YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

9. Çanakkale Resim Yarışmasında Ödül Alan Eserler Sergilendi

26 Nisan 2014 tarihinde eklendi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Sidney Gelibolu Memorial Derneği işbirliğiyle ve Avustralya Hükümeti, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Işık Üniversitesi Katkıları ile düzenlenen 9. Çanakkale Resim Yarışmasında ödül alan eserler Truva Otelde sergilendi. Sergiyi Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Avustralya ve Yeni Zelanda üst düzey heyeti, Çanakkale protokolü, kurum kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar gezdi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü (ÇOMÜ) Prof. Dr. Sedat Laçiner, Çanakkale Avustralya Konsolosu Nicholas Sergi, ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kelkit, ÇOMÜ GSF Resim Bölümü Öğretim Elemanı Evren Karayel Gökkaya konuyla ilgili şunları söyledi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner: “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Gallipoli Memorial Derneğinin birlikte bu yıl 9.’sunu düzenlediği bir yarışma. Önümüzdeki yıl 10.’su olacak. 2015 yılında da tamamlanmış olacak. Çanakkale Savaşları bu resim yarışması sayesinde çok iyi bir şekilde işlenmiş oldu. Eğer bu yarışma olmamış olsaydı Çanakkale Savaşları üzerine yapılmış olan resim ürünleri çok çok az kalacaktı. Bugün ise burada birincilik, ikincilik, üçüncülük, valilik, rektörlük özel ödüllerimiz var. Önümüzdeki yıl ise tüm yılların birincilerini bir araya getireceğiz. Resim sanatı ile Çanakkale Savaşlarını ölümsüz hale getirmiş oluyoruz. Tablolara baktığınızda savaşı sadece kanlı basit bir çarpışma şeklinde yansıtmamışlar, insan doğasının bütün hallerini yansıtmaya çalışıyor resimler, bu da bizi çok sevindiriyor. Çanakkale bu yarışmalar sayesinde resim sanatı konusunda da ciddi isim yapmış bir yere dönüşmüş oldu. Başta Güzel Sanatlar Fakültemiz olmak üzere üniversitemizin resimle ilgili diğer bölümlerindeki arkadaşlara, Memorial Club’a, jüri üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Onlar sayesinde bu yarışma gerçekleşmiş oluyor. Biz gelip sadece ödül alanları görüyoruz ama bu iş o kadar kolay değil. Çok büyük bir emek var bu işin arkasında. Bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum”.
Çanakkale Avustralya Konsolosu Nicholas Sergi: “Çanakkale Resim Yarışmasının bu sene 9. etkinliğini düzenliyoruz. 2005 yılında ilk defa düzenlenen bir 10 yıllık proje bu. Savaşların 100. yılında tamamlanmak üzere planlanmış bir proje. Bu etkinlik Avusturalya’da Gelibolu Anma Derneği dediğimiz bir  kurum tarafından gerçekleştirilmekte. Türkiye’de çok önemli partnerleri var. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bu partnerlerin başında gelmekte. Bu etkinliğin esas hedefi 2 ülke sanatçılarının, savaştan doğan barış ve dostluk temalı eserler üreterek bu ilişkiye katkıda bulunmalarını sağlamak. Özellikle bu etkinlik ve eserlerin bu sene törenlerin resmi programına dahil olarak sergilenmesinden çok büyük mutluluk duyuyoruz”.
ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kelkit: “Bu yıl 9.’su düzenlenen bu etkinlik Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar fakültesi ile beraber Avusturalya konsolosluğunun ortak bir etkinliği. Tabi bu kapsamda 9 yıldır devam eden bir etkinlik, aynı etkinliğin bir benzeri de Avusturalya’da yapılmakta, tüm bu etkinlikler Çanakkale Savaşlarının 100’cü yılı anısına 2015’te sonlandırılacak. Resim yarışması ülkemizdeki yapılan kısmında tamamen Türk sanatçıların katılımıyla sağlanıyor, her yıl yaklaşık 100’ün üstünde eser katılımı var, jüri değerlendirmesi sonucunda Çanakkale Valiliğimizin, konsolosluğun, üniversitemizin ayrı ayrı ödüllerinin olduğu çalışmalar var. Bunun haricinde birincilik ödülü var ve yanı sıra 2 tane de mansiyon ödülü veriliyor. Bu gün burada bu yılki eserlerin sergilemesini yapıyoruz, daha sonra bu eserler 2 Mayıs’ta Kolin Otel’de resmi olarak sergilenecek. Tüm bu dereceye giren eserler önümüzdeki yıl hem  Ankara’da hem de Avusturalya’da uygun görülen bir mekanda yüzüncü yıl anısına toplu halde sergilenecek”.
ÇOMÜ GSF Resim Bölümü Öğretim Elemanı Evren Karayel Gökkaya: “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Avustralya Hükümetinin 10 yıllık ortak bir projesi sonucunda bu sergi ortaya çıktı. Her geçen yıl gittikçe artan nitelikte resimlerin katıldığı bir sergi. 140 eser başvurdu. Bunlardan 25 tanesi sergilenmeye değer görüldü ve 4 tanesi de ödüle layık görüldü. Jüri seçme aşamasında da bulunduğum için çok yakından biliyorum, 25 eser sergilenmeye layık görülmüş olsa bile 50 eserden fazla aynı dereceye yakın güzel işler vardı. Bu serginin Türk resim sanatı tarihi açısından, böyle tarihi bir temayı işlemesi ve çok nitelikli katılımların olmasıyla, sanat tarihine güzel eserlerin bırakılacağı bir yarışma sergisi olduğunu düşünüyorum”.

2.256 kez okundu