2018 Troia Yılı Tanıtım Toplantısı, Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un da katılımı ile ÇOMÜ İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde yapıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ve protokol üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen “2018 Troia Yılı Tanıtım Toplantısı” saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Bölümü Sanatçıları Çağatay Akyol ve Bülent Evcil’in gerçekleştirdiği arp ve yan flüt dinletisinin ardından 2018 Troia Yılı tanıtım videosu izlendi.
“2018 TROİA YILI” ÇANAKKALE’MİZİN VE ÜLKEMİZİN KÜLTÜR VE TURİZMİNE BÜYÜK KATKILAR SAĞLAYACAK”
Günün anlam ve önemi ile ilgili bir konuşma yapan Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, 2018 Troia Yılı’nın önemine değinerek, “Troia Milli Parkı içindeki Anadolu’nun kadim dostu Troia Antik Kenti’nin 1998 yılında UNESCO Dünya Kütür Mirası listesine kabul edilmesinin 20. yılının heyecan ve onurunu yaşamaktayız. Kültür ve Turizm Bakanlığımızca ilan edilmiş olan “2018 Troia Yılı” Çanakkale’mizin ve ülkemizin kültür ve turizmine büyük katkılar sağlayacaktır. 2018 Troia Yılı Türkiye’mizin dünyadaki yükselişine güç katarak çok önemli uluslar arası bir kültür ve turizm hamlesine olacağına inancımız tamdır” dedi.
“BÜTÜN DÜNYANIN TROİA’YI ÇANAKKALE’NİN BİR YAN VE ALT MARKASI OLMASINI SAĞLAYACAĞIZ”
Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş da törende yaptığı konuşmada bakanlık olarak 2018 Yılını Troia Yılı olarak ilan ettiklerini belirterek, “Sayın Valimizin Koordinatörlüğünde bizim bakanlımızın da bütün imkanlarını seferber ederek bu yılı inşallah çok güzel bir şekilde değerlendireceğiz. Bildiğiniz gibi Troia 1998 yılında UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesine girdi. Bu senede bunun 20 yılı. Bu vesile ile 20. yılda Troia’nın dünyaya en iyi şekilde tanıtımını gerçekleştirmeye çalışacağız. Sadece Çanakkalelilerin ve bizim vatandaşlarımızın farkında olması değil, bütün dünyanın Troia’yı Çanakkale’nin bir yan ve alt markası olmasını sağlayacağız. Ayrıca bundan sonra her sene memleketimizdeki başka bir güzelliğimizi bütün dünyaya tanıtacağız ve o yıl içerisinde bütün dünya o yer üzerinden ülkemizi daha iyi tanıma fırsatı bulacak” dedi.
“TÜRKİYE ALMANYA’YA FARK ATARAK UNESCO’NUN YÜRÜTME KURULU ÜYESİ OLDU”
Bakan Numan Kurtulmuş konuşmasında Türkiye’nin tanıtımı ile ilgili yaptıkları çalışmaların önemine de değinerek, “2017 yılı içerisinde Türkiye UNESCO’nun Yürütme Kurulu Üyesi oldu. Bu Türkiye için büyük başarıdır. Buradan şunu da açıkça söyleyeyim. Rakibimizde Almanya idi. Almanya’ya 38 oy fark atarak orada UNESCO’nun Yürütme Kurulu üyesi olduk. Buda Türkiye’nin tanıtım bakımından büyük bir başarısıdır” dedi.
“TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL MÜZELERİNDEN BİRİSİ OLAN “TROİA MÜZESİ”Nİ SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN KATILIMI İLE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”
2018 Troia Yılı’nda yapılacak çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Numan Kurtulmuş, “Bu konuda geniş çalışmalar yapılacak.Yapılacak bu faaliyetlere Kültür ve Turizm Bakanlığımız olarak her türlü desteği vereceğiz. Çanakkale Valililiğimiz, üniversitemiz, belediyelerimiz, bütün kurum ve kuruluşlarımız Troia’yı tanıtmak için ellerinden gelen çabayı gösterecekler. Bu 1 yıl içerisinde Devlet Opera ve Balesi’nin düzenleyeceği Troia ile ilgili etkinlikleri başta Çanakkale olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde icra edeceğiz. Ayrıca Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğümüzün tertip etmiş olduğu konserler yıl boyunca Troia’yı hem burada, hem de Türkiye’nin başka şehirlerinde ve yurt dışında tanıtmaya gayret edecekler. Yine Devlet tiyatroları üzerinden sahnelenecek olan oyunlarımız ile Troia’ya karşı ilginin artması için gayret sarf edeceğiz. Çanakkale’de tertipleyeceğimiz 3 günlük uluslar arası bir etkinlikte Troia ile ilgili bütün insanları bir araya getireceğiz ve inşallah o etkinlikler çerçevesinde Türkiye’nin en güzel müzelerinden birisi olan “Troia Müzesi”ni de Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımı ile gerçekleştireceğiz. Dünyanın farklı yerlerinden basın mensuplarını Çanakkale’ye davet ederek Troia’nın tanıtımı ile ilgili çalışmalar yapılacağız. Bunun dışında yurt dışında onlarca fuara katılacağız. Bu fuarlarda da Troia ön planda yer alacak. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitemizde burada 2 büyük uluslar arası kongre yapacak, bir de kısa film yarışması düzenleyecek. Yene Troia araştırmalarına yönelik bir tam ödüller olacak. Bu ödüller ile ilgili törenlerimiz de yine Çanakkale’de gerçekleştireceğiz.
“TROİA’NIN TANITIMI 2018 YILI İLE SINIRLI KALMAYACAK”
2018 yılı bittikten sonra Troia defterini kapatmayacakları da belirten Bakan Numan Kurtulmuş, “Asıl olan konu sürekliliğin sağlanmasıdır.Troia 2018 vesilesi ile iyi bir şekilde tanıtım yapıldıktan sonra Troia’yı Çanakkale’nin ve Türkiye’nin bir değeri olarak çok daha iyi bir şekilde tanıtmaya ve ileriki yıllara taşımaya gayret edeceğiz. Troia Müzesi sadece Troia ve etrafından ibaret değildir. O alanın tamamının da mutlaka turistler için gezip görecekleri bir destinasyon haline getirilmesi bu projelerimizin de kapsamı içerisindedir. Özetle biz bütün gücümüzle kamu kurum ve kuruluşları olarak bu değerin tanıtılması için gayret sarf ediyoruz. Burada Çanakkalelilere de büyük sorumluluklar düşüyor. Bu konuda özel sektörümüze de büyük sorumluluklar düşüyor. Ben bu vesile ile İÇDAŞ’a desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Diğer özel sektör kuruluşlarımızın da bu faaliyetlerin içerisinde olmasını arzu ediyoruz” dedi.
Yapılan konuşmaların ardında Çanakkale’de özel bir pasta imalathanesi tarafından yapılan Troy Atı figürlü pasta sahneye getirildi ve toplu fotoğraf çekimi ile tanıtım sona erdi.
(HABER / FOTOĞRAF / GÖRÜNTÜ : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)
(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)