YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Parion Antik Kentinin Arkeojeofizik Haritası Çıkarılacak

01 Ağustos 2015 tarihinde eklendi

Çanakkale’nin Biga İlçesi Kemer Köyü’nde yer alan Parion Antik Kentin’nde 2700 yıllık tarihi ortaya çıkarmak için sürdürülen kazılarda 11’inci sezon başladı. 2005 yılında başlayan kazı çalışmalarında bu yıl arkeojeofizik haritası çıkarılacak. Kazı başkanlığı değişikliği ve bunun resmi prosedürünün uzun sürmesi nedeniyle öngörülen çalışma planından yaklaşık 1 ay geç başladı. Ana sponsorluğunu İÇDAŞ A.Ş.’nin sürdürdüğü kazılar Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü öncülüğünde 23 Temmuz’da başladı. 2015 yılı kazı ve restorasyon çalışmalarına Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Vedat Keleş başkanlık ediyor. Karamanoğlu Mehmet Bey Üniveristesi Fen-Eebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. H. Ertuğ Ergürer başkan yardımcılığını yapıyor. Kazılara bakanlık temsilcisi olarak Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nden Ayşenur Bozkurt ve Tokat Müzesi’nden Hülya Aydın ile 20 arkeolog, 1 epigraf, 4 makine mühendisi, 1 metalurji mühendisi, 4 arjkeojeofizikçi,  3 mimar, 1 mimar – restoratör, 8 Restoratör –Konservatör ve ülkemizin değişik üniveristelerinden 21 öğrenci ve anasponsor desteği ile sağlanan 70 işçi  katılıyor. Eylül ayı sonuna kadar devam etmesi planlanan kazılarda ‘Güney Nekropolis’, ‘Tiyatro’, ‘Yamaç Hamamı’, ‘Roma Hamamı’, ‘Agora ve dükkanlar’, ‘Sondaj 8’, ‘Tümülüs’, ‘Odeion’, ‘Mozaikli Yapı’ olmak üzere dokuz farklı sektörde çalışılması düşünülüyor.
Kapsamlı Kazı Faaliyeti
Geçmiş yıllarda oldukça önemli buluntular veren Parion kazılarında bu yıl tiyatroda orkestranın ortaya çıkarılması hedefleniyor. Yamaç hamamında Vestibulum (Giriş) bölümünün kazılması ve antik caddenin devamının ortaya çıkarılması, Roma hamamında geçen yıl bırakılan yerden yapının ana hat planının belirlenmesi, Agora ve dükkanlarda yine geçen yıllarda ortaya çıkarılan sıralı mekanların devamının ortaya çıkarılması hedefler arasında yer alıyor. Odeion’da yapının etrafının tamamen kazılarak planının tam olarak ortaya çıkarılması ve bu yapı ile ilgili proje safhasına geçilmesi düşünülüyor. Güney Nekropolis’te geçen yıl ortaya çıkarılan oda mezarların bulunduğu alandaki faaliyetlere devam ediliyor. Kazı Başkanı Doç. Dr. Vedat Keleş, bu yıl arkeojeofizik haritasının çıkarılması çalışmalarının yapılacağını belirterek, bunun önemini şöyle aktarıyor: “Avusturya’dan Süleyman Sırrı Seren ve ekibi tarafından kentin arkeojeofizik haritasının ortaya çıkarılması çalışmalarını gerçekleştireceğiz. Gelecek yıllarda yapılması planlanan arkeolojik kazıların daha sağlıklı gerçekleştririlmesi açısından oldukça önemli olan bu çalışma ayrıca şu anda arkeolojik bir sorun olarak karşımızda duran “erken dönem Parion nerede?” sorusuna cevap bulmamıza da katkı sağlayacaktır” Arkeoleofizik haritası, Parion gibi büyük antik kentlerin yollarından, yapı duvarlarına kadar pek çok alanın yerleşimini ve ilerleme yönünü ortaya koyuyor. Bir anlamda antik kentin fotoğrafı çekilmiş oluyor.
Restorasyon ve Konservasyon Önemli
Restorasyon ve konservasyon çalışmalarına da büyük ağırlık verilecek. 2015 sezonu çalışmalarında Odeion’un orkestrasının üzerindeki koruyucu örtü kalırılarak orkestranın ortasında yer alan opus sectile bezemesi üzerinde koruma çalışmaları yenilenecek.  Yamaç hamamında bulunan Laconicum bölümünde koruma çalışmaları gerçekleştirilecek. Tiyatro’da bazı bölümlerde derzleme, temizlik ve duvar sağlıklaştırması çalışmaları yapılacak.
Bir Medeniyet Uyanıyor: Parion
İÇDAŞ A.Ş. ile birlikte gerçekleştirilen Biga Kaymakamlığı tarafından yürütülecek olan ve Güney Marmara Kalkınma Ajansınca kabul edilen “Bir Medeniyet Uyanıyor: PARİON”, isimli proje kapsamında Sevgililer Şapeli Arkeopark Projesi ve Roma Hamamı Koruma amaçlı üst örtü projelerine başlanacak. Ayrıca yine bu proje kapsamında antik kentin  tanıtımına yönelik çalışmalara da ağırlık verilecek. Oluşturulan restorasyon ve konservasyon laboratuvarlarında küçük buluntuların aktif ve passif konservasyonu çalışmalarına da uzman ekip tarafından devam edilecek.
Küçük Arkeologlar Projesi Sürüyor
Her yıl gerçekleştirilen ve ana sponsor İÇDAŞ tarafından da desteklenen küçük öğrencilere yönelik “küçük arkeologlar” projesi sürdürülecek. Kültür bilinci ve kültürel değerlere sahip çıkılmasını hedefleyen küçük çaplı deneme kazısı, sertifika töreni yapılacak. Bölge halkına kazı çalışmalarının önemi ve kültürel değerlere sahip çıkılması noktasında bilgilendirme toplantılarına bu yıl da önem verilecek.
Parion Kitabı Hazırlanıyor
Parion kazılarının ana sponsoru İÇDAŞ A.Ş.’nin katkıları ile hazırlanan Antik Troas’ın Parlayan Kenti: PARİON adlı kitabın hazırlıkları sürüyor. Kitap, Parion Kazılarının 10.Yılı anısına hazırlanıyor. İçerisinde kazılarda görev alan teknik ekibin bilimsel makallelerinin yer aldığı yayının da çok kısa süre içerisinde okuyucularla buluşması planlanıyor. Parion kazılarında ortaya çıkarılan çok değerli eserler Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

1.823 kez okundu