YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Ünlü Bestekar Teoman Alpay Mezarı Başında Anıldı

Çanakkaleli ünlü bestekar Teoman Alpay 11. Ölüm yıldönümünde mezarı başında anıldı.

11 Şubat 2016 tarihinde eklendi

Ruhsar Alpay eşinin 11. Ölüm yıldönümünde mezarı başında onu hasretle andığını dile getirerek, Teoman Alpay’ı yaşatmak adına ilerleyen günlerde Teoman Alpay’ın bestelerini daha ön plana çıkartacak projeler hazırladığını söyledi. Ruhsar Alpay sözlerine şöyle devam etti: “Teoman Alpay Çanakkale’nin yetiştirdiği en büyük değer. Bestekar Teoman Alpay 11 Şubat 2005 gecesi saat 23.40’ ta vefat etti. 14 Şubat’ ta Sevgililer Günü’nde de toprağa verildi. Aradan tam 11 sene geçti. Duygularım yoğun. Onun bizim aramızda olduğunu Çanakkale’yi yaşarken her zaman sevdiğini, Çanakkaleli olmaktan gurur duyduğunu söylemek istiyorum. Bundan sonra ben Teoman Alpay’ın eserlerini okutmak ve değerlendirmek, konserler düzenlemek onu yaşatacak güzel şeyler yapmak istiyorum. Nur içinde yatsın”

Teoman Alpay Kimdir?

11 Şubat 2005 yılında hayata gözlerini yuman aşk şarkıların unutulmaz bestekarı Teoman Alpay 1932 yılında Çanakkale'de dünyaya geldi. Teoman Alpay, Ankara Radyosu'nun açtığı ud sınavını kazanarak, radyonun saz sanatçıları arasına katıldı ve Ankara Devlet Konservatuarını bitirdi. Kendi dalında aşama kaydederek, genç yaşta Ankara Radyosu Türk Müziği Yayınları Şefi oldu. Bir ara da Erzurum Radyosu Müdürlüğü yaptı. 1980 yılında Türk müziği alanında son 10 yılın en iyi bestecisi seçildi. Ruhsar Alpay'la evlendi ve bu evlilikten iki çocuğu oldu. 28 Nisan 1984 tarihinde 35. sanat yılını kutlayan Alpay, musikimizde hala güncelliğini koruyan ve uzun yıllarda dillerde düşmeyen bestelere imza attı. Alpay'ın  "Nasıl geçti habersiz, o güzelim yıllarım" isimli eseri 1972 yılının şarkısı seçilirken, sonraki yıllarda "Gökyüzünde yalnız gezen yıldızlar", "Gurbet içimde bir ok, her şey bana yabancı", "Yalnız kalan ruhumun acısı çok derindir" eserleri yine dereceye girdi. 1997 yılında İstanbul FM dinleyicileri tarafından, Teoman Alpay'ın "Kalbimi kıra kıra" isimli eseri, en beğenilen eser seçildi ve Atatürk Kültür Merkezi'nde Altın Plaket Ödülü aldı. Teoman Alpay'ın dillerden düşmeyen "Samanyolu" şarkısı ile halen dillerde dolaşmakta. Diyabet hastalığından 22 gün Çanakkale SSK Hastanesi'nde tedavi altına alınan ve bir bacağı kesilen ünlü bestekar Teoman Alpay, 73 yaşındaydı. Durumunun ağırlaşması üzerine, hastanenin yoğun bakım ünitesine kaldırıldı ve 11 Şubat 2005 akşamı vefat etti. Teoman Alpay 14 Şubat Sevgililer Günü'nde de toprağa verildi.

HABER VİDEO (ÜNLÜ BESTEKAR TEOMAN ALPAY İLE 11 YIL ÖNCE SSK HASTANESİNDE YAPTIĞIM RÖPORTAJ VE HABERİ) (GÖRÜNTÜ: AYHAN ÖNCÜ/ÇANAKKALE) (2005 YILI)
3.898 kez okundu