YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Restore Edilen “Atatürk Evi Müzesi” Ziyarete Açıldı

Çanakkale Kara Savaşları’nda Mustafa Kemal Atatürk’ün Anafartalar Grup Komutanı iken 19. Tümen Karargahı olarak kullandığı Bigalı köyündeki “Atatürk Evi Müzesi” restorasyonun ardından törenle ziyarete açıldı.

10 Ağustos 2018 tarihinde eklendi

1 Şubat 2017 tarihinde restorasyonuna başlanan Eceabat ilçesine bağlı Bigalı Köyü’ndeki “Atatürk 'Evi”nin restorasyonun ardından yeniden ziyarete açılması törenine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Gelibolu 2.Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Avustralya’nın Çanakkale Konsolosu Dylan Walsh, Avustralya’nın Askeri Ateşesi Albay Andrew Fidge, Yeni Zelanda’nın Türkiye Büyükelçi Yardımcısı Ed Mc Isaac, kaymakamlar, belediye başkanları ile gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından törende bir konuşma yapan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, tarihi yarımadanın önemine değinerek, “Bu tarihi alanda kale olsun, tabya olsun, siper olsun ne varsa, biz bu tarihten gelen emanetlerin hepsini ayağa kaldırmak gibi görevimizin olduğunu düşünüyoruz. İnşallah bunu başaracağız. İşte bunlardan bir tanesi de çok büyük hatırası olan Çanakkale Savaşları’ın kahramanı ve muzaffer kumandanı, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin de kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü kaldığı, plan yaptığı, düşündüğü, hatırasının olduğu bir mekandayız. Uzun yıllar müze olarak hizmet vermiş, fakat zamana ve coğrafi koşullara bağlı olarak da yıpranmıştı. Hemen işe başladık. Projelerini tamamladık. Ödeneğini bulduk. Kısa bir zaman içerisinde de olabildiğince aslına uygun, orijinalliğini bozmadan tekrar müze evi haline getirdik. İçini de doldurduk. İçeride ilk defa sergilenecek orijinal eserler de var. Bigalı köyü sakinleri zaten bu günü bekliyordu. Emeği olan herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da yaptığı konuşmada Çanakkale’nin Milli Mücadele tarihinde çok büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale’de başlattığı bu mücadele kısa zamanda tüm Anadolu’ya yayıldı. Atatürk bu büyük kahramanlık öyküsünü ve kahramanlık öyküsünde yaşayacak noktaları burada kazanmaya başladı. Bu evin Ulu Önder'in hatırasını yaşatma açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Konuşmanın ardında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve protokol üyeleri hep birlikte “Atatürk Evi Müzesi”ni kurdelesini keserek evi ziyarete açtı.

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.962 kez okundu