Çanakkale Savaşları sırasında “3. Kolordu Silah Tamirhanesi” olarak kullanılan 197 yıllık tarihi Bigalı Kalesi, Tarihi Alan Başkanlığı tarafından restore edilmeye başlandı.
Restorasyon ile ilgili Biga Kalesi’nin bulunduğu bölgede basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çanakkale Savaşları Tarihi Gelibolu Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, 1807 yılında Sultan 3. Selim döneminde yapımına başlanan ancak Sultan 2. Mahmut döneminde ve 1820 yılında tamamlanan, 102 yıl önce Çanakkale Savaşları sırasında “3. Kolordu Silah Tamirhanesi” olarak kullanılan 197 yıllık tarihi Bigalı Kalesi’nin restorasyonuna başlandığını belirterek; “Bigalı Köyü sınırlarında, deniz kenarında bulunan dikdörtgen planlı Bigalı Kalesi’nde, harap halde bir mescit, bir çeşme, bir büyük cephanelik, iki küçük cephanelik ve temel izleri görülen kışla binası bulunuyor. Alan Başkanlığımız tarafından 17 milyon 900 bin liraya ihale edilen Bigalı Kalesi Restorasyon, Çevre Düzenlemesi ve Teşhir Tanzim Uygulama İşinin 500 gün içerisinde tamamlanması planlanıyor. Proje kapsamında bugüne kadar kale içerisinde genel temizlik çalışmaları, seğirdim yolları ile yapı kalıntıları ve duvarların önlerinde yer alan toprak dolgu temizlikleri gerçekleştirildi. Böylelikle temizlik sonrası zemin döşemelerine ulaşıldı. Kalenin duvar temel ilişkisinin tespit edilmesi amacıyla yapılan kazılarda özgün drenaj hattına da rastlandı. Kalenin denize bakan güney cephesinde, blok taşlar arasında yoğun odunsu bitki oluşumu tespit edildiğinden, mevcut taşların taramaları yapılarak belgelendi. Ardından tek tek numaralandırılarak söküldü. Yapılacak çalışmanın ardından orijinal taşlar tekrar yerlerine yerleştirilecek. Yine yapılan analizlerde ortaya çıkarılan taş yapısına uygun yeni taşlarla da yapı tamamlanacak. Bigalı Kalesi aynı zamanda Çanakkale Savaşı sırasında silah tamirhanesi olarak cephe gerisinde çok büyük bir işlev görmüş kalemiz. Savaş öncesinden gelen bir tarihi alan olma özelliği de savaşla beraber daha kıymetli hale gelmiş. Çanakkale Destanının yazıldığı yerleri ayağa kaldırmak ve gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Bigalı Kalesi de içerisindeki camiyle beraber restore edilerek ziyarete açılacak. Çanakkale, Türkiye'de en fazla kaleyi içerisinde barındıran bir şehir. Dolayısıla bu kalemizin de restorasyonunu çok önemsiyoruz. 1,5 yıl sürecek çalışmalar sonunda kale eski haline kavuşacak” dedi.
ÇALIŞMALAR UNESCO GÖZETİMİNDE OLUYOR
Bigalı Kalesi’ndeki restorasyon çalışmalarının UNESCO’nun gözetiminde yapıldığını da belirten Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Bu çalışmalar UNESCO’nun kriterlerine uygun olarak yapılıyor. Biz burayı UNESCO’nun kültür miras listesine kaydedip oraya dahil etmek istiyoruz. Buradaki çalışmalarımızda bu sebeple UNESCO’nun denetiminde ve kontrolünde oluyor” şeklinde konuştu.
(HABER / FOTOĞRAF/ GÖRÜNTÜ: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)
(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)