Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Dalyan Köyü sahiline yakın kesimde bulunan Alexandria Troas Antik Kenti’nde bir süre önce bulunan 2 bin 200 yıllık çok katlı çarşı yapısının daha etkin bir şekilde ortaya çıkarılması için çalışmalar sürüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izin ve desteğiyle, Türk Tarih Kurumu, Ezine Belediyesi ve ana sponsor İÇDAŞ A.Ş'nin sağladığı imkanlarla bazı üniversitelerden bilim insanlarının katkıda bulunduğu Alexandria Troas Antik Kenti’nde eski liman kentindeki kazıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten yetkililer, “Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe ve ekibi tarafından bu yıl başlayan çalışmalar kapsamında iki kapısı bulunan çok katlı çarşı yapısının büyük bölümüne ulaşıldı. 12 yıldır kesintisiz olarak güney kısmında araştırma yaptığımız çarşı yapısının bu sefer kuzey kısmında son iki yıldır yaptığımız çalışmalara devam ettik. Bölgede bilindiği kadarıyla çok katlı çarşı yapısı bir tek Alexandria Troas’ta gözüküyor. Anadolu'da tabii Manisa'da ve Aydın'da da bu tip çok katlı çarşı yapıları var. Bunlar bir anlamda o dönemin bugünkü karşılığını söylemek gerekirse alışveriş merkezleri şeklinde hizmet veriyor. Geçtiğimiz yıl bu yapının en kuzeyinde kendi içinde kapalı bir mekanı açığa çıkarmıştık. Bu yıl muhtemeldir ki henüz tabanına ulaşamadığımız kuzeydeki dükkanı kazmaya başladık. İklim şartlarının değişmesi nedeniyle çarşı yapısının bu dükkanında tabana ulaşamadık ama gelecek yıl herhalde ilk etapta bu tabana ulaşma şansımız olacak. Bugüne kadar devam eden çarşı yapısı çalışmaları bütün formaların batı cephesi boyunca uzanan çift katlı olduğunu gördüğümüz, hatıl yuvalarından ve derinliğinden de yaklaşık 6,5-7 metre derinlikte. En azından şu andaki veriler ışığında bunu söyleyebiliriz” dedi.
“YAPILAN ARAŞTIRMALAR ALEXANDRİA TROAS’IN BİZE ÖNEMLİ BİR ALIŞVERİŞ LİMAN KENTİ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”
Yapılan kazı çalışmalarında 2023 yılında çok daha önemli bulgulara ulaşacaklarına inandıklarını belirten kazı heyeti yetkilileri, “Alexandria Troas Kuzey Ege'deki önemli liman yerleşimlerinden biri ve biz 400 yıl boyunca literatüre geçmiş olan yekpare granit sütunların ihraç edildiğini biliyoruz. Akdeniz'in en batısı en kuzeydeki Afrika’daki Roma yerleşimlerine kadar, Doğu Akdeniz de dahil olmak üzere. Bir kere bu, kenti çok ciddi anlamda bir zenginleştirmiş. Tabii Karadeniz’den Akdeniz’e uzanan deniz rotası üzerinde önemli bir noktada, stratejik bir liman. Çok büyük olmasa da yaklaşık 40 bin metrekare kadar iç liman, 25 bin metrekare de dış liman. Yani yaklaşık 70 bin metrekarelik bir alana yayılıyor liman. Elbette ki çok devasa Roma limanları var Akdeniz'de ama Alexandria Troas Limanı orta ölçekte fakat fonksiyonel olarak çok aktif bir liman. Buradan pek çok yere ihracat yapılmış. Sadece granit olduğunu düşünmüyoruz. Herhalde bugün de arkasındaki arazileri kullanarak birtakım tarımsal girdiler de söz konusuydu. Limandan başka şeyler de ihraç ediliyor olmalıydı. Bu bize önemli bir alışveriş imkanının olduğunu gösteriyor. Yani bölge niye böyle bir çarşı yapısına neden sahip. Burada önümüzdeki yıllarda çalışmalarla eğer dokunulmamış katmanlara ulaşırsak bu dükkanların içinde de satıldığıyla ilgili yazıt bulursak daha güzel olacak. Ayrıca son yıllarda sikkeler üzerine çalışan uzmanların yaptığı araştırmalara ve aktardığı bilgilere göre, güneyde Aydın’a, kuzeyde Balkanlara uzanan bölgede bulunan paraların Alexandria Troas'ta basıldığını görüyoruz. Bu durum bölgenin çok geniş bir coğrafya ile ticari ilişkisinin olduğunu gösteriyor. Bunu biz ayrıca çarşı yapısının önünde bulduğumuz ticaret amforalarından da bunların türleri üzerinden de tespit edebiliyoruz” dedi.
(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)