Çanakkale merkeze bağlı Kumkale Köyü’nde 4 yıl önce gerçekleştirilen kazılarda toprak altından gün yüzüne çıkarıldıktan sonra şehir merkezinde yer alan Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) girişine getirilen Çanakkale Savaşı’ndan kalma tarihi top bölgede yapılan kavşak düzenleme çalışmaları kapsamında ortada kaldı.
TARİHİ TOPLAR 4 YIL ÖNCE GÜNYÜZÜNE ÇIKARILMIŞTI
Çanakkale merkeze bağlı Kumkale beldesinde toprak altında gömülü olduğu belirlenen Çanakkale Savaşında kullanılan tarihi topların yeniden gün yüzüne çıkarılma çalışmaları 4 yıl önce yapılmıştı. Çanakkale Valiliği’nin de desteği ile zamanın Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Türk Dünyası Değerlerini Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır’ın öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalarda toprak altında bulunan 9 top başarılı bir çalışma ile gün yüzüne çıkarılmıştı. Aylar süren çalışma sonunda toprağın yaklaşık 3-4 metre derinliğinden çıkarılan tarihi toplandan biri de bu çalışmaların sonunda sergilenmek üzere Çanakkale il merkezine getirilerek Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) girişindeki yol kenarına yerleştirilmişti.
TARİHİ TOPUN KUMKALE'DEN ALINARAK ÇOMÜ GİRİŞİNE GETİRİLMESİNE TEPKİLER OLMUŞTU
Öte yandan Çanakkale Savaşı’nda da kullanılan tarihi topun çıkarıldığı yerden alınarak Çanakkale şehir girişindeki bir yere konulmasının ardından bazı kesimler buna tepki göstermiş ve bu tür eserlerin bulundukları yerlerde sergilenmesi gerektiğini belirtmişlerdi. Ayrıca Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan gerekli izinler alınmadan bu topun Kumkale’den alınarak Çanakkale’ye nakledildiğini iddia eden bazı kesimler yetkililerin bu konuda gerekeni yapmalarını istemişlerdi. 4 yıl önce yapılan bu tepkiler üzerine tarihi topun çıkarıldığı Kumkale’ye götürülmesi için karar alınmıştı.
KAVŞAK DÜZENLEME ÇALIŞMASI YAPILIRKEN TOP ORTADA KALDI
2015 yılında Onsekiz Mart Üniversitesi( ÇOMÜ) girişinde başlanan kavşak düzenleme çalışmaları sırasında ise bu tarihi top çift şeritli yolun yanında kaldı. Adeta yol arasında kaybolan tarihi topun buradan alınarak çıkarıldığı Kumkale’ye götürülmesini isteyen vatandaşlar en kısa sürede çalışmaların yapılmasını istediler. Kısa sürede çalışmanın yapılmaması halinde bu topun buradan alınmasının zorlaşacağını da belirten vatandaşlar yetkilileri göreve davet ettiler.
TARİHİ TOP ANADOLU HAMİDİYE TABYASINA MI GÖTÜRÜLECEK?
Öte yandan 101 yıllık tarihi topun kavşak düzenleme çalışmalarının yapıldığı Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) girişinden alınarak çıkarıldığı Kumkale yerine restorasyon çalışmalarının sürdüğü Anadolu Hamidiye Tabyaları’nın bulunduğu yere götürüleceği iddia edildi. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun bu konuda olumlu bir cevap verip vermediği bilinemezken, tarihi topun kısa süre içinde buradan alınması bekleniyor.
(ÖZEL HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)
(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)