YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Biga’ya Trilyonluk Yatırım

23 Ağustos 2012 tarihinde eklendi

Çanakkale’de yıllarca otobüs firması işletmeciliği yapan ardından da bir süre turizm sektörüne giren İrfan Sezer bu işi bıraktıktan sonra 5 ortakla Biga ilçesinde 4 bin büyükbaş hayvanın bulunacağı besi çiftliği kurmak için çalışmalara başladı. İlçede 6 ayrı yerde 3 bin 600 dönümlük arazi üzerinde kurulmaya başlanan besi çiftliklerinde ilk etapta 887 büyükbaş hayvan yer alırken, çiftliğe kısa süre içinde Hollanda’dan satın alınan 3 bin büyük baş hayvanın daha getirileceği açıklandı. Çanakkaleli İrfan Sezer yıllarca il merkezinde otobüs firmasında şehirlerarası yolculuk yapanlara bilet kesti. Büyük emek sarf ederek yaptığı işi yıllar sonra bıraktı ve bir süre turizm sektörüne atıldı. Bunun ardından da içinde büyük bir özlem olan büyükbaş hayvan yetiştiriciliği işine girmek istedi. Bunun için de Ankara’da tanıştığı maddi durumu iyi olan 4 arkadaşına bu durumu iletti. İşte ne olduysa bundan sonra oldu. İrfan Sezer’in de ortaklığı ile 5 kişi havancılığın önemli bir yer edindiği Biga ilçesinde bu işi yapmaya karar verdi. Kısa sürede Çanakkale’ye gelen İrfan Sezer, Biga’da çiftlik kurabilmek için yer aramaya başladı. Uzun süren arayışlar sonunda ilçede 6 farklı yerde besi çiftliği kurmak için toplam 3 bin 600 dönüm yer satın aldı. Neden 6 farklı yer?” diye sorduğumuzda İrfan Sezer, “Hayvancılık zor iş. Bir hastalık olduğunda aynı çatı altında 4 bin hayvanın hastalanması söz konusu oluyor. Bizler de bu sebeple 6 farklı yerde bu besi çiftliklerin kurmak istedik” diyor. İleriyi düşünerek yapılan bu çalışma ile besi çiftlikleri yavaş yavaş kurulmaya devam ediyor.
“Hollanda’dan satın alınan 3 bin hayvan 3 ay içinde gelecek”
“İrfan Ağa Çiftliği” adını verdiği besi çiftliklerinde şuan 887 büyükbaş hayvanın bulunduğunu belirten İrfan Sezer, “Biga’da 6 farklı yerde kuracağımız bu besi çiftliklerinde 4 bin hayvan yer alacak. Şuan yerimizde 887 büyükbaş hayvanımız var. 3 bin büyükbaş hayvanı da Hollanda’dan Kraliyet ailesine yakın bir çiftlikten satın aldık. Bunların 2 bin tanesi süt hayvanı. Hayvanların tanesini biz 3 bin 300 TL’den satın almıştık. Şuan fiyatlarının 5 bin 300 TL olduğunu öğrendik. Burada önemli bir gelir elde etmiş olduk. Bu ineklerin her biri günde 50 kilograma yakın süt verebiliyor. Satın aldığımız bu hayvanların paralarının yarısını da ödedik. Şuan oradaki hayvanlar bizim. Biga’daki yerimiz tamamlanana kadar bizim için hayvanlarımıza bakıyorlar. Hollanda’da ineklerin sütleri satılıyor ve bu paranın yarısı bizim hesabımıza gönderiliyor. Yaklaşık 3 ay içinde çalışmalarımız tamamlayacağız ve satın aldığımız bu hayvanlar gemi ile Çanakkale’ye getirilecek. Büyük ihtimalle Biga’da Karabiga İÇDAŞ Limanı’ndan hayvanları alıp çiftliğimize götüreceğiz. Hayvanların tamamı geldiğinde çiftliklerimizde 4 bin büyükbaş hayvan olacak” dedi.
“Şuana kadar 18 milyon TL harcadık”
Biga’ya kurmaya başladıkları besi çiftlikleri ile ilgili 34 milyon TL’lik bir bütçelerinin olduğunu da belirten İrfan Sezer, “Şuana kadar bunun 18 milyon TL’lik kısmını harcadık. Hayvanların tamamının gelmesinin ardından günde 95 ton süt üretimi olacak. Bu sütün büyük firmalara satılması konusunda görüşmelerimizi de tamamladık. Büyük 2 firma bu sütü satın alacak. Bunun dışında Ezine yöresinde de bir besi çiftliği kurma projemiz var. Bu konuda da çalışmalarını yoğunlaştıracağız. Ayrıca Biga’da çiftliklerimizi tam olarak hizmete soktuktan sonra sütü işleyebilecek bir entegre tesis de kurmayı planlıyoruz. Süt, yoğurt, peynir üretimi tesis gibi büyük bir yer kurmak için planlarımız var. Çanakkale-İzmir yolu üzerinde de et ile ilgili bir lokanta şeklinde tesis kurma projemiz de olacak.” dedi.
“Tesislerde 159 kişi çalışacak”
Hayvan besi çiftlikleri dışında Biga’da irtibat bürolarının da bulunacağını belirten İrfan Sezer, “Besi çiftliklerimizle birlikte bütün birimlerimizde 159 kişi çalışacak. Bunların 12’si büro memuru olarak görev yapacak. 12 veterinerimiz de görev yapacak kişiler arasında bulunacak. Her bir ailede 3 kişinin olacağını düşünürsek 159 kişinin işe girmesi ile Biga’da bu işten 477 kişi ekmek yiyecek. İleriye doğru yeni entegre tesislerinde açılması ile çalışan işçi sayısı daha da artabilecek. Biga için önemli bir yatırım olan bu yer bölge içinde dikkat çeken bir tesis olacak. Adını “İrfan Ağa Çiftliği” olarak koyduğumuz besi çiftliğimizde hedefimiz yöremiz insanına faydalı bir yatırım yapmak. Bu sayede bu bölgedeki insanlar da buradan ekmek yiyebilecekler” dedi.
Bakacak’ta 12 bin dönüm dikim yeri de aldılar
Besi çiftliği dışında Biga’da Bakacak bölgesinde dikim yapabilecekleri12 bin dönümlük yer satın aldıklarını da belirten İrfan Sezer, “Hayvancılığın dışında bu bölgede çeşitli ürünlerin yetiştirilebileceği yer de aldık. Burada hangi ürünleri ve meyveleri yetiştirebileceğiz bunların kararını vereceğiz. Bu konuda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu bölge baraj yakınlarında olduğu için çok verimli. Uzman ekiplerimiz yöredeki toprağın kalitesini belirlemek için analizleri yapıyorlar. Buna göre karar verilip dikim yapılacak” dedi.(Haber: Ayhan ÖNCÜ) 

5.611 kez okundu