YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Yeni Zelanda Elçiliği’nden Çanakkale’de 100. Yıl Etkinliği

17 Kasım 2014 tarihinde eklendi

Ankara Yeni Zelanda Elçiliği 2015 yılının Çanakkale Savaşlarının 100. yıldönümü olması münasebetiyle, 1915 yılındaki Çanakkale Savaşları süresince Yeni Zelanda’nın deneyimleri toplumsal farkındalığı artırmak üzere bir dizi etkinlik düzenleyecek. Bunun bir parçası olarak, ünlü Yeni Zelanda’lı akademisyen ve Tarihçi Dr. Ian McGibbon önümüzdeki hafta Türkiye’ye gelecek ve Ankara, Çanakkale ve Istanbul’da Yeni Zelanda’nın 1915 deneyimlerini halka açık konuşmalarla ve kurumlarda eğitim olarak aktaracak. Çanakkale'deki etkinlik ise 19 Kasım Çarşamba günü Akol Hotelde saat 18:00 ile 19:00 arasında gerçekleştirilecek. Dr McGibbon Yeni Zelanda’lıların 1915 yılında Türkiye’ye nasıl geldiklerini, Çanakkale savaşından neler beklediklerini ve burada bulunmalarının Yeni Zelanda’da nasıl bir etki yarattığını açıklayacak. Dr McGibbon’e göre “1915 seferi Yeni Zelanda’nın benlik algısı ile doğrudan ilgilidir ve Avusturalya’lılar kadar Türk’lerin deneyimleri ile de paraleldir.” Etkinlikte dinleyiciler Dr McGibbon’a soru da sorabilecekler. Bu etkinliklerin bir parçası olarak, Yeni Zelanda Elçiliği’nin 1915 Çanakkale Savaşlarında görev yapmış olan oniki askerin ilk ağızdan yaptığı açıklamalarla Yeni Zelanda’lı Maurice Shadbolt’un kaleme aldığı Türkçe yazılmış “Çanakkale’nin Sesi” adlı bir kitap hazırlandığı da belirtilirken, Dr McGibbon’un konuşması süresince kitaptan alıntılar yapacağı ve bu kitabı eğitim kurumuna hediye edeceği açıklandı.
Bu yıl Türkiye’deki Çanakkale Savaşını anma törenlerinde Yeni Zelanda’yı temsil eden Yeni Zelanda Genel Valisi, Lt Gen The Rt Hon Sir Jerry Mateparae, Çanakkale Savaşlarının önemine dikkat çekerek; “Çanakkale’nin Sesi”  Yeni Zelanda’da Avustralyalı ve Yeni Zelanda’lıların, ANZAK, rol aldığı kısmı yeniden değerlendirmek için tarihçilerimizi harekete geçirmiş ve yeni nesilin atalarının tecrübelerindeki çıkarımları hususunda farkındalık yaratmıştır. Çanakkale, Yeni Zelanda’nın bir millet olarak gelişiminde önemli bir işaret olmuştur. Bir çok gencimizin ebedi istirahatgahı olan bu yer günümüz gençliğimizin kutsal yeri haline gelmiştir. Maurice Shadbolt’un Türkçe dilinde yazılmış Çanakkale’nin Sesi adlı yayım Çanakkale’de meydana gelmiş olan savaşların yüzüncü yılını kutlamadaki ortak arzularımızın ve hayatlarını kaybeden her iki tarafın insanını onurlandırmak üzere ortak çözümümüz olarak bir başka adımı olmuştur.” dedi.
Yeni Zeland Elçisi, HE Bay Jonathan Curr da yaptığı açıklamada “Çanakkale Savaşlarının Yüzüncü yıl dönümünü kutlama hazırlıkları yaparken aynı zamanda Yeni Zelanda’nın deneyimlerini Türkiye ile paylaşmasından onur duyduklarını belirterek; “Yeni Zelanda ve Türkiye’nin 1915 süresince tecrübe paylaşımı yapmasının yanısıra, ikili ilişkilerinin temelinide oluşturmuştur,  Yeni Zelanda ve Türkiye arasındaki mevcut ilişkiyi genişletmek ve güçlendirmek üzerine odaklanmaktayız, bunu yapmak için toplumsal bağları geliştiren olanakların yanı sıra ticari, ekonomik, politik, eğitim ve kültürel bağlar kurmak üzerine de odaklanmaktayız” dedi.

1.581 kez okundu