YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Seddülbahir Kahramanı Mehmet Çavuş Törenle Anıldı

Çanakkale Savaşı’nda Seddülbahir Kahramanı olarak bilinen Bigalı Mehmet Çavuş, ölümünün 53. yıldönümünde Çanakkale'nin Biga İlçesi'ndeki mezarı başında anıldı.

04 Mart 2017 tarihinde eklendi

Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, Bigalı Mehmet Çavuş Derneği Başkanı Necdet Özer, Biga İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, Bahçeli Köy Muhtarı Turhan Özarı ve köylülerin katıldığı törende Mehmet Çavuş ile ilgili konuşmalar yapıldı. Ardından dua edildi.

SEDDÜLBAHİR KAHRAMANI BİGALI MEHMET ÇAVUŞ KİMDİR?

Bigalı Mehmet Çavuş Rumi 1294, Miladi 1878 yılında Bulgaristan'ın Filibe Kasabasında dünyaya gelmiştir. 1877 - 1878 Osmanlı Rus Savaşı sırasında ailesi Anadolu'ya göç ederek Bahçeli Köyüne yerleşir. Balkan Savaşlarına ve Birinci Dünya Savaşına 16 Yıl askerlik yapar. 4 Mart 1915 günü Seddülbahir çıkarması sırasında bir yandan gemilerin bombardıman ateşi diğer yandan makinalı tüfek ve İngiliz askerlerinin saldırısına 15 - 20 kişilik askerleriyle Mehmet Çavuş karşı koyar. Karşısındaki düşmanın sayıca çokluğunu ve silah olarak üstünlüğünü önemsemeden askerleriyle birlikte yere yatarak düşamana ateş açar. Üç saat süren dişe diş, kana kan bir mücadele esnasında Mehmet Çavuş'un tüfeğinin mekanizması işlemez olur.Tüfeğini yere atarak istihkam küreğini eline alır. Yanındaki askerleride süngü hücumuna kaldırır. Sonuçta İngilizler 23 Ölü, 25 yaralı ve 4 kayıpla gemilerine geri dönerler. Bu çarpışmada Türk askerlerinden 6 şehit, 13 yaralı vardır. Mehmet Çavuş da başından ve göğsünden yaralanır. Avuçlarının içi de paramparçadır. Hastanede tedavi olur, hava değişimi için izin verilerek köyüne gönderilir. Fakat izin süresini tamamlamadan tekrar cepheye döner ve çarpışmaya devam eder. Çanakkale Savaşı bitince köyüne döner. Mütevazi bir hayat yaşar. Kendisine teklif edilen maddi yardımları; "Ben vatanım için savaştım, para için savaşmadım" diyerek reddeder. 3 Şubat 1964 tarihinde 86 yaşında vefat eder. Köyünün mezarlığına eşinin yanına defnedilir. 

(HABER : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.184 kez okundu