YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Asırlık Çınar “Troia Festivali”nin Kuruluş Hikayesini Anlattı

(ÖZEL HABER) - Çanakkale’de bu yıl 54.’sü düzenlenecek Uluslararası Troia Festivali’nin kuruluş hikayesini biliyor musunuz? İşte festivalin kurucuları arasında bulunan 100 yaşındaki canlı tarih İzzet Melih Dilmaç’ın anlatımı ile Troia Festivali'nin hikayesi...

06 Ağustos 2017 tarihinde eklendi

Dile kolay tam 100 yaşında İzzet Melih Dilmaç. 10 Ağustos 1963 tarihinde ilk kez düzenledikleri Troia Festivali’nin nasıl ortaya çıktığını anlatırken adeta halen o günleri yaşıyor. Birkaç arkadaşı ile bir araya gelerek Çanakkale’de bir festival yapma fikrini ortaya attıklarında herkesin kendilerine güldüğünü belirtiyor.

Bugün 100 yaşındaki yaşayan çınar İzzet Melih Dilmaç bakın festivalin kuruluş hikayesini nasıl anlatıyor: “Bu Kale-i Sultaniye’den nice valiler, paşalar, kimler geldi geçti. Sorsanız bana acaba isimleri neydi? Anımsadığım geçmez üçü beşi. Çünkü bırakmadılar o  kubbede o hoş sesi. Size burada 2 validen söz etmek istiyorum. Bunlardan biri Çanakkale doğumlu ve Çanakkale aşığı 1958-60 yıllarında Çanakkale Valiliği yapan Fahrettin Akkutlu; diğeri de 1962-64 yılları arasında Çanakkale’de Valilik Yapan Hakkı Nevzat Baykal’dır. İkisi de hakkın rahmetine kavuştular. Kendilerine Allahtan rahmet diliyorum. 1960’lı yıllarda biz gençler bu kahramanlar diyarı güzel Çanakkale’nin tarihine ve doğa güzelliğine layık bir il haline gelmesi için neler yapabiliriz düşüncesinde hareket ediyorduk. Çanakkale kalkınsın, tarihine, şanına, şerefine ulaşsın düşüncesindeydik. Bu konuda da neler yapabiliriz onları düşünüyorduk. 1963 yılında Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’na (ÇTSO) seçildim. Odaya geldim. Masamın üzerinde bir gazete vardı. Okumaya başladım. Gazetede yer alan “Bursa’da Festival Yapılacak” diye bir haber vardı. Birden kafam karıştı. “Neden Çanakkale’de de böyle bir festival olmasın?” dedim. Tarihi var. Doğa güzelliği var. Bakın karşıya. Deniz ile çam adeta birbirine sarılmış gibi yatıyor. Yakın tarihimize bakın. Atatürk bir güneş gibi Çanakkale’den doğdu. Çanakkale’de aydın insanları, tarihi, doğası her şeyi var. İşte bu gazete haberi bende Çanakkale’de festival kurma fikrini ortaya çıkardı” dedi.

“VALİYE FESTİVAL YAPACAĞIMI SÖYLEDİĞİMDE BANA “AKLINIMI KAÇIRDIN?” DEDİ”

Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki odasından hızla o zamanki Vali Hakkı Nevzat Baykal’ın yanına gittiğini belirten İzzet Melih Dilmaç, “Hemen Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki odamdan çıkıp doğru o zamanın Valisi Hakkı Nevzat Baykal’ın yanına gittim. Yanı çok kalabalıktı. “Çok önemli bir konu var. İçeriye haber verin görüşmem lazım” dedim. Hemen beni içeriye aldı. “Ne oldu İzzet bey. Hayrola” dedi. “Beyefendi ben Çanakkale’de bir festival yapacağım” dedim. “İzzet bey. Sen aklını mı kaçırdın. Festivalin ne olduğunu daha ben bilmiyorum. O kolay bir şey değil herhalde” dedi. Hakikaten o zamanlarda bu festival ve fuar bir Bursa’da bir de Denizli’de vardı. Ben kendisine” Olacak efendim” dedim. “Peki benden ne istiyorsunuz” dedi. “Sizden 5 bin lira para istiyorum” dedim. “Benim cebimde 5 bin lira falan para yok” dedi. “Ben sizden istemiyorum. Özel İdare’den bana borç versinler. 5 bin lira da Ticaret Odası’ndan para çıkaracağım. Toplam 10 bin lira para ile festivali Çanakkale’de yapacağız” dedim” şeklinde konuştu.

