Çanakkale Profesyonel Aşçılar Derneği, Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü koordinatörlüğünde gerçekleştirilen “Gastronomi Turizmi Kongresi"’ne katılarak Çanakkale’nin yöresel yemekleri tanıttı.
Akademisyen ve tanınmış şeflerin katıldığı Gastronomi Turizmi Kongresi Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölüm Başkanı Doç. Dr. Düriye Bozok’un açılış konuşmasıyla başladı.
Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt’un yaptığı konuşmanın ardından, Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ve Bigadiç Belediye Başkanı İsmail Avcu’nun konuşmalarının ardından davetli konuşmacılar kürsüde yer aldı.
Kongre Programı çerçevesinde iki gün boyunca 27 farklı Üniversite’den toplam 103 yazar tarafından hazırlanan 48 adet bildiri değerli panelistler tarafından sunuldu.
Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu tarafından “Ceketine Sahip Çık” paneli gerçekleştirildi. Panelde Çanakkale Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Osman Demirci ve Başkan Yardımcısı Hayati Tezcan ayrıca TAŞPAKON Başkan Yardımcısı Ömer Atan, Baklava duayeni Mahmut Dolmacı, Aşçıbaşı Aytekin Titiz, Balıkesir Dernek Başkanı Levent Usta ve Tv programcısı Esat Özata tarafından konuklarla meslek ile ilgili tecrübeler paylaşıldı.
“ÇANAKKALE MUTFAĞINI VE YÖRESEL YEMEKLERİMİZİ BALIKESİR’DE TANITTIK”
Kongre ile ilgili değerlendirmede bulunan Çanakkale Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Osman Demirci, “Yemek kültürü, bir toplumun kendisini ve yaşama tarzını ifade şekillerinden biridir. Kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen bir disiplin olan gastronomi, günümüzde bir bölgeye birincil turistik amaç olan ‘’gezi’’ dışındaki ikinci önemli etken olarak tanımlamaktadır. Birçok kültür ve inancın yeme içme alışkanlıklarının tarih boyunca coğrafyamızda katmanlar oluşturarak meydana getirdiği gastronomi geleneklerinin yerel ve bölgesel turizme etkisinin işlendiği kongrede, bilimsel programın yanında sosyal program olarak da keyifle vakit geçirerek Çanakkale’mizin ürünlerini, markalarını, yöresel lezzetlerimizi tanıtma imkanına sahip olduk.Çanakkale’miz sahip olduğu coğrafi konumu, iklimi ve florası ile Türkiye’nin önemli ürün çeşitliliğine ve mutfak kültürüne sahip bir ilidir. Dolayısıyla deniz ürünlerinden otlara, hamur işlerinden, tatlılara ve et yemeklerine kadar geniş bir mutfak kültürüne sahiptir. Çanakkale mutfağını ve yöresel yemeklerimizi Balıkesir’e taşıyarak Sardalya Temalı Yemeklermizden Asma yaprağında Sardalya, Sardalya Tava, Sardalya Dolma ve Sardalya Izgara ile yöre yemeklerimizi konuklarımızın beğenisine sunduk.
Bizler Çanakkale’mizin lezzetlerini sektörle buluşturarak ilimiz mutfağının tanıtımında farkındalık oluşturmak, gerek ulusal ve gerekse uluslar arası alanda ilimizi en iyi şekilde tanıtımını yapmaya çalışmaktayız. Böylesine büyük ve meşakkatli bir etkinlik için Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesine, Üyesi olduğumuz Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonumuza, üye federasyonlarımıza, üye derneklerimize, Kongreye beraber katıldığımız Başkan Yardımcım Hayati Tezcan başta olmak üzere Çanakkale Profesyonel Aşçılar Derneği Yönetim Kurulumuza ve üyelerimize gönülden şükranlarımı sunuyorum” dedi.
(HABER: AYHAN ÖNCÜ/ÇANAKKALE)
(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)