YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel
28 Ocak 2018 tarihinde eklendi

“Büyük İskender’in İzinde Hindistan Keşif Heyeti” Neden Çanakkale Boğazı’nı 2 Ay Geçemedi?

Dünya tarihinin en önemli komutanlarından birisi hiç şüphesiz Büyük İskenderdir.  Milattan Önce 336 yılında II.Philip’in suikasta kurban gitmesi üzerine 20 yaşında tahta geçen İskender, önce babasının katillerini yakalayarak öldürttü. Hayali bir dünyaya egemen olmaktı. Bu amaçla hemen fetih hazırlıklarına başladı. Bu hazırlıklara karşı çıkan devlerin tecrübeli ve nüfuzlu kişileri ortadan kaldırarak kendisine engel olacak kimseleri yok etti. İki yıl devam eden hazırlık evresinde ordusunu profesyonel hale getirdi. Fetih için hazırladığı ordunun sayısı az olmasına rağmen niteliği çok yüksekti ve fetihler sırasında kendisine çok yararlıkları dokunacak olan mühendis, bilim adamı, mimar ve pek çok meslek dalından insana ordusunda yer verdi.  İskender ordusuyla Perslere karşı savaşmak üzere Çanakkale Boğazı’na geldi. Milattan Önce 334 yılında Mayıs ayında 35 bin Makedonyalı ve 7600 Yunanlıdan oluşan ordusuyla Sestos’dan Abidos kıyılarına çıktı. Pers Ordusunun başında III.Darius bulunuyordu. İki ordu Karabiga yakınlarında Kocabaş Çayı yakınındaki Granicus bölgesinde karşılaştı. İskender’in stratejisi Kocabaş Çayı’nı geçerek Perslerin direkt üstüne yürümekti. Komutanları ise buna karşı çıkıyordu. İskender komutanlarına Buraya gelmek için koca Çanakkale boğazını geçmişken, önümüzdeki bu sığ çay mı bizi durduracak. Bu çay karşısında gerilersek Çanakkale Boğazı utancıdan kızarır diyerek komutanlarına gururunu hitap etti. Bunun üzerine bütün ordu karşıya geçti. Pers ordusunu bozguna uğratıldı. İskender, daha sonra Troia harabeleri önlerine geldi ve Hephaestion ile birlikte burada etrafı inceledi, Akhilleus’un mezarına giderek kurbanlar sundu ve ona saygısını sundu. Büyük İskender bundan sonra fetihlerine devam etti ve kısa sürede büyük bir imparatorluk kurdu.

