YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Ne Umutlarla Açılmıştı, 4 Yıldır Uçak Yüzü Görmüyor!

(ÖZEL HABER) - Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde zamanın Ulaştırma Bakanı, günümüzün de Başbakanı Binali Yıldırım tarafından 6 yıl önce hizmete açılan ve turizme de büyük katkı sağlayacağı ifade edilen Gökçeada Havalimanı 2011 yılı sonunda tarifeli seferlerin iptal edilmesi ile yaklaşık 4 yıldır uçak yüzü görmüyor.

08 Haziran 2016 tarihinde eklendi

Gökçeada Havalimanı zamanın Ulaştırma Bakanı, günümüzün de Başbakanı  Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle insani yardım amaçlı hizmetlerde kullanılmak üzere 15 Ağustos 2010 tarihinde açılmıştı. 2010 yılında yapılan Gökçeada Havalimanı'nın açılış töreninde bir konuşma yapan zamanın Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, Prefabrik terminal binası, apron ve giriş-çıkış noktalarının yer aldığı Gökçeada Havalimanı inşaatına 1996 yılında başlandığını belirterek şunları söylemişti: “Gökçeada Havalimanı'nın yapım serüveni 2 safhada gerçekleşti. Bunların birincisi altyapı, ikincisi de üstyapı oldu. Altyapı çalışmalarına 1996 yılında DLH tarafından başlandı ve daha sonra Yüksek Planlama Kararı ile bu yer kuruluşumuza devredildi. 2 bin 40 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindeki apronu da tamamlandı. Gökçeada insanı yardım amaçlı havalimanında üst yapının da tamamlanması ile hizmete hazır hale geldi. Alt ve üst yapısı olmak üzere toplam 88 milyon 120 bin 565 TL'ye mal olan havalimanının Türk turizmine ve bölge ile Gökçeadalılara hayırlı olmasını diliyorum”

HAVALİMANININ AÇILIŞINI ZAMANIN ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM YAPMIŞTI

Gökçeada Havalimanı'nın açılışında bir konuşma yapan zamanın Ulaştırma Bakanı, günümüzün de Başbakanı Binali Yıldırım, havalimanının Gökçeada ve ülke için çok hayırlı bir hizmet olduğunu belirterek şunları söylemişti: “Gökçeada güneşin en son battığı yer diye anılıyor. Güneşin en son battığı ülkemizin en batısındaki bu güzel adamız ne yazık ki yıllar boyunca mahrumiyet içerisinde. Ben Gökçeada'ya ilk kez 1980'li yıllarda tersanede çalışan bir mühendisken ihtilal sonrası ada için bir gemi yapma projesi kapsamında geldim. Adada yaşayanların ne gibi büyük fedakarlıklarla buraya sahip çıktığına bizzat şahit oldum. O günlerde bu fedakarlığı yapan insanlarımıza borcumuz olduğu kendi kendime sormuştum. Yıllar geçti Cenabı Hak nasip etti. Ulaşım sorumlusu bir Bakan olarak “Bu adaya, ülkeme olan borcumu, görevimi yapma zamanı geldi' dedim. Gökçeada havalimanı bölge ekonomisine ve adanın turizmine, gelişmesine katkı sağlayacak. Bakın denizde son birkaç senede 10 kat artış olmuş. Eğer burada deniz seferleri olmasaydı, bu rakamlara ulaşmak mümkün olmazdı. Aynı şekilde bilhassa sağlık konusunda ülkemizde yapılan çalışmalar rekor niteliğindedir.”

HAVALİMANI AÇILDIKTAN 1 YIL SONRA UÇAK SEFERLERİ BAŞLAMIŞTI

2010 yılında hizmete giren Gökçeada Havalimanı’na 14 Temmuz 2011 tarihinden itibaren Anadolujet ve Borajet ortaklığında Perşembe ve Cumartesi günleri tarifeli uçak seferleri başlamıştı. Zamanın Ulaştırma Bakanı ve günümüzün Başbakanı Binali Yıldırım ilk uçak seferinin yapılması sebebiyle İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’dan “TC-YAC” çağrı adlı 66 kişilik uçakla adaya gelmiş ve burada düzenlenen törene katılmıştı. Binalı Yıldırım Gökçeada’ya ilk tarifeli uçak seferinin yapılması sebebiyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada ise şunları söylemişti: “ Çanakkale’de adalara ulaşımın aksamaması için sürekli yapılabilmesi için özel kanun çıkardık. Şuanda o kanunla kar etmiş etmemiş hiç önemli değil. Mutlaka seferler yapılacak dedik. Zarar ederim diye seferleri kesmek yok. Yazın çalışıp kışın gemileri bağlamak yok. Mutlaka çalışacak. Bu ada şenlenecek. Çanakkale’den adalara 2003 yılında 1 milyon 600 bin ziyaretçi gelirken bugün 8,5 milyon ziyaretçi gelir hale gelmiş. İşte gelişme bu. Artık Gökçeada’da hiç kimse burada yaşamaktan dolayı mutsuz değil. Bu havalimanından İstanbul’a haftada iki gün sefer yapılacak. Ama burada marifet iltifata tabi, Onun için bu seferlere siz sahip çıktığınız oranda bunlar da artacak. Haftanın her günü yapılır hale gelecek. İcap edecek başka vilayetlere de sefer yapılacak. Nasıl olacak. Siz bu uçuşlara sahip çıkacaksınız. Adamıza daha çok misafirin gelmesini sağlayacaksınız”

İLGİ OLMAYINCA SEFERLER 3 AY SONRA İPTAL OLDU

Büyük umutlarla hizmete giren Gökçeada-İstanbul arasındaki tarifeli uçak seferleri gerekli ilgiyi görmeyince 3 aylık süre sonunda 2011 yılının Ekim ayında tamamen kaldırıldı. Ada turizmine de büyük katkılar sağlaması düşünülen Gökçeada Havalimanı’na yaklaşık 4 yıldır tarifeli uçak seferlerinin yapılmaması trilyonlarca liraya malolan havalimanının atıl olarak beklemesine sebep oluyor. Yılda bir iki askeri uçak ile zaman zaman da ambulans helikopterin kullandığı Gökçeada Havalimanı’nın bu şekilde durması vatandaşları da üzüyor.

HAVALİMANINDA HALEN 48 KİŞİ GÖREV YAPIYOR!

Bu arada 2010 yılında hizmete giren Gökçeada Havalimanı’nda 28 Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) personelinin yanı sıra 6 teknik hizmet görevlisi, 6 temizlik görevlisi ve 8 de güvenlik görevlisi olmak üzere toplam 48 kişi görev yapıyor. Yaklaşık 4 yıldır tarifeli uçak seferlerinin yapılmadığı ve yılda da en fazla birkaç askeri uçak ile ambulans helikopterin iniş yaptığı havalimanının faal olarak çalışmasını isteyen vatandaşlar, trilyonlarca liraya malolan bu yerin aktif olarak kullanılması için gerekli çalışmanın yapılmasını istiyorlar. Gökçeada Havalimanının stratejik açıdan önemli bir yerde olmasına dikkat çeken vatandaşlar, bu konuda gerekli çalışmanın yapılmasının ada turizmine de büyük katkı sağlayacağını belirtiyorlar.

(ÖZEL HABER / FOTOĞRAF: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

HABER VİDEO (GÖKÇEADA HAVALİMANI ZAMANIN ULAŞTIRMA BAKANI VE GÜNÜMÜZÜN BAŞBAKANI BİNALİ YILDIRIM'IN DA KATILIMI İLE 2010 YILINDA AÇILMIŞTI)
16.547 kez okundu