YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

“Tarih Bir Toplumun Hafızasıdır, Her Daim Canlı Tutulmalıdır”

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi etkinlikleri kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi (AÇASAM), Çanakkale Savaşları Enstitüsü ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı işbirliğinde Birleşik ve Müşterek Harekât Perspektiflerinden Çanakkale Cephesi konulu panel düzenlendi.

18 Mart 2019 tarihinde eklendi

ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi İÇDAŞ Kongre Merkezi 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Salonu’nda düzenlenen programa Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Savaşları Enstitüsü Başkanı Hüseyin Kişioğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, AÇASAM Müdürü Doç. Dr. Özkan Keskin ve Yönetim Kurulu üyeleri ile akademisyenler ve öğrenciler katıldılar.

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mesut Uyar, Alman Tarihçi Klaus Wolf, Milli Savunma Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gültekin Yıldız ve Amerikalı Askeri Tarihçi Prof. Dr. Edward J. Erickson’ın konuşmacı olarak katıldığı panelin açılışında konuşan AÇASAM Müdürü Doç. Dr. Özkan Keskin; AÇASAM’ın her yıl konunun uzmanlarının iştirakiyle konferanslar, paneller, sergiler düzenleyerek öğrencilere bilgi sunmaları ve fikir alışverişinde bulundurmayı amaçladığını ifade ederek “Yıl dönümlerinde düzenlenen sergiler ile Çanakkale savaşlarını anlatan görsel kaynaklar ilgililer ile paylaşılıyor. Merkezimizin en aktif etkinlik alanları yayınlardır. Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı bunlardan en önemlisi. Öte yandan dört yıl önce altyapı çalışmalarına başladığımız ve üniversitemizin kütüphanesinde araştırmacıların hizmetine sunulacak olan Çanakkale Savaşları Dijital Kütüphanesi yakın zamanda hizmette olacaktır” diyerek bu çalışmalarda kendilerine desteklerinden ötürü Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’e teşekkür etti.

"TARİHİNİ BİLMEYENLER VE TARİHİNE SAHİP ÇIKAMAYANLAR, ÇANAKKALE GİBİ BÜYÜK ZAFERLERİ KAZANAMAZLAR"

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer ise panelin düzenlenmesi için katkı sunan tüm kurumlara teşekkür ettiği konuşmasında “Tarih, sadece okunup geçilecek bir alan değildir. Bir toplumun hafızasıdır. Yeni nesillere doğru biçimde aktarılması şarttır. Toplum, tarihini her daim canlı tutmalıdır. Tarihini bilmeyen ve tarihine sahip çıkmayanlar Çanakkale gibi büyük zaferleri kazanamazlar. Ben, milletimiz için çok şey ifade eden Çanakkale Savaşlarının farklı alanlardan araştırılıp, ilgililerin kullanımına sunulması noktasında başarılı çalışmalarını izlediğimiz AÇASAM’a değerli hizmetlerinden ötürü teşekkür ediyorum” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Prof. Dr. Edward J. Erickson; Ottoman Military Effectiveness in Gallipoli 1915, Prof. Dr. Mesut Uyar 25 Nisan 1915 Bir Çıkarma ve Kıyı Savunmasının Anatomisi, Doç. Dr. Gültekin Yıldız Birleşik Krallık Açısından Çanakkale Cephesi ve Alınacak Dersler, Klaus Wolf ise The German Factor in Gallipoli 1915 başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Soru cevap bölümüyle devam eden panel hediye takdimiyle sona erdi.

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.021 kez okundu