YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Tarihi Caminin Restorasyonu 21 Aydır Tamamlanamadı

Çanakkale’de 1462 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan, 1862 yılında da Sultan Abdülaziz zamanında tamamen yenilenen Fatih Camii’nin 21 aydan buyana süren onarım çalışmaları halen tamamlanamadı.

25 Aralık 2017 tarihinde eklendi

İl merkezinde Fevzipaşa Mahallesi’nde bulunan 155 yıllık tarihi Fatih Camii'nin yıllardır bakımsız kalan duvarlarının tamamen elden geçirilerek gerçeğine uygun hale getirilme çalışmalarına 2 Mart 2016 tarihinde başlanmıştı. Beşcan Proje Yapı Dekorasyon ve Res. Ltd. Şti. tarafından gerçekleştirilen çalışmaların 2016 yılı sonunda tamamlanması planlanmasına rağmen maalesef çalışmalar 2017 yılı sona ermesine rağmen halen tamamlanamadı.

Yetkililer tarihi caminin duvarlarının yıllar süren geçmişi sebebiyle önemli ölçüde zarar gördüğünü belirlerlerken, bu onarımın derz olarak yapılması halinde duvarlarda yeniden dökülmeler görülebileceğini, bu sebeple bunun derz yerine sıva olarak yapılmasını uygun buldu. Bu konudaki kararın Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan alınması da zaman alınca caminin onarım çalışmaları 2017 yılına sarkmış oldu. 1462 yılında yapılan tarihi Fatih Camii’nin zarar gören duvarlarının onarım çalışmalarının 2017 yılı tamamlanmadan biteceği söylenmesine rağmen maalesef çalışmaların halen tamamlanamaması tepkiye sebep oldu. 21 aydan buyana ibadete kapalı olan tarihi caminin en kısa sürede restorasyonunun tamamlanarak açılmasını isteyen vatandaşlar yetkilileri göreve davet ettiler.

FATİH CAMİİ HAKKINDA BİLGİ

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462 yılında yaptırılmış olan cami zamana direnememiş 1862 yılında Sultan Abdülaziz zamanında tamamen yenilenmiş; 1904 yılında da Sultan 2. Abdülhamit döneminde tekrar onarımdan geçirilmiştir. Her iki onarıma ait Osmanlıca kitabeler yapının dış cephesinde yer almaktadır. Caminin batısında hazire olarak adlandırılan küçük bir mezarlık yer almaktadır. Burada Sadrazam Hafız İsmail Paşa ile Sadrazam Ali Paşa’nın mezarları yer almaktadır.

(HABER : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.949 kez okundu