YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Gelibolu Yarımadası’nda 101 Yıl Sonra Bir Tarih Ortaya Çıktı

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından Kireçtepe Şehitliği bölgesinde yapılan temizlik çalışmaları sırasında, 101 yıl önce Çanakkale Savaşları’nda görev yapmış 5. Tümenin karargâh yapıları ve Arif Bey çeşmesi bulundu.

10 Haziran 2016 tarihinde eklendi

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından Kireçtepe Şehitliği bölgesinde yapılan diri örtü temizlik çalışmaları sırasında, 101 yıl önce Çanakkale Savaşları'nda görev yapmış 5. tümenin karargâh yapıları ve Arif Bey çeşmesi bulundu. Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan; "Şu ana kadar ilk kez yapılan tespitler, Çanakkale Savaşları'yla ilgili bir karargah yapısını somut olarak saptandığı bir çalışmadır diyebilirim. Yakın zamanda gerekli çalışmaları yapıp ziyarete açacağız" dedi.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından Kireçtepe Şehitliği bölgesinde yapılan, temizleme çalışmaları esnasında, 5. Tümen Karargah yapıları ortaya çıkarıldı. Tarihi Alanda envanter çalışmalarını yürüten Alan Başkanlığı Uzmanları, Şevki Paşa Haritası’ndan da yararlanarak Mustafa Kemal'in yaveri olan Arif Bey'in yapmış olduğu çeşmelerden birinin yerini tespit etti. Ardından bölgede bitki örtüsü temizliği çalışmaları başlatıldı. Bu çalışmalar esnasında, 101 yıl önce gerçekleşen Çanakkale Savaşları'nda Mustafa Kemal Atatürk'ün komutasındaki 5. Tümen'in karargâh yapıları ortaya çıkarıldı.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan; "Mustafa Kemal'in savaştaki en bilinen görüntüsü, Kireçtepe Şehitliği’nde olan görüntüsüdür. Kireçtepe o anlamda bilinen ama ismi fazla bilinmeyen bir şehitliğimizdir. Yapılan çalışmalar sırasında Mustafa Kemal'in yaveri olan Arif Bey'in yapmış olduğu çeşmelerden birinin varlığından haberdar olduk ve Kireçtepe Şehitliği bölgesindeki çalışmalarımızda da bu çeşmenin yerinin olduğunun tespitini yaptık. Alanda genel olarak bir temizlik çalışmasına başlamıştık. Bu temizlik çalışmaları sırasında da çeşmenin kalıntılarına rastladık. Uzmanlarımızın yaptığı değerlendirme inceleme sonucunda çeşmenin yeri tespit edildi. Daha sonrasında ki asıl önemli olan, bu çeşmenin yakın çevresinde ilk kez bir tümenin, Çanakkale Savaşları'nda görev yapmış 5. Tümen'in karargâh yapıları bulundu. Karargâh yapılarının kalıntılarının olduğu yaklaşık 1800 metrekarelik, 1789-1800 metrekare mertebesinde, karargâh yapılarının bulunduğu alan tespit edildi. Şu ana kadar ilk kez yapılan tespitler, Çanakkale Savaşları'yla ilgili bir karargah yapısını somut olarak saptandığı bir çalışmadır diyebilirim. Bu anlamda çok önemli. Biz burada ilk başta dediğim gibi bir temizlik çalışmasını yürüttük. Bu çalışmalar sonrasında ikinci adımda belgeleme yapılacak. Zaten tespitler yapıldıktan sonra, haziran ayının ilk günlerinde koruma komisyonumuzun kararıyla tescillenmiş olan bu yapı kalıntılarının bulunduğu çevrede bir belgeleme çalışması yürütülecek. Bu belgeleme çalışmalarıyla beraber rölöveleri elde edildikten sonra, bunların olduğu gibi korunmasına yönelik bir proje çalışması yürüteceğiz ve bu çalışmalar sonrasında da zaten çevre düzenlemesi tanzimi yapılacak. Alanın ziyarete açılması sağlanacak. Bu şekliyle de savaş döneminde Mustafa Kemal'in komutası altındaki 5. Tümen'in karargâh binaları alanı gezen kişiler tarafından ziyaret edilerek, daha iyi anlatımı sağlanacak" dedi.

2.839 kez okundu