinde konuşuyor. Bir tek şeye kızıyor. Bu iş “hobi değil” diyor. Hobi merakı olanlar ahşap boyama gibi yerlere gitsinler. Bana hobi amacıyla resim öğrenmeye gelenleri kabul etmiyorum” şeklinde konuşuyor. Resme merakı olanların mutlaka bu konularda açılan kurslara gitmelerini de tavsiye eden Ahmet Sayar “Bu sanata merakı olanlar mutlaka her zaman gelişime açık olsunlar. Ben artık ressam oldum demesinler. Kendilerini hergün geliştirsinler” diyor.
Evet Çanakkale’de Aynalı Çarşı’nın yan kapı girişinde 2 yıldan buyana açtığı küçük işyerinde el emeği göz nuru ile yaptığı resimleri sergileyerek satan bu ressamın eserlerini görmek ve satın almak isterseniz her zaman buraya uğrayabilirsiniz....
(ÖZEL HABER / RÖPORTAJ) : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)
(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)