Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 1996 tarihinde milli park ilan edilen ve 1998 senesinde de “Dünya Kültürel Miras Listesi”ne dahil edilen Troia Tarihi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planı’nı onayladı.
Bu konunun önemine değinen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Gelişme planının onaylanması ile Bakanlığım tarafından bu alana yapmayı hedeflediğimiz yatırımlara da hız verdik. Onaylanan revizyon planı kapsamında yapılacak çalışmalar ile hem Türkiye hem de dünya çapında önemli tarihi ve kültürel özelliklere sahip milli parkımızın korunarak gelecek kuşaklara aktarımını sağlamayı hedefliyoruz ” dedi.
Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planı’nın onaylanması ile milli park alanı koruma ve kullanma dengesi içerisinde bölgelere ayrılarak bazı alanlar için koruma kıstasları getirildi. Ayrıca, tarım alanları ile alakalı da yeni düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda, milli park sınırları dahilinde sürdürülebilir tarım için “iyi tarım uygulamaları” ile organik tarıma geçilecek. Ayrıca, Troya Tarihi Milli Parkı’na gelen ziyaretçi sayısını artırmak maksadıyla Çadırlı Kamp Alanı ile günübirlik kullanım alanları yapılacak. Milli Park sahası içindeki Ören Yeri’nin tanıtımını artırmak maksadı ile de yeni etkinlikler düzenlenecek.
Milli Parkta Eko-Turizm Çalışmalarına Hız Verilecek
Onaylanan revizyon planı kapsamında milli park ve civarında yaşayan yöre halkına, ilgi gruplarına, idarecilere ve öğrencilere yönelik eko-turizm eğitimleri verilecek. Milli park alanının sahip olduğu değerler ve geleneksel ürünlere yönelik pazar araştırmaları yapılarak, eko-turizme konu olacak ürün ve konular belirlenecek. Ayrıca Milli park’ta yeme-içme tesisleri, altyapı ve çevre temizlik işleri, servis hizmetleri, konaklama gibi hizmet sunumları ile alan kılavuzluğu seçiminde öncelikle olarak yöre insanından faydalanarak bölge halkına da istihdam olanağı sağlanacak.