YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel
13 Temmuz 2018 tarihinde eklendi

Çanakkale’de Kraliçe’nin Ziyareti Onuruna Açılan Harp Müzesi

İngiltere Kraliçesi Elizabeth 1971 yılı Ekim ayında Türkiye’ye geldi. Kraliçe’nin 1971 yılındaki ziyareti, Türkiye’ye yaptığı ikinci resmi ziyaretti. İlk kez 1961 yılında Cemal Gürsel’in davetlisi olarak gelmişti. 18 Ekim 1971 günü Kraliçe’yi, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay Ankara Esenboğa Havalimanında karşılandı. Bir gün sonra Çankaya Köşkü’nde onuruna bir akşam yemeği verildi. Kraliçe, ayrıca eşi Edinburg Dükü ile hipodromda at yarışı da izledi. Anıtkabir Müzesi’ni de gezen Kraliçe Elizabeth, Atatürk fotoğraflarıyla ilgili Atatürk’ün büyüklüğünü bilmek için Türkiye’ye gelmeye lüzum yok. Ama bu kadar yakışıklı olduğunu ilk defa görüyorum. Bilhassa gözleri ve kaşı insanı çok etkiliyor. Giyiminde dikkatli ve zarif bir zevki varmış. Özellikle frak kendisine çok yakışıyor demişti.

Kraliçenin Türkiye ziyareti sırasında Gelibolu Savaş alanlarını da ziyaret kapsamında yer alıyordu. Kraliçe Ankara’dan sonra İzmir’e gidecek orada Meryem Anayı ziyaret edecek ve sonra da deniz yoluyla Gelibolu savaş alanlarını ziyaret edecekti. Bu arada Kraliçe’nin ziyareti anısına Çanakkale Şehitler Abidesi’nin altında bulunan ama on bir yıldır boş olan Çanakkale Harp Müzesi hazırlanarak Kraliçenin ziyareti beklenmeye başlandı. Bu müze kurulurken Çanakkale Valisi köy muhtarlarına bir genelge göndererek vatandaşın ellerinde bulunan savaş malzemelerini Müze Müdürlüğü’ne teslim etmelerini istedi. Arkeoloji Müzesi Müdürü de “Çok kez görülmektedir ki, Çanakkale Savaşları’na ait kalıntılar üç-beş kuruş karşılığında satılarak demir kazanlarda eritilmeye terk edilmektedir. Oysa zafer kokan o malzemeyi demir eriten kazanlarda değil, Türk kahramanlarının ölmezliğini seyreden tüm insanlığın gözleri önünde teşhir olunacak mahalde görmek en büyük arzumuzdur” dedi ve müze köylülerin ellerindeki malzemelerden oluşturuldu.

Kraliçe II.Elizabeth, eşi ve kızı 22 Ekim 1971 Cuma günü Çanakkale’ye geldi. Kraliçeyi taşıyan HMS Britania” kraliyet yatı saat 09.00’da bir kruvazör eşliğinde Çanakkale Boğazı’ndan içeri girerken 21 pare top atışı ile karşılandı. Saat 09.40’ta karaya ayak basan Kraliçe’yi Çanakkale Valisi Ali Rıza Yaradanakul, 2.Kolordu Komutanı ve Boğaz Komutanı karşıladılar. Buradan doğruca Çanakkale Şehitler Abidesi’ne gidildi. Çanakkale Şehitler Abidesi’ne eşi ile birlikte çıkan Kraliçe, abideye üzerinde Kraliçe Elizabeth ve Prens Philipyazılı bir kart ilişik olan kırmızı-beyaz karanfillerle süslü bir çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Kraliçe’nin çelenk koyduğu taşın üzerinde Şair Mehmet Akif’in Çanakkale Şehitlerine ait şiirinin ilk kıtası yer alıyordu.

