YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Tarihi Mezar Taşlarını Duvara Gömdüler!

Çanakkale il merkezinde yer alan yeni belediye binası yakınlarındaki İngiliz Mezarlığı’nın etrafını çeviren koruma duvarlarına adeta tuğla gibi örülen tarihi mezar taşları herkesi şaşkına çeviriyor.

31 Ekim 2015 tarihinde eklendi

Batılıların kaleme aldıkları eski seyahat kitaplarında Çanakkale Konsolosluk Mezarlığı olarak adlandırılan, Çanakkalelilerin de İngiliz Mezarlığı olarak bildikleri Setboyu Caddesindeki mezarlık 10 Temmuz 1976 tarih ve 9291 sayılı kararla Edirne Koruma Kurulu tarafından Çanakkale Konsolosluk Mezarlığı olarak tescil edildi. Yan kısmında ayrıca küçük bir Fransız Mezarlığının da bulunduğu bu mezarlığın güvenliğinin sağlanması amacıyla o yıllarda etrafı duvarla örüldü. Ancak ne var ki o yıllarda mı, yoksa daha sonraki yıllarda mı bilinmez, tarihi mezarlıkta yer alan bazı mezar taşları da koruma duvarları yapılırken duvarlara adeta tuğla gibi örüldü. Günümüzde hergün yüzlerce kişinin önünden geçtiği İngiliz Mezarlığı’nın duvarlarında tuğla gibi örülen bu tarihi mezar taşlarına sahip çıkılmasını ve bunların yerlerinden çıkarılarak koruma altına alınmasını isteyen vatandaşlar tarihe sahip çıkılmasını isteyerek yetkililerin en kısa sürede gerekeni yapmaları istediler.

Konsolosluk Mezarlıklarında savaş gemilerinde görevli olup hayatını kaybedenler, 1915 öncesinde yaşamını yitirenler, işgal döneminde, 1918-1923 yılları arasında ölen askerler, Tekirdağ’da (Rodosto) Katolik Mezarlığı’nda getirilen kişiler ile Calvert ailesine mensup olanların mezarları bulunuyor. İngiliz Mezarlığı’nın bakımı ise İngiliz Uluslar Topluluğu Mezarlıklar Komisyonu Çanakkale Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor.

 (Özel Haber: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

1.961 kez okundu