YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Alexandria Troas Antik Kenti’nde 2 Bin Yıllık Altar Bulundu

Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Dalyan Köyü yakınlarında bulunan Alexandria Troas Antik Kenti’nde devam eden 2021 yılı kazılarda 2 bin yıllık altar (adak adanan ve kurban kesilen dini yapı, sunak) gün yüzüne çıkarıldı.

12 Ekim 2021 tarihinde eklendi

Alexandria Troas Antik Kenti’nde 2021 yılı kazı çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izin ve desteği, Türk Tarih Kurumu ve İÇDAŞ A.Ş’nin ana sponsorluğunda Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Öztepe’nin kazı başkanlığında devam ettiğini belirten yetkililer bu yılki kazılarda önemli bulgulara ulaştıklarını açıkladılar.

Ankara Üniversitesi ile Ezine ve Geyikli Belediyelerinin de destek verdiği çalışmalarda geçen yıl toprak altı röntgenleme sistemi ile çalışma gerçekleştirdiklerini aktaran yetkililer, bu yıl öncelikle geçen yıl ortaya çıkan verileri değerlendirdiklerini ve yapılan bu değerlendirmelerde Milattan Sonra 1. yüzyıla ait olması gereken bir yapı ile karşılaştıklarını ifade ederek, “Yaptığımız kazıda 7 metreye kadar aşağıya inebildik. Daha da aşağıya inen bir temeli var. Oldukça derin bir temel. Bütün kaplaması, mimari süslemelerini büyük ölçüde yitirmiş. Belirli bir dönemde kentin genelinde karşılaşılan durum burada da ne yazık ki geçerli. Altar yani o dönemde adak adanan ve kurban kesilen dini yapı, sunak diyebileceğimiz bir yapının tapınak önünde çıkması önemli. Bu yapı bize Roma Döneminde burada kurban ve başka sunular yapıldığına işaret ediyor. Yapının belgelemesini yaptık. Daha sonra da çevre korumasını sağlayacağız. Çevre koruma bandını da yaptıktan sonra ziyaretçilerimizle ilgili bir sıkıntı kalmayacak. Gelen ziyaretçimiz tapınakla birlikte altar hakkında da bilgi sahibi olacak” dedi.

Roma kolonisi olduktan sonra bir liman kentine dönüşen Alexandria Troas Antik Kenti’nin 1 ile 4. yüzyıllarda giderek büyüyen güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu belirten yetkililer, nüfusu bu dönemde 100 bin civarına ulaşan ancak ekonomisinin zayıflamasıyla küçülmeye başlayan kentin 9. yüzyıl sonunda büyük ölçüde terk edildiğini ifade ettiler. Antik kentin merkezi konumunda yer alan forum içindeki çoklu yapıda, podyumlu salon ve tapınak, odeon, hamam ile tiyatro gibi yapılar bugüne kadar ulaşan kalıntılar arasında yer alıyor.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

11.880 kez okundu