YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel
11 Haziran 2018 tarihinde eklendi

İmroz ve Bozcaada Metropoliti Meliton

Takvim 3 Ocak 1952 gösterdiğinde Türkiye bir acı ile sarsıldı. Erzurum Pasinler’de deprem meydana gelmiş ve 106 kişi hayatını kaybetmiş 299 kişi de yaralanmıştı. Hava da soğuktu. Hemen Türkiye’nin her yanında yardım kampanyaları açılmış ve bölgeye destek sağlanmıştı. Çanakkale Genel Meclisi Üyeleri aralarında topladıkları 100 lirayı Erzurum’a göndermişlerdi. Çanakkale’de ilk etapta halk yardımlarını Yalı Camiinde üç gün sonra da Kurşunlu Camii’nde yapmışlar ve toplanan para Çanakkale Kızılay Derneği’ne Erzurum’a iletilmek üzere verilmişti. Valilik ise depremin üzerinden 20 gün geçtikten sonra bir yardım komitesi oluşturarak çalışmalarına başlamıştı. Komitenin başkanı Vali Yardımcısı Zühtü Öner’di. Komitede Müstahkem Mevki Komutanlığından bir kişi, siyasal parti temsilcileri, Çanakkale Belediyesi, Ticaret Odası, İl Milli Eğitim Müdürü, İl Müftüsü ve Dr. İbrahim Bakan vardı. Bu sırada İmroz ve Bozcaada Metropoliti Meliton da bir yardım kampanyası başlatmıştı.

Peki, kimdi Meliton?

Tarihler 29 Ekim 1947’yi gösterdiğinde tüm Türkiye’de olduğu gibi İstanbul’da da en duygulu ve coşkulu dakikalar yaşanıyordu. Çünkü Cumhuriyetimizin yıl dönümü kutlanıyordu. Herkes bu seneki bayramın geçen seneye göre daha güzel olduğunda hemfikirdi. Bayram kutlamalarında Rum Patrikhanesi adına Meliton ile Özel Kalem Müdürü Mavridi de Valiliğe gelerek Valiyi tebrik etmişti. Bu arada Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasında ilişkiler oldukça samimi bir seviyede sürüyordu. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Feridun Cemal Erkin Bey ilişkilerin bu seviyeye gelmesinde çok önemli katkıları olmuştu. 27 Ağustos 1949’da Büyükelçi Feridun Cemal Bey Yeşilköy Havaalanı’ndan Amerika’ya giderken onu uğurlayanlar arasında Ortodoks Patriği Athenagaros adına Patrik Vekili Meliton ile Amerikan Büyükelçisi adına Mr. Mandell de vardı. Bu uğurlama yakın bir gelecekte Türkiye’de önemli gelişmeler olacağına bir işaretti. Bir de Rusya’nın Boğazlar konusundaki tehdidine belki de bir cevaptı. Meliton, giderek yıldızı parlayan bir din adamı olarak göz dolduruyordu. 1950 yılı Aralık ayında Patrik Vekili Meliton Piskopos rütbesiyle İmroz ve Bozcaada Metropolitliğine terfi etmişti. Bu terfi önemliydi. Zira gelecekte Meliton Fener Rum Patriği olabilirdi. Meliton terfiden kısa bir süre sonra 15 Aralık’ta İstanbul Vali ve Belediye Başkanı olan Ordinaryus Profesör Fahrettin Kerim Gökay’ı ziyaret ederek adet olduğu üzere bu seçim nedeniyle kendisine mukaddes şeker ikram etmişti. Vali de bir mektupla kendisini kutlamıştı. 14 Mayıs 1950’de Türk siyasi hayatında da önemli değişiklikler oldu. Çok partili yapılan seçimlerde Demokrat Parti tek başına seçimleri kazanarak yeni bir dönemin başladığını ilan etmişti. Yeni dönem Hükümet ve Fener Rum Patrikliği arasında sıcak ilişkilerin başlamasına da vesile olacaktı. Yunan uyruklu Haritopulos adında bir şahsın hayat ve mematı hakkında Yunan Başkonsolosluğu’nun Çanakkale Valiliğine başvurusu üzerine Valilik incelemelerde bulunarak Yunanlı bu şahıs hakkında konsolosluğa gerekli bilgiyi vermişti. Bundan dolayı memnun ve mütehassis olan Yunan Başkonsolosu Çanakkale Valisi Safaeddin Karanakçı’ya bir teşekkür mektubu göndermiştir. Bu arada İmroz ve Bozcaada Metropoliti Meliton, Çanakkale’ye tayin olan Safaeddin Karanakçı’ya bir telgraf çekerek göreve gelmesinden dolayı memnuniyetini belirterek başarılar dilemişti. İmroz ve Bozcaada Metropoliti Meliton’un telgrafı şöyleydi:

Sayın Safaeddin Karanakçı / Çanakkale Valisi

İlimize tayininizi candan tebrik ile önemli vazifelerinde ilimiz ve küçük adalarımız için hayırlı olmasını temenni eder, Cenab-ı Hak’tan uzun ömürler dileriz. 

