YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Turizm Sektöründe Booking.com Şoku!

Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Aydeğer TÜRSAB'ın açtığı dava sonucu Hollanda menşeili online rezervasyon portalı Booking.com’un Türkiye'deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verilmesinin geçici bir durum olacağını düşündüğünü söyledi.

30 Mart 2017 tarihinde eklendi

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) haksız rekabetin önlenmesi amacıyla açtığı davada Hollanda menşeili Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetleri İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından tedbiren durdurması turizm sektöründe adeta deprem etkisine neden oldu.

TÜRSAB tarafından web sitesinden yapılan açıklamada Booking.com web sitesinin Türkiye’deki faaliyetlerinin tedbiren durdurulması ile ilgili karar konusunda şu ifadelere yer verildi: “Değerli üyeler, Birlik üyesi seyahat acentaları ile turizm sektörünün önemli sorunu olan ve booking.com internet sitesi üzerinden yürütülen seyahat acentaları aleyhine haksız rekabet oluşturan faaliyetlerin durdurulmasına yönelik;  TÜRSAB tarafından İstanbul (5). Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2015/1174 E. sayılı dosyası ile açılan davanın,  29.03.2017 tarihinde gerçekleştirilen duruşmasında Tedbir Talebimiz Kabul Edilmiştir. Sayın mahkeme; Davacı tarafın tedbir talebinin kabulüne, Davalı meslek örgütünün üyelerinin ileride telafisi mümkün olmayacak zarara uğrayacakları ihtimaline binaen Booking.com BV şirketinin, Booking.com internet adresi üzerinden veya oluşturacakları başka bir adres üzerinden, Türkiye’de yerleşik otel, konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyetin durdurulmasına, bu konuda Bilgi Teknolojileri Kurumu’na yazı yazılmasına karar vermiştir. TÜRSAB; Rekabet Kurumu’na daha önce gerçekleştirdiği başvurusunda da, Booking.com BV şirketinin rekabete aykırı eylemlerinden dolayı “Rekabet Kurumu”nca 2.543.992,85 TL idari para cezasına çarptırılmasını sağlamıştır”

“BOOKİNG.COM FAALİYET SORUNUNUN GEÇİCİ BİR DURUM OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Aydeğer’de alınan karar ile ilgili şu açıklamamayı yaptı. “Booking.com faaliyet sorununun geçici bir durum olacağını düşünüyorum. Çok büyük hızla gelişen teknoloji ve buna bağlı değişen yaşam biçimleri ve tüketici tercihlerinin yaşandığı günümüz rekabet koşulanlarında verilen karar ile ilgili gelinen noktayı doğru bulmuyorum. Sayıları yüzlerce olan  B2C sistemler (İnternet üzerinden satış yapan web portalları ve sanal mağazalar) ile ilgili konuları yasaklar koyarak çözemeyiz. B2C yapıları klasik acentacılık anlayışı ile regüle etmeye kalkmak doğru değil. Gelişen ve değişen koşullara bağlı güncel mevzuatlar geliştirilmesi gerekli. Booking.com gibi alanında dünya  lideri bir sistemin yasaklanması dünya turizm pazarında iyi bir algı üretmez” dedi.

(HABER  : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.821 kez okundu