YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Tarihi Hamam 634 Yıl Sonra Anıtsal Mimarlık Örneği Oldu!

(ÖZEL HABER) - Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Kemallı Köyü’nde bulunan Vakıflar Genel Müdürlüğü adına kayıtlı 634 yıllık tarihi hamam Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından “1. Derecede Anıtsal Mimarlık Örneği Yapı” olarak tescillendi.

11 Ağustos 2016 tarihinde eklendi

Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 17 Temmuz 2016 tarihinde Lapseki’de yaptığı son toplantısında ele alınan rapor doğrultusunda Ezine ilçesine bağlı Kemallı Köyü’nde bulunan tarihi hamamın tescillenmesi konusu görüşüldü. Toplantıda 1382 yılında inşa edildiği belirlenen ve köy içinde kullanılmaz halde olan 634 yıllık tarihi hamamın genel durumu hakkında yazılan raporda okundu. Raporda hamam ile ilgili şu ifadelere yer verildi: “Küçük boyutlu bir yapı olan hamamın 1 adet soğukluk,1 adet ılıklık ve 2 adet de halvet mekanları olmak üzere moloz taş ve tuğladan inşa edildiği görülmektedir. Doğu yönündeki sokağa bakan mermer söveli kapıdan soğukluğa girilmektedir. Diğer mekanlardan daha büyük olan bu kısım kare planlı ve üzeri kubbelidir. Kubbeye geçiş prizmatik Türk üçgeni ile sağlamlanmıştır.  Kuzey duvarında soyunma dolabı nişleri vardır. Batı duvarındaki kemerli girişten ılıklık mekanına geçilmektedir. Ilıklığın güney yönünde halvet bölümleri bulunur. Ilıklık ve halvet mekanlarının üzeri de kubbelidir. Aydınlatma kubbelerdeki cam fanuslarla yapılmaktadır. Hamam duvarları moloz taşla, kısmen tuğla ile inşa edilmiştir. Taş duvar bir sıra tuğla dizisi ile sonlandırılmıştır. Üst örtünün tamamı ve duvar yüzeylerinin bir kısmı sıvalıdır. Çini, kalemişi ve benzeri süsleme unsuru bulunmamaktadır. Giriş kapısı üzerindeki mermer üzerine yapılmış kitabede uzun süre harap ve atıl kalan yapının 1948 yılında köy halkı tarafından onarıldığı belirtilmiştir. Bu onarımda zemin döşemesi mozaik görünümlü fayans ile kaplanmış, duvar yüzeyleri ve üst örtüsü çimentolu sıva ile sıvanmıştır. Bu müdahalelere rağmen yapının özgün planı muhafaza edilmiştir. Günümüzde hizmet verecek durumda olmayan yapı, köyün ortak kullanım malzemelerinin konulduğu depo durumundadır. Hamamın inşa tarihine ilişkin bir kitabe bulunmamaktadır. Köyün camisi ile birlikte vakıf tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Caminin giriş kapısı üzerindeki Arapça sülüs hatlı kitabede Aslıhan Bey Bin Kemal tarafından (H.784) (M. 1382) yılında inşa edildiği yazılıdır. Hamamın da bu tarihte inşa edildiği ve yaptıran kişinin de Aslıhan Bey olduğu anlaşılmaktadır”

Okunan rapor doğrultusunda Vakıflar Genel Müdürlüğü adına kayıtlı durumda olan 634 yıllık tarihi hamam 17 Temmuz 2016 tarihinde 3139 sayılı karar ile Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından “1. Derecede Anıtsal Mimarlık Örneği Yapı” olarak tescillendi. Bu kapsamda tescillenen hamam ile ilgili koruma alanı ile röleve, restorasyon ve restitüsyon projelerinin hazırlanarak kurula iletilmesine karar verildi.

(ÖZEL HABER / FOTOĞRAF) : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.691 kez okundu