İmroz ve Bozcaada Metropoliti Meliton

İmroz ve Bozcaada Metropoliti Meliton’un güzel temennilerde bulunan telgrafına karşı Vali Safaeddin Karanakçı, Meliton’a şöyle cevap vermişti:

Mösyö Meliton / İmroz ve Bozcaada Metropoliti

Güzel duygu ve iyi dileklerinizden çok mütehassisim. Ben de başta zat-ı kutsiyetpenahileri olmak üzere adalı hemşehrilerime sağlık, saadet ve refah temenni edereim.

Çanakkale Valisi Safaeddin Karanakçı

Bu arada Yunanistan’dan İmroz adasına ilticalar başlamıştı. 29 Kasım 1951 Perşembe günü bir motorla Türk soyundan Yunan uyruklu 20 genç İmroz adasına iltica etmişti. Bu konuda ilgili makamlar tarafından gerekli tedbirler alınmakta, mülteci olarak kabul edilenlerin iaşeleri temin edilmekteydi. 1952 yılında Erzurum’da meydana gelen deprem nedeniyle İmroz ve Bozcaada Metropoliti Meliton Çanakkale Valisi’ne bir telgraf çekerek İmroz ve Bozcaadalıların yardım listesini takdim etti. Meliton’un telgrafı şöyleydi:

Ekselans Safaeddin Karanakçı / Çanakkale Valisi / Çanakkale

Erzurum felaketzedelerine karşı derin sempati ve yakınlık duygularını ifade ederek İmroz Merkez ve köyler Kilise cemaatlerimiz (ilişik listeye göre) 1254,71 lira gibi küçük bir teberruda bulunmaktadır. Bu iktarını Ziraat Bankası vasıtasıyla zatıâlinize göndermekle beraber felakete uğrayan aziz vatandaşlarımıza hepimizin sevgi ve sempatisini tercüme etmek lütfunda bulunmanızı istirham ederim.

Derin saygılarımla.

İmroz ve Bozcaada Metropoliti Meliton

İmrozluların Erzurum felaketzedelerine yardımları şöyleydi: Merkez Çınarlı Mahallesi 260,61 lira, Yeni Mahalle 110,68 lira, Dereköy 320,00 lira, Tepeköy 187,23 lira, Zeytinli Köy 217,20 lira, Bademli Köy 102,24 lira ve Kaleköy 56,75 liradır. Bozcaada ve İmroz Rum halkının toplam yardımı 1254,71 liraydı. Daha sonra da bizzat Çanakkale Valisi Safaeddin Karanakçı’yı 6 Mart günü makamında ziyaret ederek Erzurum felaketzedelerine yardım için kendi adına da 50 Lira bağışta bulunmuştu. İmroz ve Bozcaada Metropoliti Meliton Çanakkale Şehitler Abidesi’nin yapılabilmesi için 1952 yılında başlatılan ilk yardım kampanyasına da katılarak 50 lira bağış yapmıştı. Amerikalı Kesenfon Kselekoğlu’nun da Meliton’la birlikte 200 lira bağışta bulunduğu görülmüştü. Meliton, İstanbul’dan sonra Türkiye’de en çok Rum cemaati bulunan din adamıydı. Türkiye’de ve dünyadaki gelişmeleri iyi takip eden, analiz eden Türk vatandaşı Ortodoks bir din adamıydı.

2.774 kez okundu
Yazarın Diğer Yazıları
Milli Birlik ve Beraberlik Günü 18 Şubat 2023
Feyzi Efendi İdam Cezasını Haketti mi? 29 Aralık 2022
Hiçbir Millet, Bir Devlet Adamını Atatürk Kadar Sevmedi 09 Kasım 2022
Çanakkaleli Kadınların Şevkat Eli: “Çanakkale Yardımsevenler Cemiyeti” 03 Ekim 2022
Ege’deki Adaları Nasıl Kaybettik? 19 Eylül 2022
Zafer Günü Münasebetiyle “Durma Yürü, Haydi İleri” 30 Ağustos 2022
Çanakkale Topraklarından Bir Nejat Uygur Geçmişti 25 Ağustos 2022
Atatürk’ün Çanakkaleli Kızı: “Berta Bensussen” 24 Temmuz 2022
Çanakkaleli Bir Münevver Mehmet Ali Tevfik Bey’in Ölümü 13 Temmuz 2022
Marshall Yardımı ve Karabiga’ya Getirilen İlk Harman Makinesi 04 Temmuz 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Üretimin Teşvik Edilmesi 09 Haziran 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Yemek Fiyatları 08 Mayıs 2022
Kumkale Ovasını Islah Edelim, Ama Sonra Ne Yapalım? 24 Mart 2022
İster İnan İster İnanma: Çanakkaleli Bir İllüzyonist “Avni Raca” 20 Şubat 2022
Çanakkale’de Cumhuriyet Kültürünün Müzik Alanında Yansımaları 12 Şubat 2022
Karakoca Köyünün Fahri Hemşehrileri Dr. Muzaffer ve Dr. Bedia Topuz 12 Ocak 2022
1930’lu Yıllarda Biga-Çanakkale Arasında Kamyonla Seyahat Etmek 28 Aralık 2021
1930 Yılında Biga’da Yaşanan Deprem... 15 Aralık 2021
Cesaret Timsali Kayserili Ahmet Paşa 20 Kasım 2021
Çanakkale Memleket Hastanesi Yapılırken Kimler Yargılandı 09 Ekim 2021