YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

“55. Uluslararası Troia Festivali”nin Programı Açıkladı

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, bu sene 55. kez düzenlenecek olan Uluslararası Troia Festivali'nin programını basın toplantısı ile açıkladı.

17 Temmuz 2018 tarihinde eklendi

Troia Festivalinin başta Troia olmak üzere kent tanıtımına katkı sağladığını belirterek sözlerine başlayan Başkan Gökhan, her geçen yıl yurt içi ve yurtdışından katılımın arttığını kaydetti. İnsanların kent değerlerini öğrenmeleri, bir arada olmaları, sanat ve kültürle buluşma noktasında festivali çok önemsediğini belirten Başkan Gökhan, bu sene de dolu dolu bir içerik hazırlandığını kaydetti. 55. Uluslararası Troia Festivali kapsamında Fazıl Say’ın bestelediği Troia sonatı ile ‘Troia Efsanesi’ isimli opera eserlerinin festivale özel olarak bestelendiğini söyleyen Başkan Gökhan, programın içeriğini de basın mensuplarıyla paylaştı.

İlk olarak Uluslararası Troia Festivali Afiş Yarışmasına değinen Başkan Gökhan, yarışmaya 26 tanesi yabancı olmak üzere 631 eserin katıldığını belirtti. Yarışmanın birincisinin Merve Ceylan olduğunu belirten Başkan Gökhan, Yiğitcan Çakar ve Sevda Kaçtı’nın da mansiyon ödüllerinin sahibi olduğunu, ödüllerin festivalin açılış töreninde takdim edileceğini vurguladı.

HOMEROS ÖDÜLÜ HALUK ŞAHİN’İN

Bu sene Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülünün Prof. Dr. Haluk Şahin’e verileceğini belirten Başkan Gökhan, “Bu ödülü Homeros ve Troia adına etkin çalışmalar yürüten, 2002 yılında Korfmann ve Prof. Dr. Cevat Çapan ile Bozcaada’da Ozanın Günü ve Homeros Okuması etkinliğini başlatan Prof. Dr. Haluk Şahin’e veriyoruz. Kendisi bize Cevat Çapan ile birlikte resmi açılış günü Homeros okumalarından da bir bölüm sunacaklar. Cevat Çapan da 2007 yılında bu ödülün sahibi olmuştu” diye konuştu.

ÇİMENLİK KALESİ TARİHİ ATMOSFERİYLE KONSERLERE RENK KATACAK

Festival etkinlikleri kapsamında ilk olarak Çimenlik Kalesinde gerçekleşecek etkinliklerden söz eden Başkan Gökhan, “9 Ağustos’ta ülkemizi dünyada tanıtan sanatçımız Fazıl Say’ı ağırlayacağız. Bu yıla özgü bestelenen Troia Sonatının dünya prömiyeri yapılmış, ilk kez sergilenmiş olacak. 10 Ağustos’ta Dina Ensemble’ı ağırlayacağız. Farklı kültürlerin müziklerini seslendirecekler. Eserlerinde barışı ve sevgiyi ortaya koyuyorlar. 11 Ağustos’ta film ve tiyatro müzikleriyle tanıdığımız komşumuz Eleni Karaindrou’yu ağırlıyoruz. 12 Ağustos’ta da Troia Efsanesi isimli opera sergilenecek. Anadolu’nun kadim yerleşimi Troia bize 3 kahramanı hatırlatıyor. Hektor, Fatih Sultan Mehmet ve Mustafa Kemal Atatürk. Bu kahramanların Troia medeniyeti ile ilgili duyarlılıklarını ön plana çıkaran önemli ve anlamlı bir opera olduğunu düşünüyorum. Son olarak 13 Ağustos’ta ise Çimenlik Kalesinde Tunus asıllı Fransız sanatçı Dany Brillant’ı kentimizde ağırlayacağız” dedi.

ÖZGÜRLÜK PARKI’NDA KONSER KEYFİ

Diğer bir etkinlik alanı olan Özgürlük Parkı’ndaki etkinlikleri de açıklayan Başkan Gökhan, “Özgürlük Parkı’nda 9 Ağustos’ta Barcelona Gipsy Balkan Orchestra sahne alacak. 7 farklı millete mensup müzisyenlerin olduğu bir grup, neşeli bir konser olacağına inanıyorum. 10 Ağustos’ta yılların eskitemediği sanatçı Erol Evgin’i, 11 Ağustos’ta özellikle gençlerin beğendiği sanatçı Mehmet Erdem’i ağırlayacağız. 12 Ağustos’ta da Resul Dindar bizlere Karadeniz müziklerini seslendirecek. 13 Ağustos’ta da uzun yıllar Sezen Aksu ile aynı sahneyi paylaşan müzisyenlerden oluşan Rubato bizlerle olacak” diye konuştu.

