YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Nihayet 2 Yıl Sonra Temeli Atıldı!

Çanakkale’de eski belediye binası ile otogar alanın bulunduğu yerde 2 yıl önce temel kazma çalışmalarına başlanan “Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası Projesi”nde nihayet zemine demirler bağlanarak  beton atılmasına başlandı.

14 Şubat 2017 tarihinde eklendi

2 yıl önce inşaatı yapacak firmaya yer tesliminin yapıldığı “Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası” ile ilgili çalışmalarda zeminde yaşanan aşırı su birikmesi konusundaki olumsuzluklar sonunda giderildi. 2 yıldan buyana adeta zeminde 8-10  metre derinlikte temel kazılan projede sonunda zeminde biriken suyun önüne geçilerek beton dökülme çalışmalarına başlandı.

İnşaat çalışmalarını yürüten yetkililer tabanda 10.126,30 m2 alan üzerine oturmakta olan binanın, toplamda 27.093,30 m2 inşaat kapalı alanına sahip olduğunu belirterek, “Bina 2 bodrum, zemin kat, ve 3 normal kattan oluşuyor. 2. bodrum katında 162 adet araç, 10 adet de engelli araç için otopark alanı düzenlenen projemizde bina mekanik alanları bu katta tasarlandı. 1. Bodrum katta 390 kişilik Nikah Salonu, 814 kişilik çok amaçlı salon, belediye hizmet alanları, medyatek, birim müdürlüklerinin arşiv alanları bulunuyor. Bu alanlara ulaşım hem bina içinden, hem de bina dışında bulunan -5.34 kotundaki çökertilmiş avludan sağlanıyor.. Zemin kata geldiğimizde yaklaşık 5000 m2 açık alanda Kent meydanı, kapalı alanda sanat galerisi, belediye hizmet alanları ve meclis salonu yer alıyor. Binada 1. 2. ve 3. katlarda belediye hizmet alanları müdürlüklere göre düzenlenerek tasarlandı. Şubat 2015 tarihinde yer teslimi yapılan ve inşaat faaliyetlerine başlanılan projenin bugüne kadar olan süreçte zemin güçlendirme (jet grout), betonarme duvar iksa sistemleri (diyafram duvar) ve ön germeli zemin ankraj işleri çalışmalarının yapıldı” dedi.

ZEMİNİN GÜÇLÜ OLMASI İÇİN GEREKEN YAPILDI

Bu arada temel atma çalışmasının 2 yıl gibi uzun zaman almasının zeminde yaşanan bazı sıkıntılardan kaynaklandığını da belirten yetkililer, “Burada önemli olan sağlıklı bir bina yapmak. Çanakkale’ninki gibi bir zemin yapısında iki kat aşağıya iniliyor. Buradan çok yoğun bir şekilde kum çıktı. 3. ve 4. kademede de çakıllı su gelmesiyle yeni teknikler arandı, bulundu. Dolayısıyla bu çalışmaların her biri ciddi zaman aldı. Sonunda bu sorun giderildi ve temel atılmasına başlandı” dediler

YEŞİL YEREL YÖNETİM VE KÜLTÜR MERKEZİ BİNASI PROJESİ HAKKINDA

Çanakkale Belediyesi tarafından 2012 yılı Ağustos ayında ilan edilen “Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası ile Yakın Çevresinin Düzenlenmesi Ulusal Mimari Proje Yarışması” kapsamında, yarışmaya katılan 38 proje arasından 1. Seçilen ve nitelikleri ile hem kent, hem ülke çapında örnek teşkil edecek proje. Proje aynı zamanda Türkiye’de yarışma yolu ile seçilen ilk “yeşil yerel yönetim” binası olma özelliğini de taşıyor.

Enerji kaynaklarını güneş, rüzgâr, toprak gibi doğal kaynaklardan sağlayacak, enerji israfını engelleyecek ve tüm belediye birimlerini de aynı çatı altında toplayacak olan "Yeşil" bina, kentte önemli bir yeşil alan kazandıracak olup bu çerçevede, mevcut hizmet binası daha geriye çekilerek, ön planda kalan alan kentlilerimizin rahatlıkla kullanabileceği Belediye Meydanı olarak düzenlenecek.

Sunulan hizmetlerin etkinlik ve verimliliğini arttıracak yeni Belediye binası; arazi potansiyelinin en yüksek düzeyde tutulması, yenilenmeyen enerji tüketiminin en aza indirilmesi, çevre sağlığı açısından tercih edilen ürünlerin kullanılması, su kullanımında tasarruf ve su kaynaklarının korunması, hava kalitesinin arttırılması, binanın iç ortamında, malzeme ve kaynak seçiminde ulaşılabilirlik sağlayacak şekilde çevreye, kente duyarlı, farklı fonksiyonları aynı ortamda birleştiren kültür, yerel yönetim ve açık kamusal alanı kent meydanı ile hizmet kalitesi yüksek bir hizmet alanı olacak.

(HABER/FOTOĞRAF : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

3.770 kez okundu