Resmi açılışı 22 Ekim 1971 günü yapılan Çanakkale Harp Müzesi’nin ilk ziyaretçisi de Kraliçe II.Elizabeth oldu. Kraliçe’nin müzeye girişi ile birlikte müzenin girişinde bulunan Çanakkale Savaşları’nı gösteren krokiler ile savaş sırasında çekilmiş fotoğrafları inceledi. Salonun sağında yer alan vitrinlerde İngilizlere ait savaş sırasında kullanılan ilaç, rom şişeleri, yemek ve karavana kaplarına baktı. Bunun yanında Türk süngüleri ile parçalanmış İngiliz ve Fransız mataraları ile Mehmetçiğin düşman makineli tüfekleri ile delinmiş mataraları dikkatini çekti. Diğer vitrinlerde yer alan Türk askerlerine ait saatler, savaşın vahşetini gösteren kemiklere saplanmış kurşun ve şarapnel parçaları Kraliçe’yi oldukça etkiledi. Müzede tel örgüler, el bombaları, tabancalar, savaş sırasında kullanılan kişisel eşyalar, Türk askerlerinin üzerinde bulunan paralar ve mühürler de Kraliçe’nin ilgisini çeken diğer malzemelerdi. Türk ve İngilizlerin ortak tarihlerinin ruhunu yansıtan müzeyi ziyaret ettikten sonra Kraliçe II. Elizabeth, ziyaretçi defterine yazdığı şu sözlerle dönemin ruhunu dile getirdi:Milletlerimizin birbirlerine karşı ebedi saygı kazanmalarına vesile olan Gelibolu harbinde hayatını kaybedenlere yaraşır bir abide

Kraliçe Abideden ayrılacağı sırada Çanakkaleli gazeteciler tarafından İstanbul Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanmış bir Atatürk maskı hediye ettiler. Kraliçe daha sonra Fransız Mezarlığı’na oradan da Helles’teki İngiliz Anıtı’na gitti. Kraliçe’yi girişte Çanakkale Savaşları’na katılmış üzerinden madalya ve nişanları bulunan iki İngiliz muharibi karşıladı. Kraliçe her ikisi de İstanbul’da oturan ve o sırada 83 yaşında olan Yüzbaşı Luster ile 75 yaşındaki Teğmen Withall’in ellerini sıkarak kendileriyle görüştü. Kraliçe ve eşi birlikte taşıdıkları siyah ve beyaz yapma çiçeklerle süslü bir çelengi Helles Anıtına koyarak saygı duruşunda bulundular. Daha sonra Kraliçe II.Elizabeth, mezar bekçilerinin ellerini sıkarak onlara teşekkür etti.  Kraliçe, eşi ve kızı Lone Pine’daki Avustralya mezarlık ve anıtını sonra da Conkbayırı’ndaki Yeni Zelanda Anıtı’nı ziyaret ettikten sonra yatlarına geri döndüler. Çanakkale Valisi’ne Sir” nişanı ve eşine de Lady unvanı verildi. Kraliçe II.Elizabeth’e Çan Seramik Fabrikası’nda özel olarak hazırlanan Çeşm-i Bülbül vazosu ile bir gümüş çerçeve içerisinde Kraliçe’nin ve Çanakkale Şehitler Abidesi’nin resmi bulunan hatıra verildi. Kraliçe II.Elizabeth, eşi ve kızı, Çanakkale Valisi ve eşi, Boğaz Komutanı, 2.Kolordu Komutanı, Kuzey Deniz saha Komutanı, Eceabat Kaymakamı ve Harp Tarihi hocası ile birlikte öğle yemeğini Saroz Körfezi’nde Britania yatında saat 13.10’da yediler. Kraliçe ve beraberindekiler saat 15.40’ta İstanbul’a hareket ettiler.

