Çanakkaleli emekli öğretmen Sıdıka Kocaoğlu’nun aylar süren çalışmalar sonunda el emeği göz nuru dökerek yaptığı birbirinden güzel folklorik bebek ve Çanakkale Savaşı maketleri büyük ilgi görüyor. Çanakkale’de çeşitli ilköğretim okullarında Resim-İş öğretimine olarak görev yaptıktan sonra 2000 yılında emekli olan Sıdıka Kocaoğlu, daha sonra çocukluk yıllarından buyana büyük merakı olan seramik hamurundan folklorik bebekler yapmak için çalışma başlattı. Büyük emekler sarf ederek seramik hamurunun içine ayrı bir maddeyi katarak daha iyi görünümlü bir hamur elde eden Sıdıka Kocaoğlu, folklorik bebeklerin yüz hatlarını yaparken başlarda zorlanmış. Ardından kendini geliştiren ve yaptığı ilginç folklorik bebekleri gerçek gibi görünüme kavuşturan Sıdıka Kocaoğlu, eserleri ile gurur duyuyor. Çalışmalarının çok uzun yıllara dayandığını belirten Sıdıka Kocaoğlu, “Hep araştırmalarla elde ettiğim bilgilerimi yeteneklerimle birleştirerek bir araya getirdim. Bu eserleri yaparken soğuk seramik kullandım. Bu hamurun özelliklerin içine kendim bazı püf noktaları kattım. Eserlerdeki kıyafetlerde ise hep otantik olması için araştırmalar yaptım. Ortaya otantik kıyafetlerle maketler ve onların yaşantıları çıktı. Gayet güzel olduğunu düşünüyorum. İyi bir emek sergilediğimi düşünüyorum. Çok araştırma yaptığımı düşünüyorum” dedi.
ÇANAKKALE SAVAŞLARI MAKETİ GERÇEK SAVAŞ ANINI ANIMSATIYOR
Folklorik bebeklerin dışında Çanakkale Savaşları konseptinde de çalışmalarının olduğunu belirten Sıdıka Kocaoğlu, “Onda da savaş alanlarını öğrenmek için önce mihmandarlık kurslarına katıldım. Yani gerçek bilgileri elde etmek için bunda da emek sarf ettim. Böylece hem askeri bilgileri, hem savaş alanındaki gerçek olayları öğrenmiş olduğum için araştırmalarımı bu şekilde tamamladım. Daha sonra da bunları folklorik maketlerde uyguladığım gibi savaş maketlerinde de uyguladım. Gerçek materyalleri ne ise onların tek tek onların birebir minyatürlerini yaptım. Böylece meydana gelen eserlerimi çeşitli illerde halkımızın beğenisine sundum. İyi beğeniler aldım. Bu da beni mutlu etti” dedi.
ÇALIŞMALAR AYLAR SÜREBİLİYOR
Bir folklorik bebek veya savaş maketlerini ne kadar sürede yaptığı sorusunu da cevaplandıran Sıdıka Kocaoğlu, “Burada altyapı çok önemli. Bu altyapıda uzun bir zaman gerektiriyor. Camcı ustasının püf hikayesi gibi bu. Bunda da “bebeği veya maketi 3 günde yaptım” dersem bu basitmiş gibi görünebilir. Ama bu gerçekten hiçte öyle bir şey değil. Onunu gerçek yüz hatlarını, simasını oturtturabilmek için birkaç kez denemeniz, ince detaylarını yapmanız gerekiyor. Bu da çok büyük emek istiyor. Kompozisyonlarda ise daha uzun süreler gerekiyor. Örneğin bir ayda da meydana getirdiğim kompozisyonlar var. Yani emek o anlık olarak hesaplanmaz” dedi.
ÇOCUKKKEN KENDİ BEBEKLERİNİ YAPARAK BU İŞİ ÖĞRENDİ
Bu işi bebekliğinden buyana yaptığını da belirten Sıdıka Kocaoğlu, “Şarkıcılara “Ne zaman şarkı söylemeye başladınız” diye sorulduğunda “Çocukken saç fırçasını elime alarak şarkı söylemeye başladım” derler. Ben de çocukken evcilik oynamaya başladığımda kendi bebeklerimi kendim yaparak bu işe başladım. Daha ileriki yıllarda da bunu lise yıllarımda hocalarımdan aldığım altyapı bilgilerimle geliştirdim. Bunun ardından da yeni bir seramik hamuru oluşturdum. Onunla bunları çalışarak bu eserleri yaptım. Çok uzun yılların bir birimini diyebilirim bu işe” dedi.
“GERÇEKTEN BU İŞİ ÖĞRENMEK İSTEYENLERE MESLEĞİ ÖĞRETİYORUM”
Yeni öğrencilerin yetişip yetişmediği konusunda da açıklamalarda bulunan Sıdıka Kocaoğlu; “İnsanlar bu iş öğrenmeyi istiyorlar. Ama “Bunu bugün öğrenebilir miyim? Yarın biter mi?” diyen insanlara bu işi ben açıkçası öğretmek istemiyorum. Bana gerçekten bu işi öğrenmek istediğini söyleyen 3 kişi çıktı ve onlara da bunu gerçekten öğrettim. Eğer bu şekilde öğrenmek isteyenlere bu mesleği öğretmeye hazırım” dedi. (HABER: Ayhan ÖNCÜ / ÇANAKKALE)