YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Seyid Onbaşı Törenle Anıldı

Çanakkale'nin geçilmezliğinde önemli bir role sahip olan Seyid Onbaşı, vefatının 77.yılında Gelibolu Yarımadası'nda düzenlenen tören ile anıldı.

01 Aralık 2016 tarihinde eklendi

Kilitbahir Rumeli Mecidiye tabyasında düzenlenen törene Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Seyid Onbaşı'nın torunları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

77 yıl önce aramızdan ayrılan Seyid Onbaşı'yı anmak için düzenlenen törende günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. Seyid Onbaşı'nın torunlarından biri olan Muhammed Yıkar'da dedesini anlatan kısa bir konuşma yaptı. Kur-an Tilaveti ve dua ile devam eden tören Seyid Onbaş'nın torunlarına hediyelerinin takdim edilmesinin ardından sonlandı. Törenin ardından Tarihî Alan Başkanlığı tarafından konuklara ikramlarda bulunuldu. 

GÜNÜN ANLAM VE ÖNEMİNE DAİR

18 Mart 1915 günü Çanakkale Boğazı’nı savunan ve “Çanakkale Geçilmez!” deyişini tarihimize yazdıran Mehmetçiklerimizin tamamı, içlerinden biri olan Seyid Onbaşı’nın şahsında tüm vatan hattında bir kahramanlık abidesine dönüşmüşlerdir. O gün birleşik filonun başlıca hedeflerinden birisi de savunma mevzilerimizden biri olan Rumeli Mecidiye Tabyası olmuştur. Yoğun bombardıman altında kalan tabyada topun ateşe devam etmesini sağlayabilmek için tüm batarya eratı, başlarında Batarya Komutanı Yüzbaşı Mehmet Hilmi (SANLITOP) Bey olmak üzere olağanüstü vatanseverlik örnekleri sergilemişlerdir. Özellikle batarya ikmal erlerinden olan Seyid Onbaşı bataryanın vinci tahrip olunca, top mermisini sırtlayarak topun kesintisiz ateşe devam etmesini sağlamıştır. Osmanlı Genelkurmay’ı tarafından ödüle layık görülen 56 er ve erbaşın isimlerinin yer aldığı, 4’üncü Ağır Topçu Alayı Komutanı Binbaşı Ahmet Kemal Bey’in de imzası bulunan listede Edremitli Abdurrahman oğlu Seyid’in ismi de yerini almıştır. Asla yenilmez denilen birleşik filo, 18 Mart gününün sonunda mayın hatlarımız ve tabyalarımız açılan isabetli ateşler sonucunda Ocean, Bouvet ve Irresistible zırhlılarının batırılması, birçok zırhlısının da hasar görmesiyle çekilmek zorunda kalmıştır. Bu zafer tabyalarımızdaki topçu eratının insanın dayanma sınırlarını zorlayarak ortaya koyduğu zafer destanı olarak tarihteki eşsiz yerini almıştır. O gün Seyid Onbaşı’nın kaldırdığı top mermisi ile aslında parçalanmak istenen bir milletin var olma direnci ayağa kaldırılmış ve asırlardır Osmanlı coğrafyasında mayalanan ruh kuvveti tüm cihana haykırılmıştır.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.718 kez okundu