TİYATRO ETKİNLİKLERİNİ KAÇIRMAYIN

Başkan Gökhan, festivalin diğer etkinliklerinden de söz ederek, 12 Ağustos Pazar günü Çağlar Kaynak Basketbol Sahasında Boğaz Saz Grubu, Hedon Orkestrası ve Fevzipaşa Dans Grubunun sahne alacağını söyledi. Tiyatro etkinlikleri hakkında da bilgiler veren Başkan Gökhan, Amfi Tiyatrodaki etkinlikler kapsamında 10 Ağustos Cuma günü Tiyatro Kedi’nin “Damadım Olur musun?”, 11 Ağustos Cumartesi günü Çanakkale Belediyesi Tiyatro Topluluğunun “Toros Canavarı” ve 12 Ağustos Pazar günü de “Anlatılan Senin Hikayendir” isimli tiyatro oyunlarının sahneleneceğini kaydetti.

FESTİVAL KAPSAMINDA SÖYLEŞİLER DE GERÇEKLEŞECEK

Başkan Gökhan, bu sene Özgürlük Parkı’nda gerçekleşecek söyleşiler kapsamında ise, 9 Ağustos’ta Arkeolog Fecri Polat’ın “Yaşayan Troialılar – Troia ve Çevresinde Yapılan Yerel Tarih Araştırmaları”, 11 Ağustos’ta Haluk Şahin’in “Troyalılar Türk müydü?” ve 12 Ağustos’ta Levent Üzümcü ile Ataol Behramoğlu’nun “Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var” isimli söyleşilerinin gerçekleşeceğini kaydetti.

SERGİ PROGRAMI DA DOLU DOLU

Sergi programlarını da açıklayan Başkan Gökhan, 9-20 Ağustos tarihlerinde Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde Belgin Şahin’in “Troia’lı Kadınlar ve Çocuklar”, 9-13 Ağustos tarihlerinde Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesislerinde “55. Uluslararası Troia Festivali Afiş Yarışması Eserleri”, Seramik Müzesinde Doç. Seyhan Yılmaz’ın “Troia’da Ağaçlar”, Kent Müzesinde “Troia Seramikleri” Yazar ve Sanatçı Evinde Zeynep Gümrük’ün “Doğadan Denemeler”, Korfmann Kütüphanesinde Çocuk Kültür Evinin “Çocukların Gözünden Troia Masalı” ile Akol Otel Oniks Salonunda  7. İlyada Kırkyama Çanakkale Buluşması “Kırkyamanın Dilinden Troia Destanı” isimli sergilerin kentliler tarafından ziyaret edilebileceğini söyledi.

SPOR ETKİNLİKLERİ DE UNUTULMADI

Son olarak festival kapsamındaki spor etkinlikleri hakkında da bilgiler veren Başkan Gökhan, Çanakkale Basketbol İl Temsilciliği – 24. Sokak Basketbol Turnuvası Kura Çekiminin 8 Ağustos’ta Özgürlük Parkında gerçekleşeceğini, 9-16 Ağustos tarihlerinde de Çağlar Kaynak Basketbol Sahasında turnuvaların gerçekleşeceğini, Anafartalar Spor Salonunda 16. Troia Briç Turnuvası yapılacağını, Hastanebayırı Semt Sahasındaki Troia Festivali Futbol Turnuvası ile ÖSEM’deki Satranç Turnuvasının da düzenleneceğini sözlerine ekledi.

KENTLİLERİN MUTLULUĞU PAHA BİÇİLEMEZ

Festival kapsamında kardeş kentler Osnabrück, Giresun ve Tapolsa’dan da (Macaristan) heyetlerin geleceğini belirten Başkan Gökhan, Tapolsa ile olan kardeş kent antlaşmasının da festival kapsamında imzalanacağını kaydetti. Festivalin bütçesini de açıklayan Başkan Gökhan, “Festival bütçesi eserlerin besteleri de dahil olmak üzere 1 milyon 886 bin TL. Nüfusumuza böldüğümüz zaman adam başı 15 TL’dir. Yıl içinde özellikle devletimiz tarafından bize gönderilen kişi başı paylarımız var. Bunun 15 TL’sini bu kentin kültür sanatına harcamış oluyoruz. Bunu azımsayan veya çok gören olabilir. Biz burada, hani o birlikte yaşanan mutluluk var ya, alkışlar, gülmeler, duygular, etkinlik sonrası kordonda bir araya gelmeler, bunu paha biçilmez buluyoruz. Umarım bu festivalimiz de başarıyla sonuçlanır, Çanakkale halkı mutlu olur” diyerek sözlerini noktaladı.

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

3.536 kez okundu