Çanakkale’nin en önemli turistik bölgeleri arasında yer alan Bozcaada’da bakir koyların devletten kiralanmak istenmesi ilçede tedirginliğe yol açtı. Eylül ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 1/100 bin ölçekli imar planı ile gündeme gelen Bozcaada’da bakir koyların işletilmesinin özel şahıslara devredilmesinin gündeme gelmesi herkesi şaşkına çevirdi. 2 Mayıs 2013 tarihinde yeni yönetmelik sonrası Bozcaada'nın bakir kalmış koylarını devletten kiralayarak işletmek için başvuruların yapıldığını öğrendiklerini belirten CHP Çanakkale Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Serdar Soydan bu konudan endişe duyduklarını belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye yazılı olarak cevaplandırılmasını için bir soru önergesi verdi. Serdar Soydan önergesinde şu ifadelere yer verdi: Çanakkale İlimize bağlı Bozcaada İlçesi, Ege Denizi’nin kuzey-doğusunda Çanakkale Boğazı’nın 12 deniz mili güneyinde yer alan adamızdır. Yerleşik nüfusu 2.643 olan Bozcaada, iç turizmin geliştiği yaz aylarında 10-12 bin kişilik bir nüfusa hizmet vermektedir. 65 familyaya ait 437 tür bitkinin olduğu Ada eşsiz sahillere sahiptir. Ülkemizin stratejik öneme sahip iki adasından birisi olan Bozcaada’da; ekolojik dengeye zarar vermeden, ekonomik ve sosyal gelişmenin sağlanması hem adada yaşayanlar hem de tüm vatandaşlarımız için önem taşımaktadır. Bu doğrultuda;
1-Bozcaada’da bulunan Ayazma, Sulubahçe, Habbele ve Beylik koyu gibi sahil, koy ve plajlarının işletme haklarının özel ve tüzel kişilere verilmesi planlanmış mıdır, Bozcaada da bulunan herhangi bir koy, sahil veya plajın işletmesi özel ve tüzel kişilere verilmiş midir, verildi ise kime veya kimlere hangi şartlarda, kaç yıllığına, hangi bedelle verilmiştir?
2-Tarihi ve stratejik önemi olan Bozcaada’da sahillerin işletme hakkının özel şahıs ve şirketlere verilmesi sonucu doğabilecek çevre tahribatlarını nasıl önleyeceksiniz?
3-Bozcaada’da bulunan sahil, koy ve plajlarının işletme haklarının Bozcaada Belediyesine, Bozcaada Kaymakamlığına devredilmesi veya verilmesi konusunda çalışmanız var mıdır?”
Öte yandan edinilen bilgiye göre Bozcaada’da dünyaca ünlü Ayazma, Habbele, Beylik ve Sulubahçe gibi bakir kalmış koyların devletten kiralayarak işletmek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne 17 başvuru yapıldığı öğrenilirken bunun dışında Çanakkale'nin başka yerlerindeki SİT alanı koylar için de 4 başvuru yapıldığı, böylece toplam başvuru sayısı 21 olduğu öğrenildi.