YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale 25 Bin Rus'a Kucak Açmıştı

Rus savaş uçağının düşürülmesi ile yaşanan Türkiye ile Rusya arasındaki krizin devam ettiği ülkemizde ilk Rus Anıtının 6 yıl önce Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde ziyarete açıldığını biliyor muydunuz?

26 Kasım 2015 tarihinde eklendi

Rusya'da 1921 ve 1922 yılları arasında gerçekleşen Bolşevik isyanından kaçarak Çanakkale’nin Gelibolu ilçesine yerleşip burada hayatta kalmayı başaran 25 bin Rus vatandaşının hatırasını yaşatmak için yaptırılarak 2009 yılında ziyarete açılan anıta gelen Ruslar belirli yıllarda burada törenler düzenliyorlar

ANITIN AÇILIŞI SIRASINDA NELER SÖYLEMİŞLERDİ?

Gelibolu’da 2009 yılında gerçekleşen anıtın açılına zamanın Rusya Federasyonu Kültür ve Kitle İletişim Eski Bakanı Alexandır Sokolov,  Rus Milli Şeref Vakfı Onursal Konseyi Başkanı V.İ. Yakunin, Gelibolu Belediye Başkanı Cihat Bingöl, Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, Vali Orhan Kırlı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, Cenevre ve Batı Avrupa Başpiskoposu Mikail ile çok sayıda konuk katılmıştı.

Rusya'da 1921 ve 1922 yılları arasında gerçekleşen Bolşevik isyanından kaçarak Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine yerleşen 25 bin Rus vatandaşının hatırasını yaşatmak için yaptırılan anıtın açılışında konuşan Rus Milli Şeref Vakfı Onursal Konseyi Başkanı V.İ.Yakunin şunları söylemişti: “"Bu anıt iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin gelişmesinde bir köprü olacaktır" dedi. Vali Orhan Kırlı ise yaptığı konuşmada, Türkiye ile Rusya arasındaki dostluğa değinerek, "Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkiler, geçmiş tecrübelerin izlerini taşımakta ve karşılıklı olarak gelişmekte, derinleşmekte ve çeşitlenmektedir. Her ikisi de zengin tarihi ve kültürel mirasa sahip olan ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin kapsam ve içerik itibarıyla her alanda artarak devam ettiğimi görmekten mutluluk duyuyorum. Türkiye Cumhuriyeti dış politikasında, her zaman özel bir konuma ve stratejik öneme sahip bir komşumuz olarak değerlendiğimiz Rusya Federasyonu ile ilişkilerimizin karşılıklı güven, anlayış ve işbirliği ruhu içinde daha da gelişeceğine inanıyoruz"

“AÇILAN BU ANIT İKİ ÜLKENİN DOSTLUĞU PEKİŞTİRECEK”

Gelibolu Belediye Başkanı Cihat Bingöl ise yaptığı konuşmada şu ifadelerde yer vermişti: “Anıtın yapıldığı mevki, o dönemlerde Rus mezarlığı olarak kendilerine tahsis edilmiş. 1949 yılına kadar ise burada bir anıt mevcutmuş. Deprem ve çeşitli erozyonlar neticesinde yıkılmış ve tahribata uğramış. 1999 yılında yeniden Belediye Başkanı seçildiğim dönemde Rus Konsolosluğu, bu anıtın tekrar yapılmasını istedi. Biz de o dönemki belediye meclis üyesi arkadaşlarımız ile aldığımız karar ile yaklaşık 9 yıllık bir süreçle bu anıtın yapılması için gerekli çalışmalarda bulunduk. Açılan bu anıt iki ülkenin dostluğu pekiştirecektir. Bu anıtın açılmasının ardından her yıl 17 Mayıs tarihinde burada bu törenleri yapmak istiyoruz"

“TÜRK MİLLETİ HER ZAMAN YARDIMA MUHTAÇ KİŞİLERE ELİNİ AÇMIŞTIR”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz ise yaptığı konuşmada şunları söylemişti:"Türk milleti her zaman yardıma Muhtaç kişilere elini açmıştır. Bu yıllar önce Gelibolu'da burada da yaşanmıştır. Burada açılan anıt aynı zamanda Rusya'da bu yıl kutlanan Türk kültür yılının da bir yansımasıdır"

Yapılan konuşmaların ardından ise anıtın açılışı yapılmış ve anıta çelenklerin konulmasının ardından ise ayin yapılmış ardından da anıt gezilmişti.

BİRKAÇ YIL RUSLAR ANITTA TÖREN DÜZENLEMİŞTİ

Öte yandan anıtın ziyarete açılmasının ardından birkaç kez Rusların bu anıtta tören düzenledikleri öğrenilirken, zamanla anıta ilginin olmaması sebebiyle bu yerin adeta kaderine terk edildiği ifade edildi. Türkiye’de ilk Rus Anıtı olma özelliğini de koruyan Çanakkale’nin Gelibolu ilçesindeki bu anıt Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak düşürme olayının ardından başka bir boyut kazandı. Şimdi Türkiye’de ilk olan bu Rus Anıtının akıbetinin ne olacağı bilinmiyor.

(ÖZEL HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.811 kez okundu