“ADINI NEDEN TROİA FESTİVALİ KOYDUK”

Festivali yapma kararı aldıktan sonra isminin Troia olması konusunda da açıklamalarda bulunan İzzet Melih Dilmaç, “ Neden festivalin adını Troia koyduk? Troia dünyaca tanınmış tarihi yer. O sebeple festivalin adının Troia Festivali olmasını istedim. Vali beyin yanından doğruca yakın arkadaşım rahmetli Avukat Cahit Altan beyin yazıhanesine gittim. O da çok meraklı ve benim gibi heyecanlı birisiydi. Ona da bu fikrimi anlattım. “Festivali yapalım mı?” dedim. “Yapalım” dedi. Kurucular arasına kimleri alalım dedim. O zamanlarda Çanakkale’de hep sosyal işlerde çalışan Jack Molinas isimli bir Musevi arkadaşımız vardı. Onu da çağırıp “onu muhasebeci yapalım” dedim. İşte Troia festivalinin başlama hikayesi böyle oldu” şeklinde konuştu.

“1 TABUR ASKERLE HALK BAHÇESİNİN ETRAFI 1 GÜNDE DİKENLİ TELLE ÇEVİRDİK”

Troia Festivali projesinin hayata geçmesinin ardından il merkezindeki bütün gençlerin ve bu işe gönül veren herkesin canla başla çalıştığını da belirten İzzet Melih Dilmaç, “Festivali Halk Bahçesi’nin bulunduğu yerde yapma kararı aldık. Burada herkes ellerinde kazma küreklerle bir amele gibi çalıştı. Burada satış yapacak, ya da ürünlerini sergileyecek yerleri yapmak için çalışmalar devam ederken festivalin açılacağı günün bir gün öncesi birde baktık ki, festivali yapacağımız Halk Bahçesi’nin etrafı tamamen açık. Festivali yapmak için 5 bini Özel İdare’den, 5 binide Ticaret Odası’ndan olmak üzere 10 bin lira borç para almıştık.. Bunu da ödememiz lazım. Aklıma bir fikir geldi. Hemen Alay Komutanına gittim. Durumu anlattım. Bize 1 tabur asker verdi. Sabaha kadar o 1 tabur asker ve Çanakkaleli gençlerle birlikte Halk Bahçesi’nin etrafını dikenli tellerle çevirdik. Ertesi günde 1. Troia Festivali 10 Ağustos 1963 günü benim konuşmamla burada başladı. Festival bu zamana kadarda geldi. Bu zamana kadar festivale sahip çıkarak günümüze kadar gelmesini sağlayan bütün belediye başkanlarına teşekkür ediyorum. Bu işe baş koymuş arkadaşlarımı minnetle anıyorum. Aramızdan ayrılanlara da rahmet diliyorum. Bu festival Çanakkale’nin parlayan yıldızı olmaya devam edecek. Buna sahip çıkmaya devam edin” dedi.

(ÖZEL HABER / FOTOĞRAF / GÖRÜNTÜ : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

HABER VİDEO (100 YAŞINDAKİ ASIRLIK ÇINAR İZZET MELİH DİLMAÇ “TROİA FESTİVALİ”NİN KURULUŞ HİKAYESİNİ ANLATTI)
3.656 kez okundu