Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gelibolu Yarımadası’nda restorasyon çalışmaları son aşamaya gelen Seddülbahir Kalesi’nde incelemelerde bulundu, ardından 57. Piyade Alayını ziyaret etti.
Çanakkale Kara Savaşları’nın 107. yılı törenlerine katılmak üzere Gelibolu Yarımadası’na gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ilk olarak Seddülbahir Kalesi’nde 2015 yılı ortalarında başlayan restorasyon çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve diğer yetkililerin eşlik ettiği inceleme sonrası Bakan Mehmet Nuri Ersoy Süngübayırı ve 57. Piyade Alayı Şehitliği’ni ziyaret ederek şehitliğe karanfiller bıraktı.
ÇALIŞMALARIN YÜZDE 99’LUK KISMI TAMAMLANDI
Öte yandan tarihi kalede Restorasyon çalışmalarının alanında uzman danışmanların katkılarıyla gerçekleştirildiğini belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı yetkilileri, “1659 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan Seddülbahir Kalesi, stratejik konumu dolayısıyla Çanakkale Deniz Savaşları sırasında, 3 Kasım 1914, 19 Şubat ve 25 Şubat 1915’te ağır şekilde bombalandı. Çanakkale Savaşları’nın ilk şehitlerinin verildiği tarihi Seddülbahir Kalesi, 14 Kasım 1980 tarihinde kültür varlığı olarak tescil edildi. Kalenin projeleri, Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 16.11.2006 tarihinde onaylanıp, yine aynı Kurulca Kalenin konservasyon projeleri 23.02.2007 tarihinde, çevre düzenleme ve restorasyon projeleri ise 24.11.2009 tarihinde uygun bulundu. Bu kapsamda Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında 11.05.2015 tarihinde imzalanan protokol kapsamında “Seddülbahir Kalesi Onarımı ve Çevre Düzenlemesi Yapımı İşi”nin gerçekleştirilmesi planlanıp 05.06.2015 tarihinde Başkanlığımız tarafından ihalesi yapılıp 26.06.2015 tarihinde yer teslimi yapılarak işe başlandı. Uzun zamandır devam eden tarihi kalenin restorasyonunun şuan yüzde 99’luk kısmı tamamlanmış durumda. Bu yıl içinde ziyarete açılması planlanan tarihi kale müze uygulamaları, teşhir tanzim, ek yapılar, elektromekanik, aydınlatma, alt yapı ve peyzaj işlerinin sonunda açık hava müzesine dönüşecek” dediler.
(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)