YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Ticari İşletmelere Yönelik "Sürdürülebilir ve Yeşil Mutfak Eğitimi" Başladı

Çanakkale Belediyesi, sürdürülebilir turizmi desteklemek amacıyla ticari işletmelere yönelik "Sürdürülebilir ve Yeşil Mutfak Eğitimi" programı başlattı.

16 Eylül 2024 tarihinde eklendi

Sürdürülebilir Turizm için Ortak Eylem Projesi çerçevesinde ticari işletmelere yönelik “Sürdürülebilir ve Yeşil Mutfak Eğitimi” programı Çanakkale Belediyesi Meclis Salonu'nda başladı.

Sürdürülebilirlik felsefesi, yeşil mutfak uygulamaları, tüketici davranışları, sürdürülebilir gastronomi turizmi ve sıfır atık gibi konuları içeren eğitim programı kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Gastronomi Bölümü öğretim üyeleri tarafından iki gün boyunca Çanakkale'deki ticari işletmelere yönelik eğitimler düzenlenecek. Çanakkale Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen eğitimlerin açılış programına Belediye Başkanı Muharrem Erkek, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, ÇOMÜ Gastronomi Bölümü öğretim üyeleri ile çok sayıda ticari işletme temsilcisi katılım sağladı.

"HER ALANDA TEDBİR ALMALIYIZ"

Açılış programında konuşan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu; "Bu projenin hem üniversitemiz hem de Çanakkale için ne kadar önemli olduğunu vurgulamak isterim. İçerisinde bulunduğumuz çağ bizleri her alanda tedbirler almaya ve hayat tarzımızı geliştirmeye zorunlu kılıyor. Atık yönetimi, enerji yönetimi ve su yönetimi önümüzdeki yıllarda olmazsa olmazlarımızın arasında olacak. Biz üniversite olarak bu konuda son bir yılda Yeşil Dönüşüm Koordinatörlüğünü kurduk. Bu konuda eylem planları hazırlıyoruz. Burada üretilecek projeler hem kendimize hem de yaşadığımız kente katkı sağlayan projeler olacak. Bu proje de bunlardan bir tanesi. Projenin hayata geçirilmesine katkı sağlayan herkese teşekkürlerimi iletiyorum" dedi.

"HANGİ İŞİ YAPARSAK YAPALIM, SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI ÇOK ÖNEMLİ"

Toplantıda söz alan Belediye Başkanı Muharrem Erkek ise programın uygulanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek; "Bu toplantının Yeşil Yerel Yönetim binamızda yapılması çok anlamlı. Bu toplantıların Çanakkale açısından önemli olduğunu düşünüyorum. 2003-2004 yıllarında Çanakkale'de Kent Konseyi'nin kuruluş çalışmalarını yürütürken, kentin vizyonunu da belirliyorduk. O zaman, Çanakkale mutlaka ve mutlaka tarih, kültür ve üniversite kenti olmalı demiştik. Sanayisi de ağırlıklı olarak tarıma dayalı sanayi olmalı demiş ve bunu da kayda almıştık. O dönemden bu yana tüm proje ve çalışmalarımızı bu vizyona uygun olarak gerçekleştirdik. Bu çalışma da böyle bir çalışmadır. Hangi işi yaparsak yapalım, sürdürülebilir olması çok önemli” şeklinde konuştu.

"COĞRAFYAMIZI KORUMALIYIZ"

Çanakkale coğrafyasının önemini vurguluyan Muharrem Erkek; "Çok müstesna bir coğrafyada yaşıyoruz. Boğazımız, tarihi yarım adamız, Saroz Körfezi'miz, Troias bölgemiz, Bin Pınarlı İda'mız var. Bu coğrafyayı gözümüz gibi korumalıyız. Bugün Çanakkale ve Balıkesir'in çok sayıda tescilli ürünü varsa ve bu iki il Türkiye'nin en önemli tarım illeri ise bunları bu coğrafyaya borçlu olduğumuzu unutmamız gerekiyor” dedi.

"TÜRKİYE'DEKİ BEŞ BELEDİYEDEN BİRİYİZ"

Çanakkale Belediyesi'nin uzun yıllardır sürdürülebilirlik konusunda çok sayıda yatırımı hayata geçirdiğini söyleyen Erkek; "Üniversite ve STK'lar ile birlikte önümüzdeki süreçte gastronomi alanında da önemli adımlar atacağız. Çok verimli topraklarımız var ve bu nedenle de meyve sebze çeşitliliği konusunda çok zengin bir iliz. Hayvansal ürünlerde de çok verimli bir iliz. Bu nedenle hep birlikte önümüzdeki süreçte güzel çalışmalar yapacağız. Yerel yönetim olarak karbon nötr desatürasyonları için de önemli adımlar atıyoruz. Bugün içerisinde bulunduğumuz bina kendi enerjisini kendi üretiyor. Çanakkale'de iki tane ileri biyolojik atık su arıtma tesisimiz var. Onlar tükettikleri enerjiyi güneş enerjisi ile sağlıyor. Çöp depolama alanımızda ayrıştırmaya ve geri dönüşüme dikkat ediyoruz. Çöp sızıntı suyunu dahi arıtarak doğaya veren bir belediyeyiz. Bunu lisanslı olarak yapabilen Türkiye'deki 5 belediyeden biriyiz. Her şeyin sürdürülebilir olması ve ortak eylem planları çok önemli. Üniversitemiz Çanakkale için çok çok önemli. Genç ama başarılı, son derece kapasitesi yüksek değerli hocalarımızın görev aldıklarını biliyoruz. Rektörümüzü de bu konudaki gayretleri için takdir ediyoruz. Yerel yönetim ve üniversite işbirliğini önümüzdeki süreçte de güçlendirerek sürdüreceğiz" dedi.

Program başlangıcı çerçevesinde yapılan konuşmaların ardından ÇOMÜ Gastronomi Bölümü öğretim üyeleri tarafından eğitime geçildi.

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.016 kez okundu