Karliçe Elizabeth, yanında eşi Edinburg Dükü Prens Philip ve kızı Anne olduğu halde 25 Ekim günü Ayasofya Müzesi’ni gezi. Kraliçe’ye Ayasofya’yı gezerken mihmandar olarak Günsel Renda” eşlik etti. Renda, Ayasofya ile ilgili ayrınrılı bilgiler verdi. Kraliçe minber” ile yakından ilgilendi ve ne zaman buraya konulduğunu ve minberin özelliklerini sordu. Kraliçe Ayasofya için Harika ve tarih dolu yapıt demiştir. Daha sonra galeri kısmına geçen Kraliçe duvardaki minyatürler hakkında bilgi aldı ve halifelerin tuğralarıyla yakından ilgilendi ve Bunları ne yazık ki okuyamıyorum” demiştir.  Kraliçe II.Elizabeth, 55 dakikada Ayasofya’yı gezdi. Ayasofya’daki dilek deliği”nin önüne gelince Kraliçe’ye dilekte bulunup bulunmayacağı mihmandarı tarafından soruldu. Kraliçe bu soruyu mimikleriyle Hayırşeklinde cevaplandırdı. Arkadan gelen kızı Anne ise “Ben yapacağım” diyerek hemen elindeki beyaz eldivenlerini çıkardı ve elini dilek deliğine soktu. Prenses Anne gözlerini kapatarak dilekte bulundu. Daha sonra tekrar eldivenlerini giydi. Kendisine “Ne dilekte bulundunuzsorusu yöneltildiğinde ise Güzel bir şey diyerek cevap verdi.

Kraliçe II.Elizabeth, eşi Edinburg Dükü Philip ve kızı Prenses Anne 19.yüzyılda Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan Mecidiye Köşkü’nde öğle yemeği yediler. Öğle yemeğinde sütle yoğrulmuş su böreği, döner ve şiş kebap, Kraliçe’nin arzusu üzerine özel şekilde hazırlanmış patlıcan musakka, Edirburg Dükü’nün isteği üzerine özel şekilde yapılmış patlıcan salatası ve daha sonra da karışık tatlı ve kazandibi yediler.

Kraliçe, eşi ve kızı Türkiye’de Ankara, İstanbul, İzmir ve Çanakkale’de toplam bir hafta kaldılar.

5.437 kez okundu
Yazarın Diğer Yazıları
Milli Birlik ve Beraberlik Günü 18 Şubat 2023
Feyzi Efendi İdam Cezasını Haketti mi? 29 Aralık 2022
Hiçbir Millet, Bir Devlet Adamını Atatürk Kadar Sevmedi 09 Kasım 2022
Çanakkaleli Kadınların Şevkat Eli: “Çanakkale Yardımsevenler Cemiyeti” 03 Ekim 2022
Ege’deki Adaları Nasıl Kaybettik? 19 Eylül 2022
Zafer Günü Münasebetiyle “Durma Yürü, Haydi İleri” 30 Ağustos 2022
Çanakkale Topraklarından Bir Nejat Uygur Geçmişti 25 Ağustos 2022
Atatürk’ün Çanakkaleli Kızı: “Berta Bensussen” 24 Temmuz 2022
Çanakkaleli Bir Münevver Mehmet Ali Tevfik Bey’in Ölümü 13 Temmuz 2022
Marshall Yardımı ve Karabiga’ya Getirilen İlk Harman Makinesi 04 Temmuz 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Üretimin Teşvik Edilmesi 09 Haziran 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Yemek Fiyatları 08 Mayıs 2022
Kumkale Ovasını Islah Edelim, Ama Sonra Ne Yapalım? 24 Mart 2022
İster İnan İster İnanma: Çanakkaleli Bir İllüzyonist “Avni Raca” 20 Şubat 2022
Çanakkale’de Cumhuriyet Kültürünün Müzik Alanında Yansımaları 12 Şubat 2022
Karakoca Köyünün Fahri Hemşehrileri Dr. Muzaffer ve Dr. Bedia Topuz 12 Ocak 2022
1930’lu Yıllarda Biga-Çanakkale Arasında Kamyonla Seyahat Etmek 28 Aralık 2021
1930 Yılında Biga’da Yaşanan Deprem... 15 Aralık 2021
Cesaret Timsali Kayserili Ahmet Paşa 20 Kasım 2021
Çanakkale Memleket Hastanesi Yapılırken Kimler Yargılandı 09 Ekim 2021