Büyük İskender’in gerek savaş tekniği, gerekse başarıları pek çok askerin örnek aldığı ve pek çok bilim adamının araştırma yaptığı temel konulardan biri oldu. Bu bilim adamları Hindistan Keşif Heyeti adıyla bir heyet oluşturdular ve 1963 yılı Mayıs ayında Büyük İskender’in İzi Üzerinde adını taşıyan bir proje başlattılar. Alman ve Avusturyalı bilim adamlarından oluşan keşif heyeti aşağı yukarı iki yıl içinde 50 ila 60.000 kilometre yol kat ederek Büyük İskender’in izinden Hindistan’a varmayı planlıyorlardı. Malzemeleri; teyp, fotoğraf makinesi, film makinesi ve çeşitli kayıt aletleriydi. 1963 yılı Eylül ayında Avrupa toprakları başarıyla geçildi. Balkanlarda geldiklerinde sorunlarla karşılaşmaya başladılar. Selanik’e geldiklerinde arabaları kaza yaptı. Yunan ordu makamları olaya hiç ilgi göstermediler. Kazada yaralanan heyet üyelerine cerrahi müdahale yapıldı. 2 Eylül 1963 tarihinde Çanakkale topraklarına ulaşan heyet üyeleri Milattan Önce 334 yılında General Parmeneion komutasında 35 bin askerin Çanakkale Boğazı’nı geçişini incelediler. Ancak bu çalışmaları sırasında hırsızlar keşif arabasında bulunan film ve ses makinesi ile fotoğraf makinelerini çaldılar. Bu olaydan mağdur olan ve çalışmaları yapamaz durumuna gelen heyet, Alman Büyükelçiliği’ne durumu zorlukla iletebildiler. Alman Büyükelçiliği’nden Joseph P. Krause, 31 Ekim 1963 tarihinde Başbakan İsmet İnönü’ye başvurarak projeyi anlattı. Krause, 2 Eylül günü Çanakkale’de Kilitbahir mevkiinde hırsızların kurbanı olduklarını belirterek, olaydan sonra iki ay zaman geçmesine rağmen herhangi bir sonuç alınamadığını ifade ederek Başbakan İsmet İnönü’den yardım talep etti. Talepleri arasında hırsızlık nedeniyle iki ay zorunlu olarak Türkiye topraklarında kalmaları sebebiyle heyet üyelerinin ve keşif üyelerinin ikamet ve giriş belgelerinin uzatılmasını, resmi makamların kendilerine çıkardıkları zorluklara engel olunmasını, vizelerin bedava yapılmasını istediler. Ayrıca çalışmalar sırasında askeri yasak bölgelerden geçerken yardımcı olunmasını talep ettiler. Başbakan İsmet İnönü’nün devreye girmesi ile soyguncular yakalandı. Soyguncuları Türk Deniz Kuvvetleri’ne mensup birisi ile Kilitbahir Polis Müdürü Mustafa Bursalı ortak bir çalışma sonucu ele geçirdi. Bu durum araştırma ekibinde sevinç yarattı. Bunun üzerine Başbakan İsmet İnönü’den suçluların yakalanmasını sağlayan bahriyelinin taltif edilmesini ve rütbesinin yükseltilmesini temenni ettiklerini ayrıca Kilitbahir Polis Müdürü Mustafa Bursalı’nın da taltif edilmesini rica ettiler. Joseph P. Krause, soygunculuk olayını çözen Genç bahriyeli ile Kilitbahir Polis Müdürü Mustafa Bursalı, bizlere Türk insanının dürüstlüğü hakkında mükemmel bir örnek vermişlerdir diyerek Başbakan İsmet İnönü’ye teşekkür etti.

Alman ve Avusturyalı bilim adamlarından oluşan Hindistan Keşif Heyeti,  “Büyük İskender’in İzi Üzerinde projesinde bu olaydan dolayı iki ay Boğazı geçemediler.

4.333 kez okundu
Yazarın Diğer Yazıları
Milli Birlik ve Beraberlik Günü 18 Şubat 2023
Feyzi Efendi İdam Cezasını Haketti mi? 29 Aralık 2022
Hiçbir Millet, Bir Devlet Adamını Atatürk Kadar Sevmedi 09 Kasım 2022
Çanakkaleli Kadınların Şevkat Eli: “Çanakkale Yardımsevenler Cemiyeti” 03 Ekim 2022
Ege’deki Adaları Nasıl Kaybettik? 19 Eylül 2022
Zafer Günü Münasebetiyle “Durma Yürü, Haydi İleri” 30 Ağustos 2022
Çanakkale Topraklarından Bir Nejat Uygur Geçmişti 25 Ağustos 2022
Atatürk’ün Çanakkaleli Kızı: “Berta Bensussen” 24 Temmuz 2022
Çanakkaleli Bir Münevver Mehmet Ali Tevfik Bey’in Ölümü 13 Temmuz 2022
Marshall Yardımı ve Karabiga’ya Getirilen İlk Harman Makinesi 04 Temmuz 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Üretimin Teşvik Edilmesi 09 Haziran 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Yemek Fiyatları 08 Mayıs 2022
Kumkale Ovasını Islah Edelim, Ama Sonra Ne Yapalım? 24 Mart 2022
İster İnan İster İnanma: Çanakkaleli Bir İllüzyonist “Avni Raca” 20 Şubat 2022
Çanakkale’de Cumhuriyet Kültürünün Müzik Alanında Yansımaları 12 Şubat 2022
Karakoca Köyünün Fahri Hemşehrileri Dr. Muzaffer ve Dr. Bedia Topuz 12 Ocak 2022
1930’lu Yıllarda Biga-Çanakkale Arasında Kamyonla Seyahat Etmek 28 Aralık 2021
1930 Yılında Biga’da Yaşanan Deprem... 15 Aralık 2021
Cesaret Timsali Kayserili Ahmet Paşa 20 Kasım 2021
Çanakkale Memleket Hastanesi Yapılırken Kimler Yargılandı 09 Ekim 2021